Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, Jun 26, 2008

JANGAN FOBIA DENGAN ISLAM

KUALA LUMPUR : Semuanya kerana salah faham terhadap istilah yang digunakan, Yanag dinyatakan adalah "Siasah Syariah" , yang ditulis adalah undang-undang syariah Islam. Namun kesannya fatal . DAP tanpa berselindung telah menyerang Pemuda PAS kerana mahu mendesak agar negeri-negeri Pakatan Rakyat melaksanakan undang-undang syariah.
Tony Phua , Penasihat ekonomi kepada Setiausaha Agung DAP yang juga anggota Parlimen Petaling Jaya Utara ketika menulis dalam blognya menulis dengan memetik laporan dalam malaysiakini.com, memepertikaikan ucapan Azman di Kota Bharu.
Penasihat DAP , Lim Kit Siang juga menyiarkan dalam blognya tulisan Dr. Farish Noor yang mempertikaikan ucapan Azman berdasarkan laporan media. Ketua Pemuda PAS , Salahudin Ayub ketika membela naibnya, Azman Shafawi Abdul Rani berkata, yang dimaksudkan Azman adalah "membincangkan bagaimana negeri-negeri Pakatan Rakyat boleh melaksanakan siasah syariah bukannya undang-undang Islam."
"Siasah Syariah di sini adalah good government lah sebagaimana yang berlaku di negeri Kelantan . Misalnya tiada rasuah , negeri yang menjaga kebajikan rakyat , MB yang sederhana hidupnya , ketelusan dan sebagainya ," jelas Salahudin kepada Siasah.
Pandangan Salahudin dikongsi oleh Menteri Besar Selangor , Tan Sri Khalid Ibrahim ketika bertemu dengan para pengarang kanan media di rumah rasminya17 Jun lepas.
"Saya sendiri telah membeli satu buku bertajuk maqasid as-syariah iaitu asas-asas kepada siasah syariah dan telah memberikan satu darinya kepada Datuk Setiausaha Kerajaan Negeri untuk dijadikan rujukan ."Yang menjadi prinsip asas kepada Islam adalah tentang keadilan ini" kata Khalid dalam pertemuan itu ketika menjawab soalan dari seorang pengarang.
Menurut Khalid , apa yang berlaku adalah salah faham dan belaiu yakin bukannya Pemuda PAS mahu memaksa negeri-negeri Pakatan Rakyat melaksanakan undang-undang Islam berdasarkan kepada nature kerajaan yang ada.

mujahid page berkata:

Kenapa orang bukan Islam begitu takut dengan hukum yang ditetapkan Allah ini? Adakah ia menzalimi manusia yang tidak bersalah? Adakah seseorang yang dituduh mencuri bakal dikenakan tahanan tanpa perbicaraan ? Adakah dengan berlangsungnya hukum hudud akan menyebabkan ramai di kalangan rakyat Malaysia akan kehilangan tangan? Kalau macam tu setujukah seandainya saya kata bahawa kebanyakan dari rakyat Malaysia adalah pencuri? Dalam sirah nabi, nabi pernah bertanyakan kepada seorang yang mEngaku dirinya berzina dengan pertanyaan "Engkau gila?" . Seandainya orang yang berzina merubah pengakuannya pada saat akhir hukuman, hukuman itu tidak akan dijalankan...begitu telusnya Islam.. Mereka tidak memahaminya...kalau seandainya ada ura-ura yang menyatakan jika laksanakan hukum hudud di MALAYSIA, boleh makan sup tangan... Saya rasa sup tangan tu tentu sungguh istimewa sebab melibatkan tangan-tangan orang besar yang tidak tahu malu untuk mencuri duit rakyat... sebab berdasarkan apa yang saya pelajari , jika hukum hudud ingin dilaksanakan terhadap pencuri, jumlah yang dicuri mestilah melibatkan nilai barangan atau duit RM 3000 ke atas mengikut nilai semasa...kalau saya salah perbetulkan saya... Untuk jalankan hukuman tu, ada pula syarat-syarat seperti yang dikenakan hukuman itu MESTILAH dengan niat untuk bermewah-mewah bukan untuk mengisi perut yang lapar... ada banyak syarat lagi yang saya rasa diperhalusi oleh semua pihak sama ada DAP, UMNO mahupun sekutu-sekutu mereka...

26 June 2008 01:01