Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, Februari 12, 2009

Program sempena Valentine....kasih sebenar bagi yang berkasih.

Kempen Jangan Dekati Zina

‘Muslim Do Not Celebrate Valentine’

12 – 28 Februari 2009

Anjuran: Jaringan Pemuda Da‘wah Islamiyyah (JUNDIYY)*Tarikh: 12 Februari 2009 (Khamis)

Masa: 7.30 malam – 11.00 malam

Tempat: Surau Dewan Budaya, USM

Program: Iftar (berbuka puasa) & pengisian oleh Dr Hasanah (USM) – “Cinta, Bercinta, & Percintaan”Tarikh: 14 Februari 2009 (Sabtu)

Masa: 8.30 pagi – 1.00 tengah hari

Tempat: Akan dimaklum kemudian

Program: Forum Demi Kekasih – “Di Sebalik Kedurjanaan Valentine Day”

Panel: Dr Fadhlullah Jamel (USM), Ustaz Kamarudin Kassim (Koordinator UNGGAS), dan panel jemputan khasTarikh: 14 Februari 2009 (Sabtu)

Masa: 3.00 petang – 4.00 pagi

Tempat: Sekitar Pulau Pinang

Program: Latihan Aktivis Da‘wah Dalam Isu-isu Sosial (LANDAS) edisi khas Valentine Day – program turun ke lapangan mendekati remaja & belia berpasangan di kawasan-kawasan sekitar Pulau PinangTarikh: 27 Februari 2009 (Jumaat)

Masa: 8.30 malam - 11.30 malam

Tempat: Dewan Kuliah SK4, USM

Program: Bicara Cinta Remaja oleh Ustaz Hasrizal (Saifulislam.Com)Dan pelbagai lagi aktiviti da‘wah berupa edaran risalah, pengucapan umum, penyebaran artikel, roadshow ‘Mengapa Valentine Tidak Islamik’, dan berbagai lagi! Pertanyaan dan perhubungan boleh diemelkan ke akucahaya@gmail.com atau hubungi `Izzat Anwari (013-4025770), Saiful Afindi (019-4131472), Waahidah (019-4553985)

Anggota JUNDIYY (mengikut abjad):

Angkatan Pemuda-pemudi Islam (API), Kelab Remaja Islah Malaysia (KARISMA) Pulau Pinang, Penang Muslim Student Association (PiSA), Pergerakan Perkhidmatan Masyarakat USM (PPMUSM), Persatuan Mahasiswa Islam USM (PMIUSM), Remaja HALUAN Pulau Pinang, Skuad Penyelamat Aqidah (SPAQ), dan beberapa lagi gerakan pemuda da‘wah Pulau Pinang.

*JUNDIYY dahulunya dikenali sebagai Sekretariat Bring Islam Back (SBIB)

Sekilas Diariku sepanjang Januari 2009

Merenung kembali kejadian yang berlaku selama 1 bulan ini. Sekadar suatu perkongsian berbentuk peribadi:

7-14/1/2009-
Jadi Person In charge bagi Tabung Kutipan Untukmu Palestin dan Gerai Jualan Produk HPA. Dibuat atas nama Exco Biro Agama dan Kerohanian Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) ipppp.


15/1/2009 -
Hari asyura di Institut Perguruan Persekutuan Pulau Pinang (IPPPP) walaupun terlambat 8 hari dari 10 Muharram. Melibatkan ahli-ahli Persatuan Agama Islam (PAI) dan pensyarah-pensyarah IPPPPP. Masakan bubur berkonsepkan utara, suatu rasa baru yang lebih berempah berbanding bubur asyura timur yang lebih manis dan ber"daging" .
Malam aku pergi mendengar talk berkenaan isu Palestin di Surau Dewan Budaya USM Minden . Isu disampaikan oleh pak ck JIM ,Dr. Roslan yang juga menjadi tenaga pengajar di USM. Dr. Roslan merupakan seorang akh yang tidak jemu-jemu bercakap tentang Palestin ,hampir 12 tahun pusing se Malaysia bercakap mengenai isu ini. Ikhwah akhawat dari IPPPP ramai yang turut hadir.

17/1/2009-
Perjumpaan dalam merangka Strategic Planning Karisma Pulau Pinang sesi 2009. Banyak perkara yang kami rangka dalam meneruskan gerak kerja dan menampung segala kelemahan dan kekurangan (sedikit sahaja) dalam tadbir urus sem lepas.

18/1/2009-
#Kelas Tajwid dilakukan oleh Akh Rozaimi Rajid , guru pelatih IPPPP di Surau Al-Falah
#Jadi Person In Charge untuk Kelas Pengajian Aqidah dan Isu-isu semasa yang dibuat oleh Muallim Nuruddin Bashah dari Skuad Penyelamat Aqidah(SPAQ) . Isu yang ditekankan kali ini adalah berkenaan dengan Palestin dan segala isu yang berkaitan dengannya. Kelas ini diadakan di Surau IPPPP, Surau Al-falah dan dihadiri oleh 40 orang pendengar termasuk yang datang dari USM.
#Selepas itu diadakan Usrah Gempur Mingguan SPAQ yang dianggotai oleh 10 orang pemuda-pemudi pejuang aqidah(insyaallah) yang terplih.

19/1/2009-
Kuliah Maghrib disampaikan oleh Abang J-QAF. Memang bersemangat.

20/1/2009-
#Petang-Dr. Roslan dari Pertubuhan Jemaah Islah Malaysia mengaakan "talk" berkenaan Palestin di Surau Al-falah , ipppp. dihadiri oleh 30 orang guru pelatih.
#Malam-selepas solat maghrib Akh Izzat Anwari Hasni dari Angkatan Pemuda pemudi Islam (API)/Persatuan Ulama Malaysia Pulau Pinang(PUMPP) adakan talk yang bertajuk "Dari Institut Perguruan Ke Baitulmaqdis" . Isi yang sungguh bernas. Akh Izzat banyak menekankan peranan yang sapatutnya dimainkan oleh guru dan bakal guru dalam mendepani isu Palestin . Tak sempat menyentuh berkenaan Akta 174- sensitif sangat sebenarnya. aku jadi PIC bagi kedua-dua program ini.

21/1/2009-
Jadi runner untuk pertandingan syarahan-sempena Maal Hijrah pada waktu malam selepas isya' sebelum bergegas k Taman Pekaka untuk hadiri Meeting Karisma.

22/1/2009-
Majlis Ceramah Maal Hijrah diadakan di Surau Al-falah Hampir 100 orang hadir pada malam ini. Selepas habis ceramah , kami adakan slot khas untuk menyampaikan dana sumbangan pihak IPPPP kepada wakil JIM , Haji Nahar. Jumlah kutipan mencecah RM 1800.00 dikutip hasil pembukaan kaunter sepanjang 1 minggu di kafe dan kutipan sumbangan dari blok penginapan ke blok penginapan yang lain selama 2 minggu.

24/1/2009-
Pelancaran LANDAS+SPAQ di USM Minden. Gabungan kerjasama antara Skuad Penyelamat Aqidah (SPAQ, bawah kelolaan Muhammad Nuruddin Bashah) dan Latihan Aktivis Dakwah dalam Menangani Isu-isu Sosial( LANDAS, Ustaz Kamaruddin) . Slot gejala-gejala sosial disampaikan oleh Ustaz Kamaruddin dan banyak menyentu tentang kaedah-kaedah merapati golongan remaja yang bermasalah.

25/1/2009-
Mesyuarat Kelab Remaja Jim (KRJ) di Pejabat Jim PP.

26/1/2009-
Ceramah Palestin oleh Ustaz Ramadhan Fitri Eliyas di Masjid Darul Ulum , Bukit Jambul. Disertai oleh beberapa orang ikhwah .Ceramah diberi penekanan terhadap pemboikotan 7 barangan buatan AS yang digunakan sehari-har termasuklah Pampers, coca-cola dsb.