Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Jumaat, Disember 12, 2008

Malaysia ku tercinta- kritikan dari sudut pandangan bebas

Sejak kebelakangan ini , beberapa isu yang disifatkan menyentuh sensitiviti orang Melayu telah berlaku di negara yang tercinta ini. Keadaan ini bertambah nyata pasca pilihan raya umum ke 12 yang lalu yang menyaksikan ramai "orang-orang besar" dalam parti komponen bukan Melayu dalam Barisan Nasional (BN) seperti MCA ,MIC dan PPP jatuh tersungkur di tangan parti Pakatan Rakyat (PR) yang terdiri daripada PAS , DAP dan PKR. Isu-isu yang menyentuh sensitiviti ini kita dapat simpulkan sebagai berikut. Diingatkan bahawa penulis bukan seorang racist mahupun juak-juak atau kroni parti politik , penulis menulis dari sudut "bebas" dan bersifat peribadi

 1. Orang kafir mempertikaikan peranan dan "hak" Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) dalam mengeluarkan fatwa seperti mana yang berlaku dalam isu pengharaman yoga dan gejala seks songsang , pengkid.
 2. penggunaan papan tanda pelbagai bahasa di Pulau Pinang , dan yang terbaru di Perak. selain kedua-dua negeri tersebut , "pencemaran" ini turut berlaku di Kuala Lumpur .
 3. pertikaian tentang peranan dan sumbangan DEB terhadap rakyat Malaysia , yang disifatkan menguntungkan sesetengah pihak SAHAJA oleh Ketua Menteri Pulau Pinang , Lim Guan Eng.
 4. pertikaian kewujudan dan kerelevanan kontrak sosial dan ketuanan Melayu oleh pemimpin bukan Melayu dan beberapa pemimpin (dan bekas pemimpin) samaada dalam BN mahupun PR sendiri. Kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkenaan tiadanya ketuanan Melayu tetapi yang ada ketuanan Islam haruslah diteliti.
 5. penganjuran Forum Memeluk Islam oleh Majlis Peguam yang dalam diam (dan jelas) mempersoalkan keadaan "kurang selesa" apabila seseorang individu itu memeluk Islam seperti majlis pengkebumian , penceraian dengan pasangan yang bukan muslim dan sebagainya.
 6. Kumpulan "jahiliayah" dan gerakan munafiqun seperti Kumpulan Artikel 11 mengadakan roadshow "mempromosikan" kebebasan individu Islam untuk murtad berdasarkan "ketidakfahaman" mereka ini tentang terma "kebebasan beragama" sebagaimana yang terdapat dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan yang memberi kuasa kepada negeri untuk menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan ugama antara orang-orang yang menganut ugama Islam (rujuk Artikel 11 (4) )
 7. ajaran sesat tidak ditangani secara "baik" mahupun bijaksana di mana institusi keagamaan dipandang lembab dan dungu dalam bertindak membanteras beberapa ajaran songsang seperti ayah Pin (masih bertengkar antara kerajaan Negeri Terengganu dengan JHEIT patut ke tak nak tangkap si dajal ini, contoh dungu kedua-dua pihak) , antihadis (tokohnya seperti Kassim Ahmad dibiarkan bebas untuk menyebarkan dakyah melalui penerbitan buku dan forum ) , ajaran sesat munafiqun syiah yang giat menyebarkan sayapnya di Gombak Selangor dan Islam Liberal ( pendokong seperti Sister In Islam (kafirun) yang secara jelas bahkan halus mempertikaikan undang-undang syariah terutama yang berkaitan pembahagian harta pusaka ).
 8. Budaya sosial yang tak pernah surut dan mengalami masa rehat. Harus dibuat penekanan bahawa orang Melayu kita "menjuarai" populasi di Pusat Serenti , Pusat Bina Akhlak , Penjara dan pembuang bayi no. 1 di Malaysia. Ini tak masuk lagi yang terlibat dalam gejala bunuh diri Rempit dan terlibat dalam pembikinan filem lucah di Malaysia.

sebab yang seharusnya kita sebagai orang Islam (terutama Melayu) renungi kenapa terjadinya "bala" seumpama ini di Malaysia antaranya ialah :

 1. Orang Islam sendiri yang mempersendakan Islam (tidak kira dalam apa jua bidang sekalipun) terutama dalam Undang-undang Islam. Sebagai contoh , ada seorang pemimpin menyaman sebuah kerajaan negeri kerana ingin melaksanakan Hukum Hudud (atas sebab ini hukum hudud ciptaan mereka tanpa sedar atau seakan mahu tidak sedar bahawa undang-undang ini secara jelas termaktub dalam Qur’an) dan penerbitan Filem Sepet karya Yasmin Ahmad yang dilihat mempersendakan Islam dalam babak2 tertentu (antaranya ialah babak wanita dirogol sebelum "dilaungkan" kalimah azan)
 2. Selain mempersendakan Islam , sesetengah pihak dilihat "merogol" kehormatan Bahasa Melayu dengan memperkenalkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) . Di mana kedaulatan bahasa Melayu apabila kita sendiri "membunuhnya" ?
 3. Dari segi politik , kepimpinan Melayu yang lemah gagal memainkan peranan penting untuk mendaulatkan Islam dan Melayu. Kronisme dan nepotisme , poiltik wang (aka rasuah) umpama "kacang goreng" (900 kes rasuah dilaporkan berlaku ) dan perebutan beberapa jawatan tertinggi parti tertentu (sesama kaum) memburukkan lagi keadaan .
 4. Amat sedikit penerangan diberikan melalui media massa yang dikeluarkan secara rasmi oleh Kerajaan Islam Hadhari terutama yang berkaitan agama, sebagai contoh isu fatwa baru-baru ini. Jangan dibiarkan rakyat yang masih tak jelas berada dalam kebingungan . Cadangan ana supaya : kurangkan sebar propaganda sesetengah parti mahupun individu tertentu yang itu (melalui berita-berita dan perbincangan pagi ) ,gantikan dengan penerangan yang berkaitan agama dan isu-isu yang timbul . Penerangan banyak dibuat oleh pihak tak rasmi dan tidak mempunyai kuasa tentangnya (sebagai contoh isu ketuanan Melayu di mana orang buta sejarah dibiarkan bebas berkata dalam akhbar propaganda kerajaan , Utusan Malaysia.)
 5. Pemerintahan lambat (atau kerenah birokrasi yang menjengkelkan) bertindak terhadap penyebaran ajaran sesat dan sosial hingga sesetengah pihak berpendapat kerajaan hanya ingin menjaga kantung dan politik mereka sahaja.. Isu ayah pin sebagai contoh masih tak dapat diselesaikan . Lihat apabila Kumpulan Al-Arqam ingin dihancurkan . Mereka (orang berkepentingan politik) dengan dibantu anggota skuad khas dan perisikan berjaya melumpuhkan gerakan ini sehingga ke akar umbi sebab ada kepentingan politik di situ . Masih ingat lagi Kes Anwar Ibrahim? Kalau melibatkan nama dan pengaruh mereka, cepat saja mereka bertindak. Cuba banding dengan Ayah Pin yang 'ancaman'nya lebih menggusarkan kepada umat dari segi akidah.
 6. Rakyat malaysia dilihat masih jauh dari makna perpaduan walaupun bibit-bibit perpaduan itu kelihatan , namun ia hanya disifatkan sebagai make-up dan "dessert" penyedap selera. Sebagai contoh dalam parti kerajaan sendiri , di mana pemimpin bukan Melayu dengan lantang mengkritik pemimpin Melayu berkenaan isu yang membabitkan perkauman , bukan yang berkaitan dengan "cabang" seperti jawatan dan sebagainya.


Beberapa jalan penyelesaian atau solusi yang dapat ana cadangkan (harap-harap sampai kepada Kerajaan) :

 1. Menerapkan pendidikan awal kanak-kanak muslim berlandaskan Al-Qur'an dan hadis - pemimpin melayu beragama Islam seharusnya memainkan peranan penting dalam merombak sistem pendidikan yang sedia ada yang dilihat hanya melahirkan masyarakat "robot" dan berkepentingan diri sendiri .
 2. Ana menyokong penuh cadangan Mukhriz Mahathir yang ingin memperkenalkan hanya satu aliran dalam sistem persekolahan. tetapi dengan syarat biarlah sistem Agama islam (Melayu) digunapakai dalam pentadbiran sekolah . Sebagai contoh , pengasingan kelas atau pemisahan tempat duduk antara lelaki dan perempuan, pemisahan di kaunter makanan , bacaan doa tidak dihalang pada waktu pagi persekolahan , syarat pemakaian uniform diperketatkan seperti skirt tidak boleh terlalu pendek bagi orang kafir dan wajib pakai tudung bagi pelajar wanita Muslim , identiti pada sekolah agama dari segi pergaulan dan sistem pembelajaran (termasuk subjek sekolah agama yang diajar) dikekalkan .
 3. pengenalan subjek mahupun silibus berkenaan kontrak sosial hendaklah diwujudkan segera bagi membasmi sebarang salah faham terhadap konsep ini. Kontrak sosial tidak harus didlihat sebagai suatu halangan kepada perpaduan , tetapi merupakan satu dasar yang mampu menyatukan rakyat Malaysia atas dasar penghormatan kepada hak dan prinsip masing-masing.
 4. Ana menyambut baik usaha kerajaan untuk merombak balik sukatan pelajaran pelajar sekolah rendah di mana subjek sejarah akan menjadi sebahagian daripada subjek wajib yang diajar bagi mendedahkan para pelajar kepada sejarah Negara.
 5. Revisi balik PPSMI sebab ia dilihat duri dalam daging kepada bangsa Melayu. Kritikan ini sekadar menyatakan pandangan,bukan atas dasar ingin menjatuhkan mahupun memperendahkan pihak-pihak tertentu.
 6. Mengenakan tindakan serta merta terhadap individu atau kumpulan yang mepersoalkan sesuatu yang jelas terdapat dalam perlembagaan seperti yang berlaku skarang ini terutama yang berkaitan kontrak sosial dan Islam.
 7. Ana secara peribadi menyokong penuh cadangan yang pernah dilontarkan oleh Bekas Mufti Perlis , Assabihussamahah Al-Ustadz Dr. Asri Zainul Abidin tidak lama selepas pilihanraya umum ke-12 yang lalu bahawa pemimpin-pemimpin Melayu (sebut : Tun Dr. Mahathir, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat , Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) seharusnya duduk semeja berunding dan membincangkan perkara-perkara yang membabitkan orang Melayu. Cadangan ini amat bagus bagi ana sebab walaupun kita mungkin berlainan ideologi /pendekatan politik ,namun atas sesetengah isu seperti Agama Islam dan Melayu, kita dapat bersatu .

Malaysia...negaraku yang tercinta....