Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, Disember 17, 2008

Pustaka Dar Nur Az-Zahra


Alhamdulillah. Dalam menghabiskan masa yang cukup panjang sepanjang cuti ini ,ana berkesempatan untuk mengunjungi sebuah perpustakaan Wakaf berdekatan sekolah lama ana dahulu, Sultan Ismail College atau SIC .

Kedudukan Perpustakaan Islam ini cukup strategik kerana di samping SIC , perpustakaan ini juga berdekatan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ismail, Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab (3) di samping terletak di belakang Pusat membeli belah Billion di Jalan Langgar.

Namun , speerti biasa, perpustakaan ini tidak ramai pengunjungnya. Boleh dibilang dengan jari . Barangkali Mungkin disebabkan musim cuti persekolahan yang tiba menyebabkan kesuraman ini terjadi di samping hujan yang turun tidak berhenti-henti menambahkan lagi "kegelapan"di dalamnya.

Perpustakaan ini bertkonsepkan wakaf di mana buku-buku yang berada di dalamnya tidak dibenarkan dipinjam kecuali jika benar-benar berkehendakkan buku tersebut, kita boleh membuat salinan melalui mesin fotostat yang turut disediakan .

Suasana cukup aman jika berada di sini , tanpa sebarang gangguan dari bunyi hon-hon kenderaan mahupun bunyi hiruk pikuk manusia di luar , sesuai untuk membaca dan mentelaah pelajaran.

Pendingin hawa sentiasa di pasang sepanjang operasi menambahkan lagi kekhusyukan untuk membaca walaupun di luar sana panas membahang .

Sama di mana-mana tempat awam di Kelantan , perpustakaan ini mengamalkan pengasingan sudut bacaan bagi lelaki dan perempuan bagi mengelakkan ia disalahguna oleh sebahagian pihak yang tidak bertanggungjawab .

Tambah-tambah lagi ia merupakan perpustakaan wakaf berkonsepkan Islam dan banyak dikunjungi oleh orang-orang hebat (para ilmuwan sbg contoh) dan para pelajar.


Terdapat pelbagai koleksi buku di sini yang diwakafkan seperti buku-buku politik ,fail-fail dari seminar-seminar di seluruh negara, majalah-majalah dan buku-buku lama (mastika tahu 60an yang dihinpun dalam satu buku log tebal pun ada), kitab-kitab agama dan arab ,
buku-buku motivasi, buku-buku rujukan pelajaran ,novel-novel maupun karya-karya yang tidak akan diterbitkan lagi ,buku-buku kanak-kanak dan sebagainya.

Jangan ingat perpustakaan wakaf ini hanya mewakafkan buku-buku dan karya-karya lama sahaja sebab buku-buku yang paling baru seperti buku karya Dr. Daniel Zainal Abidin pun ada.

Untuk aras pertama , terdapat kaunter untuk sebarang pertanyaan dan pembayaran, beserta ruangan khusus untuk sudut bacaan kanak-kanak, ruangan santai (sofa dan meja) , dan tempat meletakkan barang-barang.

Untuk aras kedua, terdapat ruangan buku-buku dan ruang khas untuk lelaki sahaja di samping surau dan tandas lelaki.

Untuk aras ketiga juga terdapat ruangan kitab-kitab agama berbahasa arab dan ruangan untuk membaca bagi perempuan di samping tandas perempuan dan ruangan santai untuk membaca majalah.

Aras keempat menempatkan dewan seminar yang hanya digunakan bila terdapat tempahan sahaja .

Buku-buku yang menarik minat ana untuk diterokai..(alamak ,sayangnya, masa tak cukup. kalaucuti 2 bulan pun tak habis nak baca ni).

Anda semua boleh mengetahui lebih lanjut tentang perpustakaan ini dengan menekan sini