Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Sabtu, April 11, 2009

Peribadi...bahagian 2

Peribadi, menurut Buya HAMKA ialah :
1. Kumpulan sifat-sifat dan kelebihan diri , yang menunjukkan kelebihan seseorang daripada orang lain
2. kumpulan sifat akal-budi , kemahuan , cita-cita dan bentuk tubuh

Namun aku tertarik dengan kata-kata beliau yang aku kira amat jelas dan amat dalam maksudnya, sesuai untuk bekalan pendakwah sepanjang jalan..ataupuN sekurang-kurangnya kepada mereka yang sedar mereka harus berbuat sesuatu terhadap permasalahan yang melanda ummt sekarang ini.

"Setelah merdeka , kita berjuang mempertahankan kemerdekaan , setelah diakui kemerdekaan itu , kita berjuang mengisinya, supaya bangsa dan negara kita berdiri dan Terus hidup . Apabila perjuangan telah berhenti , apabila kesulitan tidak ada lagi , apabila kita sudah puas dengan apa yang adA ertinya matilah negara kita dan kita "

Selain itu , semangat (perubahan) itu dititIpkan melalui REAKSI dan LONTARAN kata-kata yang sungguh bermakna :

"Kebangunan Revolusi kita tempoh hari , hanyalah reaksi jiwa yang tidak tahan ditekan. Dan bila pekerjaan demikian telah habis , gelora telah tenang dan air bah telah susut , terbuntanglah kembali kelemahan jiwa kerana tidak percaya kepada diri sendiri itu."

Sifat manusia yang pelupa dan sering terlupa sebenarnya telahpun ditegur oleh Allah s.w.t sendiri .Bahkan manusia (insan) itu dikaitkan dengan perkataan "an-nasiya" yang bererti pelupa . Apabila manusia itu ditekan dan ditindas , mereka akan bersifat reaktif, terutama sesuatu perkara yang telah lama terpendam dalam diri mereka. Mereka akan melawan dan terus melawan selagi mana hak mereka dan kepentingan mereka diganggugugat. Tetap ia hendaklah bermula dari manusia itu sendiri sama ada mereka sedar ataupun tak terhadap hak-hak dan kepentingan mereka .

Apabila kejayaan mereka tercapai, mereka mula berasa senang, dan jika tiada sebarang pengulangan pemikiran dan peringatan , mereka akan sedikit-demi sedikit akan menjauhi tujuan sebenar mereka, dalam konteks revolusioner masyarakat (guru) dan mungkin dari segi konteks pengabdiaan kepada yang esa itu sendiri. Segalanya bermula dengan niat.
Innamal a'maalu binniyat (sesungguhnya setiap amalan itu bermula dengan niat)

Petikan daripada buku Peribadi seterusnya melambangkan revolusion yang dialami oleh setiap insan yang berbaka Islam, di mana Islam menjadi darah dagingnya semenjak beberapa keturunan :

" Dalam Agama ini , umpamanya kita lahir dua kali. kelahiran pertama , iaitu kita dalam Islam. Tetapi setelah kita dewasa , kita harus lahir sekali lagi. Kita selidik agama itu sedalam-dalamnya dan kita sesuaikan hidup kita dengan dia."

Ini bermaksud setiap manusia akan mula sedar dengan agama apabila pemikiran mereka mulai matang dan mampu menilai mana yang baik mana yang buruk. Dalsm Islam apabila seseorang telahpun akil baligh dan mampu memegang amanah dan harta, masa itulah merupakan petanda mereka ini dikatakan mampu menilai mana yang aik , mana yang buruk.

Aku beli buku ini tahun lepas sebelum aku boikot Tesco (sebelum pembantaian terhadap Ghazza). Karya Prof . Dr. Hamka yang penuh puitis, informatik , berfalsafah , berbaur dengan segala kepandaian dalam berolah kata-kata. Aku sudah ada 4 buku dari banyak-banyak buku karya-karya beliau. Antaranya, buku ni, Falsafah Hidup ,kenang-kenangan Hamka , dan Tenggelamnya Kapal Van Deer Wijch(novel cinta)Harga ? RM 14.00 . Khazanah yang tidak ternilai pada harga yang rendah terbitan oleh Pustaka Dini.

Selamat membaca !