Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, November 30, 2008

Ketuanan Melayu ?

Apa yang sedang berlaku di Malaysia pada kebelakangan ini dapat ana ringkaskan di sini :

1. seruan ketuanan Melayu yang tidak sudah-sudah tanpa menegtahui apakah itu sebenarnya "ketuanan"

2. beberapa tindakan yang dikatakan sebagai perlanggaran kepada ketuanan Melayu . Sebagai contoh pernyataan yang mempersoalkan ketuanan Melayu, DEB , isu penentangan fatwa (pengkid dan yoga) dan pelbagai isu yang menyentuh "sensitiviti' melayu oleh bukan Melayu(termasuklah orang Melayu sendiri).

3. fitnah berleluasa yang pastinya memalukan bangsa sendiri seperti isu liwat, pembunuhan berprofil tinggi yang dikaitkan dengan TPM , dsb.

4. rasuah yang dikira "sedekah" seperti politik wang dalam pemilihan UMNO, percakaran sesama Melayu dalam merebut jawatan tertinggi ,dan penyalahgunaan istilah sedekah untuk berzina oleh ahli PKR.

5. gejala sosial (hidu gam, hisap dadah, rempit, rogol , dsb di kalangan Melayu , kemiskinan (peratusan tinggi isi rumah kurang dari RM 1000 bagi orang Melayu) ,

6. tindakan penggunaan papan tanda pelbagai bahasa di Pulau Pinang yang mengundang reaksi yang pelbagai dari khalayak.

7. peratusan penghuni di pusat serenti dan pemulihan akhlak masih "dijuarai" oleh bangsa Melayu.

8. cadangan kontoversi seperti pemansuhan 30% bagi pemilikan perniagaan oleh figur bukan Melayu dan cadangan kemasukan 10% pelajar bukan melayu ke UiTM oleh MB Selangor.

9. Pernyataan yang emosional dan tidak mengira sensitiviti kaum tertentu seperti kaum cina pendatang atau kaum Melayu pendatang .
Kesimpulan yang ana dapat paterikan di sini :

* kita masih tidak tahu apakah itu ketuanan Melayu dan konsep kontrak sosial mengikut perlembagaan sehingga mengeluarkan cadangan atau pernyataan yang menyentuh sensitiviti kaum yang tertentu yang menungkinkan berulangnya peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Ini tidak mustahil sebab ramai golongan radikal perkauman muncul dan berani tunjuk belang.

* Orang bukan Melayu banyak menyentuh sensitiviti orang Melayu tanpa menyedari bahawa itu melukakan banyak hati orang Melayu yang masih berpegang kepada konsep ketuanan yang tak jelas yang dipelopori oleh UMNO yang menganggap merekalah pejuang bangsa yang sebenar. Ingat. Boleh dikatakan peratusan besar Melayu menyokong UMNO dan konsep ketuanan yang mereka canangkan tersebut..

* Kalau lihat situasi sekarang orang Melayu umpamaorang bermasalah . Kalau masalah sosial, orang nampak Melayu, kalau pusat serenti orang nampak Melayu , kalau buang anak , rempit ,hidu gam, tercicir sekolah orang kaitkan dengan Melayu. Kemiskinan pun dikaitkan dengan Melayu.

* Kita bercakap berkenaan dengan keistimewaan Melayu dan perkauman secara berlebihan sedangkan kita sendiri dilihat sebagai orang bermasalah dalam negara sendiri.

* pemimpin masih bertelagah .


Solusi :

* fahami apa itu konsep ketuanan Melayu dan kontrak sosial , baru bercakap dan mengeluarkan pernyataan. Berkata tanpa berfikir memungkinkan timbulnya "chain effect" ke atas keharmonian antara kaum.

* pemimpin Melayu hendaklah saling bersemuka untuk membincangkan permasalahan yang melibatkan orang Melayu dan perhubungan orang Melayu dan bukan Melayu. Cadangan Mufti Perlis , Dr. Asri Zainul Abidin supaya pemimpin-pemimpin Melayu duduk semeja merupakan cadangan yang bagus.


Sekadar coretan kecil seorang pengembara,

Ahmad Zhafri bin Md Noor @ Mujahid Page
http://deafeningsilent.blogspot.com