Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, Oktober 15, 2008

Manusia dan Kepimpinan- IPGM memimpin negara !

Oleh :Mujahid Page (akh Zhaf)

Setiap kamu adalah pemimpin , setiap pemimpin akan dipertanggungjawabkan terhadap jagaannya . seorang pemimpin yang menjaga manusia , ia bertenggungjawab terhadap rakyatnya , seorang lelaki bertanggungjawab di atas keluarganya , seorang wanita adalah penjaga di rumah suaminya dan ia bertanggungjawab atas jagaannya. Seorang khadam penjaga harta benda tuannya dan ia bertanggungjawab atas jagaannya . setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan ditanya tentang jagaan yang berada di bawahnya.


Setiap manusia adalah pemimpin, tidak kira siapa dia . Sama ada dia adalah seorang yang bijak pandai , seorang yang gagah pekasa , seorang yang lemah tak bermaya , seorang yang bijak berkata-kata dan sebagainya. Cuba renungi petikan hadis di atas ,hatta seorang hamba abdi pun berperanan sebagai "pemimpin" dalam menguruskan harta-harta tuannya ! Bayangkan sendiri , betapa luasnya skop kepimpinan yang digariskan oleh Islam itu sendiri. Di mana pemimpin akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang dilakukan oleh orang bawahannya di kala manusia kegusaran bimbangkan neraca Allah yang maha Adil. Dalam satu cerita , isteri dan anak-anak orang soleh menarik orang soleh ke dalam neraka kerana orang soleh gagal menunaikan tanggungjawab sebagai sorang ayah dan suami yang bertanggungjawab. Orang soleh tersebut telah dijanjikan syurga namun ke neraka lah tempat baginya pada akhirnya kerana kegagalannya menunaikan tanggungjawab. Begitu sekali beratnya pertanggungjawaban yang terpikul di bahu seorang yang bergelar sebagai pemimpin.

Persoalan...kenapa manusia dipilih sebagai pemimpin Alam (khalifah alam)? Kenapoa tidak jin. Kenapa tidak malaikat?kenapa tidak haiwan ? Persoalan ini dijawab oleh Allah s.w.t sendiri dalam surah Al-Baqarah :30 yang antara lain bermaksud :

Dan (ingatlah)ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat . sesungguhnya aku ingin menjadikan seorang khalifah di muka bumi

selain itu ,cuba renungi pula ayat di bawah:

......Kami lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna atas kebanyakan makhluk yang telah kami ciptakan (Surah Al-iSRA':70)

BEBERAPA GARIS PANDUAN/ HALATUJU PARA PEMIMPIN DALAM MENCORAKKAN IPGM

@ saudara-saudara pemimpin berfikrah islami hendaklah berperanan sebagai role model / contoh teladan yang baik kepada sahabat-sahabat (yang dipimpin) yang lain . kita jangan lah menjadi sepertimana ketam mengajar anaknya berjalan lurus, namun kita sendiri berjalan sendeng. Pada masa ini kita harus mengkaji kelemahan kita dan sedaya upaya membaikinya agar ia tidak menjadi fitnah kepada tanzim/organisasi kita . Kita juga harus sedar bahawa kita bukan hanya bercakap , namun apa yang penting melaksanakan apa yang kita ujarkan. Sepertimana frman Allah s.w.t dalam SuRAH As-saff ayat 2 dan 3 yang berbunyi :

Wahai orang-orang yang beriman ! Mengapa kamu menyatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan ? (Itu_ sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu menyatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan .

@ saudara-saudara pemimpin berfikrah Islami juga haruslah berusaha menanamkan kefahaman yang jelas kepada guru-guru lain bahawa mereka bukan setakat mengajar subjek-subjek tertentu di kelas , tetapi mereka juga bertindak sebagai promoter agama, daie/pendakwah, motivator agama, penasihat rohani dan penunjuk jalan kebenaran . ini penting bagi melahrkan generasi pewaris negara yang berfikrah islami tetapi mampu bersaing di peringkat dunia. Kekosongan ini harus segera diisi bagi mengisi kekosongan rohani yang menimpa umat Islam /manusia di Malaysia ini(dari segi konteks). Guru mampu menyelitkan prinsip/kefahaman asas Islam dalam proses pengajaran dan pembelajaran seharian kerana masa guru berhadapan dengan mad'u adalah antara yang terlama.

@ saudara-saudara pemimpin juga bertindak sebagai penghapus kepada mentaliti selesa, manja , tidak produktif , jumud, tidak berfikiran terbuka yang sering dikaikan dengan guru-guru pelatih IPGM (Institusi pendidikan guru malaysia) . Tapi sebelum anda merubah keadaan ini ,anda seharusnya sedar bahawa mngkin anda sendiri "terperangkap" dalam mentaliti ini. Cuba checkbalik apa yang tidak kena. Keadaan yang serba mewah ini boleh melunturkan semangat juang anda sendiri -untuk menjaga kebajikan sahabat2 bawahan anda ,menjalankan amanah yang terpikul dan sebagainya. Ketahuilah , antara orang yang paling ramai di azab di neraka kelak terdiri daripada para pemimpin yang diberi peranan dan tugas. Penting kerana seandainya guru hanya tahu bercakap perkara-perkara kosong dan tidak membawa faedah , sebagai contoh perkara-perkara peribadi dsb, bagaimana hendak melahirkan para pemimpin masa depan yang memiliki intelektual yang tinggi.

@ selain daripada itu, guru-guru pelatih hendaklah berupaya menjadi pressure group/ yang benar-benar menjadi suara pelajar dalam isu-isu yang berbangkit. Kita bukan setakat "berjuang" untuk perkara yang "remeh" seperti pemberian elaun atau tunggakan bayaran dan sebagainya tetapi kita juga seharusnya memiliki sensitiviti terhadap persekitaran IPGM itu sendiri .Sebagai contoh ,isu penganjuran "konsert mini" di belakang surau dan isu zina RM 5OO . Isu-isu lain yang boleh diperjuangkan ialah isu ramainya pasangan-pasangan yang belum kahwin keluar berdua-duaan , moraliti guru pelatih, banyaknya program berbentu hiburan dan sebagainya.