Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Selasa, September 22, 2009

PERLAKSANAAN HUKUM SEBAT KE ATAS KARTIKA – SIS JANGAN GANGGU

Tindakan Sister in Islam menfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan untuk semakan dan menangguhkan perlaksanaan hukum terhadap hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewii Sukarno dalam kes kesalahan minum arak oleh Jabatan Agama Islam Pahang , adalah tindakan menentang perlaksanaan hukum syariah di negara ini.

Jelas tindakan SIS adalah beragenda untuk menyekat sebarang hukuman jenayah berlandaskan syariah dikuatkuasakan di negara ini..

TERAS membantah keras niat SIS untuk terus bersikap anti hukum syariah. Perlaksanaan hukuman jenayah syariah adalah sah dan jelas termaktub dalam perlembagaan negeri dan Perlembagaan Persekutuan.

Oleh kerana itu tidak ada hak untuk SIS cuba menyekat perlaksanaannya hanya kerana ia dikatakan sedang didebatkan diperingkat masyarakat terbuka dalam negara dan luar negara.

Kami mempersoalkan atas hak apa SIS beria-ia mahu menyekat perlaksanaan hukuman syariah dinegara ini.

Pemikiran Barat yang berlandaskan faham liberal dan melihat bahawa Islam adalah soal peribadi dan tidak berkait dengan soal negara dan undang-undang menjadi latarbelakang fikiran SIS.

Oleh itu tindakan pihak SIS untuk mengheret perdebatan kes Kartika kepada Mahkamah Tinggi Syariah hanya bertujuan untuk mempersoalkan bidangkuasa mahkamah syariah..

TERAS dengan ini mengesa supaya pihak kerajaan tindak tunduk kepada tekanan mana-mana pihak . Undang-undang yang jelas diluluskan melalui perundangan negeri hendaklah dilaksanakan tanpa sebarang kekhuatiran.

Walaupun enakmen jenayah syariah di peringkat negeri yang ada kini tidak seluruhnya menepati kehendak syariat Islam yang sebenar , namun bidangkuasa dan wibawa Jabatan Agama Islam dan mahkamah Syariah hendaklahlah dipertahankan.

Mohd Azmi Abdul Hamid

presiden TERAS