Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Isnin, Julai 14, 2008

Peranan Masjid ke atas pembentukan remaja masa kini

Masjid sebagaimana mana yang kita secara umumnya berpandangan bahawa masji merupakan tempat untuk menunaikan solat atau berzikir atau membaca Al-Qur'an beramai-ramai. Namun tak ramai yang tahu bahawa masjid merupakan sesuatu yang "bernyawa" dan peranan masjid terlingkup dalam peranan yang lebih luas lagi. Penulis ada menggariskan beberapa peranan masjid yang dahulunya menjadi satu sinar bagi sesebuah masyarkat yang di dalamnya mengakui dengan fasih bahawa mereka mengangkat Islam sebagai deen atau cara hidup mereka.

(1) masjid tempat mencari ilmu/ tempat pentarbiyahan
# pengisian melalui pengajian kitab-kitab agama , forum ,usrah, kuliah selepas solat fardhu ,
bacaan hadith/perkongsian dan sebagainya.

(2) masjid tempat pengislahan diri
# konsep berdiam di masjid
# membaca al-quran dan kitab-kitab agama
# solat sunat
# menghisab diri/muhasabah diri
# alunan Al-Qur'an mampu menggetarkan hati-hati yang keras
# menghayati Qur'an beserta tafsir dan mengetahui sebab-sebab penurunan ayat-ayat ter-
tentu

(3) masjid tempat perbincangan isu-isu semasa /berpolitikpertukaran pendapat dan berdikusi
# berkumpul dan bercakap tentang isu-isu semasa
# hayati sirah nabi- masjid dijadikan tempat berpolitik , merancang ketenteraan , peng-
urusan zakat, pusat masyarakat, perjumpaan masyarakat , pengumuman, tempat pe-
mimpin bertemu masyarakat.
# kepentingan :
@ bagi mendedahkan remaja dengan isu-isu semasa dan mengaitkannya dengan apa saja
yang ada dalam Al-Qur'an dan hadith.
@ diskusi lebih terarah dan pihak berdiskusi lebih bertanggungjawab terhadap perbincang
an/ menghormati masjid
@ diskusi tidak sia-sia dan tidak membangun minda.

(4) masjid tempat memupuk perpaduan
# perjumpaan harian dan mingguan umat Islam
# bertemu dengan orang-orang yang dikenali dan yang tidak dikenali.

sebenarnya banyak lagi , namun setakat ini sajalah dahulu perkongsian dari ana.

tajdid iman

http://www.koolpoetry.com/bismillah.gif

Seseorang yang memiliki hati pasif, diam dan tiada gerakan ibadat sebenarnya sudah mati sebelum dicabut nyawanya. Kekosongan hati timbul akibat lemahnya semangat manusia untuk bangkit dan melawan keinginan hawa nafsu. Kita perlukan semangat melupakan kesedihan, bangkit dan berjuang melawan musuh yang nyata iaitu syaitan. Tiada seorang manusia yang tetap tinggi kedudukan imannya. Ada kala dia terjatuh dan tersungkur, kemudian menyesali kelalaian dan kembali bertaubat. Ini digambarkan dalam al-Quran bermaksud:

“Dan orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa mereka dan siapakah yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.” Surah Ali Imran: Ayat 135


http://www.trevwilliams.co.uk/metips/images/cartoons/sleep.jpgHati menganggur, malas dan berputus asa ada ciri-ciri sebagai berikut: Berlebih-lebihan melakukan perkara mubah. Terlalu banyak berehat, santai dan mengisi kekosongan masa dengan hiburan, makanan, tidur yang panjang, bermain dan bergurau, banyak tertawa, panjang angan-angan dan semua itu berbahaya jika diteruskan dalam kegiatan seharian.

Kehidupan serba senang tanpa cabaran dan tekanan membuat manusia lupa diri dan lemah semangat bila ditimpa susah. Berhati-hati jika terus berada dalam zon selesa. Orang mukmin hendaklah sentiasa bersedia menghadapi kemungkinan paling teruk yang menghalangnya. Amirul Mukminin Muawiyah bin Abu Sufyan RA yang hidup sebagai Khalifah paling berkuasa selama berpuluh-puluh tahun pernah berkata:

“Aku memakai pakaian daripada semua jenis kain, tetapi tidak pernah menemui sehelai pakaian terbaik setanding pakaian takwa. Aku juga sudah merasai semua jenis makanan, tetapi tidak pernah menemui kelazatan seperti kelazatan sabar. Aku memiliki segala jenis kenikmatan, tetapi tiada kenikmatan mampu menandingi kenikmatan duduk mendekatkan diriku kepada Allah SWT.”


Anggota badannya menolak hidayah Allah SWT. Pernahkah anda berasakan suara hati anda menyuruh berbuat baik, melakukan ibadat dan meninggalkan maksiat? Sebenarnya dalam jasad manusia ada yang mempengaruhi hati dan perasaannya, adakah ia unsur malaikat atau unsur syaitan. Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

“Tidak ada seorang pun daripada kamu melainkan dia diiringi temannya daripada bangsa jin (syaitan) dan temannya daripada malaikat. Sahabat bertanya: “Pada dirimu juga ya Rasulullah? Sabda baginda: Padaku juga begitu, tetapi Allah Taala menolongku terhadapnya sehingga ia tiada menyuruhku melainkan kebaikan saja.” (Hadis riwayat Muslim)


http://adultcardiac.stanford.edu/images/heart.jpgHati yang suka menganggur menjadikan syaitan sebagai teman karibnya. Sementara hati yang aktif dan positif gerakannya dipengaruhi hidayah Allah SWT. Sesungguhnya hanya Allah SWT mampu menggerakkan kita berbuat baik. Hidayah-Nya saja menunjuk kita ke arah jalan selamat. Namun, ramai manusia menolak hidayah Allah SWT. Mereka lahir sebagai orang Islam, tetapi tidak mahu belajar agama Islam. Mereka dipilih Allah SWT sebagai hamba-Nya yang beriman, tetapi membiarkan dirinya kecundang oleh bisikan nafsu dan syaitan. Mengapa kita menolak hidayah Allah SWT yang berada di dalam hati kita? Allah Taala berfirman bermaksud:

“Mereka mempunyai hati, tetapi tidak digunakan untuk memahami ayat Allah. Mereka mempunyai mata, tetapi tidak digunakan untuk melihat tanda kekuasaan Allah dan mereka mempunyai telinga, tetapi tidak digunakan untuk mendengar ayat Allah. Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang yang lalai." (Surah Al-A'raf ayat: 179).

Biasanya masa membuat mereka bertangguh menerima hidayah Allah SWT. Sampai bila harus menunggu? Jika tulang rapuh dan mata menjadi rabun, fikiran bercelaru, mengapa menunggu kematian menjemput, padahal setiap hari hidayah Allah SWT itu turun ke hati kita. Suka bergaul dengan ahli kelab penganggur. Persekitaran mempengaruhi keperibadian kita. Jika suka duduk bersama dan mendengar perbualan ahli perniagaan berjaya atau pakar motivasi hebat, kita semestinya terpengaruh dengan kata rangsangan dan galakan untuk lebih berjaya.

Namun, jika melepak bersama orang bermentaliti lemah dan kualiti kehidupannya juga rendah, sedikit sebanyak ada pengaruh ditinggalkan dalam karakter diri kita. Lebih baik rajin di dunia dan menganggur di akhirat selama-lamanya daripada memanjangkan angan-angan di sini, namun sengsara tiada penghujungnya di akhirat.

http://ekspress.psz.utm.my/jba/spp/bola-senyum.gif