Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Selasa, Jun 23, 2009

Surat KHAS untuk Sister In Islam

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)
Hadapan 360 MKJ Kampung Terang 11000 Balik Pulau Pulau Pinang.Tel: 017-6291368/012-5296690
skuadpenyelamataqidah@gmail.com atau jihadin82@yahoo.com

__________

Assalamualaikum w.b.t,

Sisters In Islam,
No 7, Jalan 6/10,
46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

21 Jun 2009

Merujuk Isu Yang Membelenggu SIS Mutakhir Ini

Puan,
Surat ini ditulis dengan rasa rendah diri akan kurangnya ilmu di dada dan atas kesedaran untuk memberikan pandangan sesama seIslam serta melaksanakan tugas dakwah sebagai seorang Islam khasnya.

Merujuk kepada usul berkaitan SIS yang diterima tanpa bahas di dalam Muktamar PAS ke 55 baru-baru ini supaya Majlis Fatwa Kebangsaan menyelidik dan mengkaji pendirian SIS berhubung beberapa isu khasnya yang melibatkan syariat Islam. Saya percaya cadangan pengharaman SIS bukannya matlamat agenda yang tersembunyi tetapi peleraian kepada polemik yang melanda lebih utama.

Dari kacamata seorang hamba Allah yang melihat polemik tersebut, saya sertakan beberapa teguran serta saranan yang boleh diperhalusi dan diaplikasikan oleh SIS pada masa akan datang.

Puan,

SIS dikatakan membawa aliran pemikiran liberalisme dalam Islam. Seperti mana yang telah diputuskan di dalam Muzakarah Fatwa Kebangsaan kali ke 74 (25 Julai 2006), aliran pemikiran tersebut diputuskan adalah ajaran sesat dan menyeleweng daripada syariat Islam. SIS disarankan meneliti kembali ciri-ciri aliran pemikiran tersebut yang telah dihuraikan dari segi akidah dan syariah. Hal ini kerana kenyataan-kenyataan SIS ada yang bercanggah dengan Islam dan tafsiran dalil Quran yang digunakan diragui memandangkan tiada sumber rujukan yang sahih. Sebelum pihak lain mengambil tindakan mengkaji kebenaran fahaman liberal di dalam SIS, ada baiknya SIS bertindak dahulu secara dalaman.

Puan,

Islam adalah agama yang amat menggalakkan umatnya melakukan kajian dalam segenap ilmu. Buktinya dalil-dalil di dalam Al-Quran banyak yang memberi motivasi dan galakan supaya umat Islam terus mengkaji kerana melaluinya juga kita akan semakin kenal penciptaan dan kekuasaan Allah.

Melihat beberapa isu dan kajian yang diketengahkan oleh SIS, sebenarnya tiada halangan untuk SIS melakukan kajian serta membantu wanita Islam dari segi perundangan, kebajikan, kaunseling keluarga dan sebagainya tetapi berhati-hatilah apabila ia melibatkan hukum atau saranan agama. Tafsiran sumber-sumber teks Islam tidak boleh dilakukan secara wewenang apatah lagi apabila pengkajinya tidak mempunyai latar belakang ilmu agama yang lengkap seperti ilmu Usul al-tafsir, Usul al-Fiqh, Usul al-Hadith dan al-Jarah wa al-Ta’dil.

Di sinilah letaknya kepentingan pendapat dan tafsiran dari ulamak dan mufti yang muktabar dan terkini. Golongan yang menjadi pendokong kepada ilmu teras Islam ini mesti dirujuk terlebih dahulu dan pendapat mahupun fatwa yang dikeluarkan mesti digunapakai dan bukan dipertikaikan.


Puan,

Selaku kumpulan wanita Islam yang bergerak dengan misi memperjuangkan kesamaan, keadilan dan kebebasan wanita Islam, amatlah diharapkan SIS turut sama terlibat dalam menangani gejala sosial yang melibatkan remaja Muslim khasnya. Masalah remaja perempuan Muslim yang bakal menginjak kaki ke alam kewanitaan ini bukan lagi suatu fenomena berkala tetapi sudah menjadi masalah besar serta bertambah dari hari ke hari. SIS boleh ‘turun padang’ dan melihat sendiri permasalahan yang berlaku.

Selain itu, prinsip pemakaian tudung juga perlu dijelaskan lagi memandangkan ibadah ini sangat sinonim dengan wanita Muslim. Bukan sahaja golongan bukan Muslim malah dalam kalangan wanita Muslim ada yang masih keliru serta menganggap Islam mengongkong golongan wanita melalui pemakaian tudung.

Amalan yang diwajibkan oleh Islam ini patut menjadi fokus utama mana-mana kumpulan yang memperjuangkan hak wanita kerana tudung itu sendiri sebenarnya membawa unsur kebebasan kepada wanita serta melindungi pemakainya dari bahaya provokasi lelaki. Pemekaian tudung juga adalah salah satu daripada manifestasi konsep diri sebagai seorang Muslim dan menyerah diri kepada Allah s.w.t. Konsep ini harus diterima dan diterangkan dengan baik walaupun ahli-ahli SIS tidak mengamalkannya.

Puan,

Selain saranan di atas, adalah diharapkan pihak SIS mengambil berat dan bertindak melakukan perubahan berdasarkan gesaan terbaru dari Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz supaya SIS merujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sekiranya melibatkan isu pelaksanaan dan pentadbiran atau Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) jika membabitkan bidang kehakiman (Utusan Malaysia, 17 Jun 2009). Andaikata perubahan tersebut direalisasikan, pasti golongan alim ulamak juga menyambut baik pendekatan SIS dan dakwah Islam dalam konteks yang diperjuangkan SIS yang akan lebih bersepadu dan tersusun.


Puan,

Umat Islam di Malaysia kini semakin terbuka dan berlumba-lumba mencari kebenaran Islam. Besarlah harapan kami agar pihak SIS tidak memberi pandangan yang mengelirukan atau membawa idea-idea baru yang secara tidak langsung menyentuh syariat Islam. Semoga SIS dapat berubah ke arah yang lebih baik pada masa-masa akan datang.

“ Sesungguhnya agama (yang diridhai) disisi Allah hanyalah Islam. tiada berselisih orang-orang yang Telah diberi Al Kitab kecuali sesudah datang pengetahuan kepada mereka, Karena kedengkian (yang ada) di antara mereka. barangsiapa yang kafir terhadap ayat-ayat Allah Maka Sesungguhnya Allah sangat cepat hisab-Nya.”
(Al-Imran:19)


Sekian Terima kasih,

Yang benar,


…………………………………………..
WARDAH BT ABDUL RAHMAN
Setiausaha Skuad Penyelamat Aqidah (SPAQ)