Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, Mac 19, 2009

Sepintas di Forum Rukun Negara : Dicabar atau di daulatkan?
Pada awalnya, aku sangkakan bahawa forum yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan ini akan menjadi sangat menarik namun sangkaan aku sedikit meleset bila terdapat beberapa kekurangan yang berlaku dalam forum yang dapat disifatkan debat ini. Sepatutnya forum malam tersebut mempunyai 3 ahli panel yang terdiri daripada Pakatan Rakyat , Barisan Nasional dan ahli akademik.Namun yang hadir cuma Ahli Parlimen Machang , Saifuddin Nasution dan Pensyarah Pusat Pengajian Media ,Dr. Abu Hassan Hasbullah . Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr. Mohd. Puad Zarkasyi tidak dapat datang kerana ada urusan di Pahang.

Tambahan pula, Prof Madya Dr. Mohammad Agus yang sepatutnya jadi moderator juga tidak dapat datang dan digantikan oleh YB Ahmad Baihaki Atiqullah dan Pak Bakaq(?) yang juga dikenali sebagai penarik beca di kalangan bloggers.

Pendapat aku tentulah forum kali ini dilihat “Tidak seimbang” di mana tiada wakil dari kerajaan Barisan Nasional. Namun sangkaan ini meleset bila hadirin “dipanaskan” oleh provokasi yang dicetuskan oleh Dr. Abu Hassan Hasbullah, yang juga anak jati Kelantan.
Dr. Abu Hassan memanaskan gelanggang dengan mempersoalkan pemikiran sesetengah pihak yang “bias” , seperti soal papan tanda pelbagai bahasa .
Beliau menyelar sesetengah pihak yang mengata puak lain ,pada masa yang sama puak sendiri turut melakukan perkara yang sama. Beliau memberi contoh di Pulau Pinang.

Namun pernyataan beliau mengundang penambahan jawaban dari Saifuddin yang menegaskan bahawa penggunaan papan tanda pelbagai bahasa di Pulau Pinang merupakan juzuk kecil , berbanding di Kuala Lumpur yang digunakan dengan skala yang besar.

Saifuddin turut menegaskan bahawa inilah permainan yang dimainkan oleh media Barisan Nasional yang mahu memperlihatkan bahawa kerajaan negeri yang dinaungi oleh Pakatan Rakyat tidak sensitive terhadap perasaan masyarakat melayu dan Perlembagan Malaysia.aku tertarik dengan kata-kata Dr. Abu Hassan yang menyatakan bahawa Rukun Negara merupakan suatu projek yang ajaib yang mampu menjadi penyatu bagi seluruh rakyat Malaysia . Projek ajaib ini begitu murni dalam mewujudkan satu rangka Negara yang stabil terutama selepas perstiwa hitam 13 Mei .


Bagi aku, pernyataan beliau ini amatlah tepat dan tidak boleh dinafikan .Dr. Abu Hassan turut menambah bahawa segala kejadian perlanggaran undang-undang dan permasalahan yang melibatkan perlembagaan adalah berpunca dari ketidakfahaman kita terhadap Rukun Negara itu sendiri.
Beliau menegaskan bahawa, segala perlanggaran ini berlaku kerana Rukun Negara tidak dilihat sebagai satu rujukan dan penanda aras.Contoh yang beliau berikan cukup mudah,iaitu membuang sampah di Kota Bharu . Beliau menekankan bahawa membuang sampah merata-rata ini melanggar Rukun Negara kelima , iaitu Kesopanan dan Kesusilaan. Seandainya kita sendiri yang melanggarnya, siapakah yang bersalah dalam soal ini?

Beliau tidak beremosi dan “bias” dalam memberi pandangan. Bahkan beliau banyak menegaskan bahawa beliau lebih memberi pandangan dari sudut pandangan academician , bukan politician.

Bagi aku apa yang Dr. Abu Hassan katakan satu renungan untuk semua di mana pelbagai isu yang menyentuh perlembagaan berlaku sekarang ini termasuklah isu Kerajaan Rampasan di Perak , raja-raja melayu dilibatkan dalam kancah politik, isu PPSMI, saman terhadap sultan Melayu Perak, agama Islam dicabar dan kedudukan dan kelebihan melayu dalam perlembagaan dipersoalkan.

Bagi beliau semua ini merupakan manifestasi kepada perlanggaran Rukun Negara secara terang terangan.
Banyak lagi sebenarnya yang ditimbulkan oleh Saifuddin dalam forum kali ini terutama yang menyentuh tentang Rampasan Kuasa oleh Kerajaan tertentu di Perak . Aku letakkan Rukun Negara di bawah sebagai renungan bersama.

Kepercayaan Kepada Tuhan
Kesetiaan kepada raja Negara
Keluhuran perlembagaan
Kedaulatan Undang-undang
Kesopanan dan kesusilaan

Isu Palestin-masihkah kita bersama mereka?Serasa sudah begitu lama ana tidak menukilkan sesuatu dalam blog ini. Mungkin disebabkan tugasan dalaman dan luaran institut perguruan menjadikan ana seperti pengejar masa yang setia. Banyak perkara yang berlaku sepanjang 2 minggu ini .

Menjadi "runner" bagi Pameran Mini Palestin selama seminggu , ditambah dengan beberapa perjumpaan tanzim sehingga terpaksa "mengghaibkan diri dari institut sehinga pukul 1 pagi serta "terpaksa" mengendalikan kelas Skuad Penyelamat Aqidah (SPAQ) menjadikan masa bagaikan terhenti seketika.


Mungkin keadaan ini telahpun dan sedang dirasai oleh ramai aktivis-aktivis pelajar dan masyarakat serta kader-kader dakwah di luar sana . Keletihan amat dirasai dan pada masa yang sama cukup berpuas hati. Ana refleks balik Surah Al-fussilat ayat 33 yang bermaksud :

Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah , mengerjakan amal yang soleh dan berkata , "sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri"
Banyak lagi ayat-ayat Qur'an yang menerangkan tentang ciri-ciri manusia (pendakwah) yang terbaik dan ayat di atas merupakan sebahagian daripadanya.

Al-Qur'an sentasa menjadi penguat motivasi individu muslim. Di dalamnya terdapat banyak ayat-ayat yang mampu menguatkan sendi yang lemah , menegakkan kembali tulang belakang, menyegarkan mata dan minda yang keletihan dan pelbagai lagi kafiat bila seseorang individu muslim itu rapat dengan mukjizat yang terbesar ini.

Terkadang rasa diri ini berasa diri ini begitu kekosongan bila tanpa pengisian dalaman , tambah-tambah lagi bila menjadi pejuang bagi pengislahan masyarakat di bumi yang sejahtera ini.


Ana sentuh sedikit berkenaan isu Palestin di Malaysia. Ana setuju jika dikatakan bahawa kebanyakan rakyat Malaysia tidak begitu merasai , atau paling kurang mengambil tahu berkenaan isu Palestin ini.

Ya, mungkin ada yang berkata , aku dah solat hajat dan , aku dah demonstrasi dah , nak apa lagi? tetapi pada masa yang sama rokok DUNHILL terselit di tangan .

Ana menyertai demonstrasi aman Candle Light Virgil untuk Palestin pada beberapa bulan lepas di Dewan Sri Pinang , di Georgetown .

Ada seorang sahabat dari badan bukan kerajaan(bukan tanzim /wadah ana la) , orang melaung dia pun melaung, orang pegang banner, dia pun pegang banner, orang kata jahat, dia pun kata jahat dan pada masa yang sama rokok menyala di tangan.

Inilah mazhab pemikiran yang sedang dihadapi oleh kebanyakan rakyat kita sekarang. Tidak salah untuk berdemonstrasi ,tetapi mestilah demonstrasi itu kita benar-benar mengetahui halatuju dan tujuannya.

Bukan sekadar semangat , tapi apa yang lebih penting adalah KEFAHAMAN. Sebab itu Imam As-Syahid amat menekankan unsur Kefahaman di dalam Arkanul Baiat kerana kefahaman merupakan rukun pertama dan terpenting.

Masakan seseorang turun ke laut seandainya dia tidak ada sebab-sebab sebenar dan kukuh untuk turun ke laut sepeti menangkap ikan, menghantar orang dan barang ke tempat lain ataupun sekadar hendak makan angin.

Semua itu memerlukan kefahaman dan penghayatan . Suatu lagi situasi jelik ialah bilamana sekumpulan peluncur air di sebuah tempat di Malaysia (keluar akhbar minggu lepas) dengan bangga menyatakan untuk boikot barangan dari USA dan Yahudi .

Bagus hasrat mereka, tapi banyak persoalan timbul di sini , adakah BOIKOT itu benar-benar meresap dalam hati mereka.

Maaf, ana tidak berapa tahu berkenaan negara mana yang membuat papan luncur dan pakaian khas untuk surf ini, dan ana tidak menolak kemungkinan barangan tersebut diimport dari negara yang diboikot tersebut.

Tertarik dengan kata-kata Ibnu Qayyim Al-Jauziyah berkenaan kefahaman .

Benarnya kefahaman dan baiknya tujuan merupakan nikmat terbesar yang Allah berikan kepada HambaNya. Tiada nikmat yang lebih utama setelah nikmat Islam melebihi kedua nikmat tersebut. Dengannay seorang hamba dapat terhindar dari jalan orang-orang yang dimurkai iaitu orang-orang buruk tujuannya dan jalan-jalan orang-orang yang sesat (orang yang buruk kefahamannya)

Ada pula yang memberi kata-kata yang bagi Akh Izzat Anwari Hasni (Angkatan Pemuda Pemudi Islam, API ) adalah merosakkan aqidah seperti ,"matilah kita kalau kita boikot barangan Yahudi dan AS , semua barangan yang aku guna asalnya datang dari 2 negara tu jugak ".

Ada seorang wakil dari Coca Cola Malaysia membuat kenyataan bahawa seandainya rakyat Malaysia boikot barangan keluaran syarikat tersebut , nescaya ramai lah rakyat Malaysia (yang terdiri daripada pekerja-pekerja muslim) terpaksa berhenti kerja sebab kilang tepaks ditutup sebab boikot !

Inilah kerosakan aqidah yang berlaku bukan sahaja di Malaysia , bahkan menimpa seluruh umat muslimin di dunia bilamana rezeki ditentukan oleh boikot , bukan Allah S.W.T itu sendiri!


Talk berkenaan Palestin telahpun berlangsung pada (20 Januari 2009) , yang disampaikan oleh Dr. Roslan Hasyim dari Universiti Sains Malaysia .

Beliau seorang yang cukup istiqamah dalam memperjuangkan isu ini (Palestin) . Beliau sentiasa bergerak saban hari ke seluruh Malaysia terutama belah Penang ni . Moga Allah memberkati usaha beliau, insyaallah.

Dalam berkesempatan bercakap secara personal ,ana ada bertanyakan kepada belia berkenaan sesetengah pihak menyatakan bahawa buat apalah boikot barangan yang asalnya dari Amerika tetapi difrancaiskan di sini...bukan beri kesan kepada Amerika mahupun Yahudi pun... menyusahkan pekerja kilang di Malaysia yang majoritinya muslim adalah...

Secara ringkas beliau berkata, "boikot tetap boikot, tidak kira duit itu disalurkan atau tidak. Ini satu cara nak tunjuk protes terhadap mereka." Hmm, bila fikir balik, ada betul jugak pernyataan tersebut.

Dah hampir 4 bulan peristiwa penggempuran Gaza oleh Zionis Laknatullah, masihkah kita merasa?