Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Isnin, Januari 26, 2009

Mencari satu formulasi baru dalam menganjak pemikiran warga IPGM

Sering kedengaran keluhan daripada pensyarah IPGM dan guru pelatih sendiri, di mana keluhan itu lebih berkisarkan kurangnya semangat di kalangan guru pelatih untuk berinisiatif .

Maksud berinisiatif di sini ialah kurangnya semangat mereka untuk mencari sumber imu dan pengetahuan yang lain selain yang diberikan oleh pensyarah subjek (spoon feeding) , kurang semangat dari segi idealisme dan aktivisme dalam isu-isu yang berbangkit sama ada melibatkan isu dalam atau luaran institut (kalau adapun lebih berkisar tentang persoalan childish,sebagai contoh klasik ,bayaran elaun dan wireless internet).

Guru pelatih (pada pandangan ana) dihinggapi oleh penyakit takut keluar dari mentaliti selesa yang menakutkan ! Ana tambah perkataan "yang menakutkan" disebabkan ana jelak (berpandangan sinikal) dengan ucapan sesetengah pihak yang menyelar golongan guru pelatih supaya keluar dari mentaliti selesa , tapi pada masa yang sama orang yang bercakap tu 2 kali 5 dengan mereka yang disasarkan itu.

Istilah "yang menakutkan" memang menakutkan. Mentaliti zon selesa yang menakutkan itu membarah, memburuk dan mewujudkan suatu sudut persekitaran yang dilihat "bahagia" ,tapi pada masa yang sama "membunuh" pemikiran kritikal, berhemah, bijaksana , kesopanan, kejujuran,dan aspek kepedulian dan kesedaran tentang keadaan sekeliling di kalangan masyarakat guru terutama . Jiwa beragama , kesopanan dan persoalan kebenaran seolah-olah jauh dan semakin menyesar dalam diri sesetengah guru pelatih di institut.

Bukan malas, tetapi semangat juang mereka untuk menuntut imu itu umpama satu keterpaksaan (bagi seetengah guru pelatih) dan dibuat-buat dan tidak hairanlah jika dikatakan bahawa IPGM bakal melahirkan "robot-robot" yang mampu mengucapkan sesuatu perkara , tetapi tidak memperhadamkan apa yang dipelajarinya betul betul.

Tidak keterlaluan jika dikatakan budaya angguk-angguk geleng-geleng menjadi sebahagian daripada "chain effect" bagi persoalan mentaliti guru pelatih yang begitu pekat dengan keselesaan ini.. Hanya sesetengah individu(INDIVIDU , bukan perkumpulan) yang sedar dan berani (menempuh "momokan" Akta 174)lalu menegakkan haknya.

Sebagai contoh , isu Karnival Rukun Negara (juga boleh dipanggil sebagai Mini Jom Heboh) di belakang Surau di sebuah IPGM . Hanya beberapa individu sedar tentang "penghinaan" ini bangkit melawan perkara ini , namun akhirnya perkara ini di"diam"kan oleh tangan-tangan gelap yang memegang kuasa atasan. Sensitiviti beragama sepertimana yang ditekankan dalam Rukun Negara yang pertama (Kepercayaan kepaa tuhan) ini tidak dijaga. Namun berapa orang yang bangkit?

Kefahaman guru sebagai murabbi dan mursyid mahupun ustaziyatul fil alam haruslah dihadamkan betul-betul . Ana tidak bercakap tentang perlunya kita meninggalkan pengkhususan yang kita ambil sekarang, dan ambil jurusan agama , tetapi apa yang kita pelajari sekarang seharusnya (bahkan sewajibnya) diasimilasikan dengan penghayatan kerohanian, ketuhanan Yang Esa ,dan unsur keagamaan.

Perkara ini tidak harus dikesampingkan kerana kesan akibat perlaksanaan pemikiran seperti ini (iaitu tiada hubungkait antara Fardhu ain dan fardhu kifaah) bakal melahirkan natijah kerosakan nilai moral , akhlak dan pemikiran generasi yang bakal dididik nanti.

Sebagai contoh , pelbagai isu yang melibatkan remaja (generasi pelapis) yang sudah tentu tidak lari dari persoalan pelajar sekolah. Rakaman video seks dengan beruniform sekolah . Pukul guru dan hina guru. Ugutan rogol kepada guru perempuan. Hisap rokok ,ganja dan seks bebas. Ini tidak termasuk lagi dengan permasalahan yang bersumberkan barat -gothik , black metal , emo , sharp-skinhead ,rempit dan bermacam-macam lagi yang memeritkan untuk diambil pusing .

Itu menandakan kekosongan jiwa yang amat dahsyat yang dihidapi oleh generasi muda yang bakal menggantikan kita kelak , dan gurulah yang sepatutnya menjadi pengisi kepada kekosongan ini . Ini seharusnya guru pelatih sedar .

Kita bukannya "barua" , "pencacai" mahupun agen yang akan melaksanakan dasar-dasar pihak tertentu yang jauh dari fikrah Islami dan pada masa yang sama menentang apa yang diturunkan oleh Allah s.w.t . Sebab itulah ana menekankan bahawa gurulah yang akan bertindak sebagai mursyid, sebagai murabbi atau apa-apa jua istilah yang mengangkat martabat guru sebagai tukang tunjuk.

Kesedaran ini seharusnya dipupuk sendiri oleh setiap guru pelatih IPGM . Tiada siapa yang akan menggerakkan mereka, kecuali mereka yang menggerakkan diri mereka sendiri . Penyertaan di dalam halaqah, usrah, think tank ,tanzim, program-program haruslah dititikberatkan oleh guru pelatih itu sendiri sebab hanya mereka mampu merubah diri mereka sendiri .

Jangan terperangkap dengan stigma atau dongengan Akta 174 , Akta pendidikan , mahupun banyak lagi AKTA-AKTA lagi. Akta akan dikenakan terhadap mereka yang melanggarnya bukan "melaluinya" . Pemikiran takut pointer terjejas , "alah, kita hebat macam mana pun jadi cikgu jugak" , tahyul Akta 174 , tidak cukup masa untuk terlibat dalam aktivisme dan kegiatan masyarakat dan pelbagai lagi alasan yang jijik lagi memualkan seharusnya dibuang (dalam diri setiap bakal guru) bagi melahirkan arkitek insan ataupun revolusioner masyarakat yang akan menrungkaikan permasalahan dan pemikiran masyarakat hingga ke akar umbi.

Membumikan fikrah Islam dan kesedaran sosial bermula dari "grass root"(golongan masyarakat biasa dan pertengahan ) hingga ke pucuk (pentadbiran negara) dan tidak seharusnya menjadi moto penyedap lidah untuk disebut atau ditulis dalam kertas. Insyaallah. Seandainya penerusan pentarbiyahan dan pendidikan dilakukan secara berterusan ,tidak mustahil kebejatan sosial dan permasalahan aqidah yang melibatkan masyarakat dapat diatasi . Tetapi semuanya kena bermula dalam diri guru, dan dari guru itu sendiri.Maszlee Malek : “jangan berikan duit bantuan kepada kedutaan Palestin di Malaysia”

Dipetik dari Palestinkini

Written by admin from on January 10th, 2009 | 70 Comments

Rejim Zionis sehingga hari masih berdegil meneruskan serangan ke kawasan2 padat di Gaza. Jumlah terkini kematian adalah 765 orang sehingga hari ke 13 serangan. Kebisuan negara2 Arab masih menjadi persoalan. Aksi heroic Presiden Venezuela terus menjadi buah mulut. Senjata2 yang di haram kan oleh masyarakat antarabangsa terus digunakan untuk menyembelih rakyat Palestin. Pejuang2 Hamas terus komited untuk mempertahankan Gaza.

Ikuti temubual terbaru wartawan Pkini, Gunx bersama Maszlee Malik seorang tutor di University Durham UK dan juga penuntut peringkat Phd di universiti yang sama.

1- serangan sudah masuk hari ke 13, apa perkembangan terbaru di Gaza ?

Seperti yang dapat dilihat di kaca-kaca televisyen, keadaan semakin parah. Inilah malapetaka paling dahsyat di Gaza semenjak tahun 1948. Malah inilah malapetkaa paling teruk di dalam sejarah kemanusiaan seperti kata PM Turki, Tayyip recip Erdogan. Jenayah yang dilakukan oleh rejim Zionis ini lebih dahsyat dari jenayah yang telah dilakukan oleh Nazi.

2- pendapat saudara ttg tindakan Presiden Venezuela yang mengusir kedutaan Israel. kenapa beliau tidak berdiplomasi dalam hal ini ? adakah ia patut di contohi oleh negara umat islam lain ?

Tindakan Chavez sepatutnya menjadi pembuka mata kepada pemimpin-pemimpin negara Arab dan Islam yang mempunyai hubungan diplomasi dengan Israel. Chavez tidak mempunyai kepentingan dengan Israel dan AS, maka beliau mampu melakukan sedemikian. Israel perlu diajarkan erti keadilan dan kemanusiaan. Tindakan Chavez merupakan satu langkah untuk mengajar Israel erti diplomasi yang sebenar yang tidak pernah diamalkan oleh Israel. Malangnya bagi para diktator Arab khususnya, kebanyakan talian hayat mereka bergantung kepada sokongan AS dan Israel.

Sokongan terhadap Gaza bermakna sokongan terhadap nilai demokrasi yang telah mengangkat HAMAS melalui pilihanraya yang bersih. Inilah yang paling ditakuti oleh para diktator tersebut. Mereka boleh kekal di atas takhta masing-masing di atas sokongan AS dan bukannya di atas dokongan rakyat. Mereka menindas rakyat lebih zalim dari rejim Zionis menindas rakyat Palestin. Maka apa yang diharapkan dari para diktator tersebut? Masyarakat dunia wajib memberikan tekanan kepada para diktator negara-negara Arab.

3 - saudara telah mengikuti demo anti Zionis di hadapan kedutaan Israel di London. perbuatan berdemonstrasi pada sesetengah golongan mengatakan ia adalah sia2 ? natijah nya , teriakan kita selama ini hanya di pekak kan sahaja oleh Israel dah sekutunya dan pembunuhan terus berlaku hari demi hari. atau saudara mempunyai pendapat tersendiri ?

Hanya orang buta sahaja yang tidak dapat membuka matanya terhadap kebangkitan masyarakat dunia. Hanya orang pekak sahaja yang tidak mendengar jeritan bantahan masyarakat dunia. Apa yang berlaku di seluruh dunia, malah di Tel Aviv dan seluruh bandar-bandar AS sendiri menunjukkan bahawa Israel dan pentadbiran AS sedang menghadapi masyarakat dunia. Jenayah mereka bukan hanya terhadap rakyat Gaza, malah terhadap masyarakat dunia dan tamadun moden.

Saya tidak setuju mengatakan vox populi tersebut tiada nilainya. lihatlah bantahan negara-negara barat kebanyakannya disebabkan oleh demo-demo tersebut. Lihatlah tindakan Chavez dan negara-negara lain yang akan menyusul, kesemuanya adalah disebabkan oleh tekanan para demonstran. Mungkin jika kita inginkan keputusan segera, kita akan kecewa, tetapi lipatan sejarah akan merakamkan bahawa Israel dan AS pernah menjadi musuh dunia, hal ini akan ditanggung oleh keturunan mereka di dekad-dekad mendatang, ianya akan menjadi pengajaran kepada generasi masa depan.

4- jika di tinjau situasi di Malaysia, setiap kali ada tindakan Israel menyembelih umat Palestin , ribuan akan turun di jalanan berteriak, membakar bendera , membakar semangat masing2 agar membenci Zionis-Israel. Episod ini berulang saban tahun … bagai mana saudara melihat perkara ini ? atau mungkin demostrasi kita tidak terarah ?

Lihat di UK, demo berlangsung setiap hari di depan kedutaan Israel memaksa mereka menghentikan serangan. Hal ini memberikan tekanan terhadap para petugas di kedutaan tersebut. Di Turki para demonstran samada Islamis, Sekularis, golongan kiri, Krisitian dan Yahudi berkampung di hadapan kedutaan Israel sehingga peperangan berhenti ataupun mereka keluar meninggalkan Turki. Begitu juga demo-demo di negara-negara Aab dan eropah di seluruh dunia.

Ada demo khas para peguam di Turki, Tunisia, Algeria, Libya dan negara-negara lain yang menatijahkan memo dan prosedur untuk membawa Israel ke mahkamah jenayah antarabangsa. Di Tunisia ada demo para penggiat seni yang menyeru rakan-rakan artis di seluruh dunia untuk bersama melakukan sesuatu. Mawi dan lain-lain rakan artis perlu pro-aktif menyeru rakyat Malaysia untuk menyumbang dan berderma untuk Palestin.

Saya lihat di Malaysia, demo yang sepatutnya dilakukan ialah di hadapan kedutaan Mesir memaksa rejim Mubarak membuka pintu sempadan Refah agar bantuan kemanusiaan dan makanan dapat masuk ke Gaza.

Di negara-negara barat demo dilakukan dan tekanan dikenakan ke atas Mesir. Malangnya di negara-negara Islam hal seumpama ini tidak berlaku…Mubarak terus tersenyum melihat rakyat Gaza disembelih dengan restu dan redha beliau.

Mungkin para graduan al-Azhar boleh memberikan tekanan terhadap Syaikh al-Azhar agar mengeluarkan fatwa kepada Mubarak agar membuka pintu sempadan Refah.

Mereka juga perlu mengeluarkan kenyataan keras terhadap Mubarak, ambil al-Jazeera untuk membawanya ke udara, insha Allah graduan al-Azhar di seluruh dunia akan bangkit…sudah sampai waktunya para ulama seluruh dunia mengajar Mubarak.

Pertubuhan doktor-doktor dan pengamal perubatan di seluruh Malaysia juga boleh berkempen seorang seribu ringgit sumbangan perubatan untuk dikirimkan ke Gaza, dan jika dapat mereka pergi ke Gaza untuk membantu.

Begitu juga para peguam yang selama ini kononnya bergiat untuk hak asasi manusia wajib tampil memperjuangkan nasib rakyat Palestin…

5-Dengan reputasi OIC yang semakin tercalar, di manakah lagi umat Islam mahu bergantung harap utk menyelesaikan konflik puluhan tahun ini ?

Masyarakat sivil di seluruh dunia Islam perlu bangkit. Jika para ahli politik gagal, pertubuhan2 NGO boleh bersatu dan lakukan sesuatu.

Contoh bot-bot yang membawa bantuan seperti yang diusahakan oleh Free Gaza Movement boleh dicontohi. Masyarakat sivil dan pengguna mempunyai kuasa yang kuat untuk memberikan tekanan ekonomi, moral, akademik dan juga melalui media.

Jikalau para aktivis pecinta haiwan boleh memberikan tekanan kepada syarikat-syarikat gergasi, sudah tentu umat Islam yang berbilion ramainya itu boleh menggerakkan sesuatu juga.

6- Fosfurus putih telah di gunakan Israel utk mengebom. Tidakkah ia telah di haramkan penggunaannya. Adakah ia pertama kali digunakan ? atau ada senjata haram lain telah digunakan tetapi tidak mendapat liputan media ?

Tiada istilah haram di dalam kamus Israel. Bagi mereka segalanya adalah harus untuk menghapuskan sesiapa sahaja yang disifatkan sebagai musuh negara haram Israel. Rekod jenayah mereka bukan bermula hari ini.

Lihat tulisan Robert Fisk baru-baru ini yang menunjukkan rekod buruk Israel di Lubnan dan Gaza sebelum-sebelum ini.

Atau lebih dahsyat lagi di zaman-zaman pre-Israel di mana golongan Irgun dan Haganah telah menyembelih rakyat Palestin demi menubuhkan negara Israel.

Sikap kebinatangan ini telah menjadi pilar utama penubuhan negara mereka, ia mengalir di dalam urat nadi setiap penganut faham Zionis.

7- Kenapa saudara menyarankan demo di adakan di hadapan kedutaan Mesir ? Saudara turut menggesa agak di tarik balik para pelajar terutama di Al Azhar Universiiti . TIdakkah ini pandangan yg ekstrim ?

Kita kena realistik. Mengapa Mesir?, kerana Mesir telah menutup pintu sempadan Refah. Tindakan paling realistik ialah membuka pintu sempadan tersebut.

Malangnya tiada tekanan terhadap Mubarak untuk membuka pintu sempadan tersebut. Maka tindakan yang agak pro-aktif perlu diusahakan agar Mubarak tahu bahawa masyarakat dunia tidak bersetuju dengan beliau.

Saya tidak menyuruh para pelajar itu sendiri yang balik, tetapi negara-negara Islam yang serius terhadap isu ini dan mahukan tindakan yang segera demi menyelamatkan rakyat Palestin…

8-Boikot barangan keluaran Israel adalah mustahil kerana kebanyakan produk2 mereka tumbuh subur di Malaysia, pendapat saudara ?

Benarkah sedemikian? saya tidak pasti apakah barangan Israel yang terdapat di Malaysia. Jika barangan AS saya pasti banyak.

Cuma kena dibezakan di antara syarikat yang terlibat membantu Zionis dengan barangan syarikat yang tiada kena mengena dengan Zionis.

Walau apapun, apa salahnya kita semarakkan penggunaan barangan tempatan dan negara-negara Islam.
Seperkara lagi, seruan boikot perlu dilakukan dengan nada solidariti agar semua rakyat dapat bersama dan bukanhya dengan nada hukum.

Wajib boikot, haram makan barangan AS dan sebagainya akan menimbulkan kontreversi dan akan dipandang sepi oleh golongan non-Muslim malah oleh para sekularis esktrim.

9-Kenapa George Galloway menjadi tumpuan media dan masyarakat di UK. Apa yang dia telah buat utk Palestin ?

Galloway merupakan pembela masyarakat tertindas dunia di dalam politik UK. Beliau mewarisi tradisi Tony Ben. Beliau menjadi juru cakap rakyat Palestin, Lubnan, Iraq, Afghanistan dan juga negara-negara Amerika Selatan. Bak kata Khomeini, pembela golongan mustadhafin. Kata-kata beliau boleh membangkitkan semangat masyarakat UK dan membentuk public opinion, samada masyarakat Muslim mahupun non-Muslim.

10-Dengan jumlah rakyat Malaysia yang ramai , kenapa wang bantuan ke Palestin dari Malaysia masih sedikit dan lambat berbanding negara2 lain ? apa masalah sebenarnya ? apa cadangan saudara utk mempercepatkan proses bantuan kemanusiaan ke sana ?

Kita perlu pertubuhan yang mempunyai fokus yang spesifik seperti Mercy dan Bulan sabit merah, atau mungkin FIMA.

Kita perlukan badan yang mempunyai hubungan terus dengan pertubuhan bertaraf dunia di Mesir ataupun di dalam Palestin sendiri.

Satu lagi, kutipan kita perlu kepada sasaran yang jelas, contohnya kita sasarkan kutipan RM 50 juta dalam tempoh terdekat, dan lakukannya dengan usahasama media yang boleh keudarakan iklan-iklan di waktu-waktu perdana..

Satu lagi, jangan berikan duit bantuan kepada kedutaan Palestin di Malaysia mahupun negara-negara lain, mereka ini merupakan konco-konco Mahmoud Abbas yang mempunyai rekod korupsi yang amat dahsyat. Terus salurkan kepada mereka yang berada di dalam Palestin.

Program Himpunan Ummah Selamatkan Gaza (HIMMAH)


Tarikh: 1 Februari 2009 (Ahad)

Tempat: Dewan Milennium, Kepala Batas, Seberang Perai, Pulau Pinang

Masa: 7.00 petang – 11.00 malam (solat Maghrib & Isyak berjemaah)*

Ucapan oleh Mohd Azmi Abd Hamid (presiden TERAS)**, ustaz Mutalib Ma’arof (Mudir an-Nahdhoh), saudara Khalid (wakil dari Palestin), dan Dr. Mohd Roslan Hashim (JIM Pulau Pinang)

Undangan khas bacaan ayat-ayat suci al-Qur’ān oleh saudara Fakhrulradzi (johan akademi al- Qur’ān TV9) dan persembahan oleh Nazrey Johaney (bekas vokalis Raihan)

Tayangan khas multimedia, kempen dana untuk Palestin, kempen boikot besar-besaran, jualan barangan menyokong Palestin, dan banyak lagi!

Anjuran: Jabatan Mufti Pulau Pinang, Forum Penyelarasan Ummah Pulau Pinang (FORUM), Jamaah Islah Malaysia (JIM) Pulau Pinang, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Pulau Pinang, Persatuan Ulama’ Malaysia cawangan Pulau Pinang (PUMPP), HALUAN Pulau Pinang, Teras Pengupayaan Melayu (TERAS), Institut al-Qayyim (IQ), Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), dan Youth Muslim Sports Club (YMSC)

*Sila bawa sejadah

**Siaran langsung dari Gaza