Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Selasa, Oktober 06, 2009

Wacana Intelektual merentasi IPGM

Saya bukanlah seorang yang biasa membentangkan kertas kerja. Saya juga bukanlah seorang pemimpin yang lantang mengkritik kerajaan di demonstrasi walaupun hakikatnya saya ini juga seorang pemimpin .

Tetapi satu perkara sahaja yang saya amat benar-benar lakukan , membaca buku ! Bahan bacaan saya bukanlah buku atau nota kuliah ,tetapi buku-buku poltik, isu-isu semasa, tarbawi, haraki dan pelbagai lagi. Bahkan agak sesuai jika dikatakan pembacaan saya agak meluas terutama pembacaan berkenaan dengan isu pendidikan , gejala sosial, pemikiran dan sebagainya.

Antara buku yang amat saya gemari ialah Maalim fi-ttariq atau Petunjuk Sepanjang Jalan , karya Syed Qutb yang bagi saya amat realistik dengan apa yang Islam mahu dengan peranan sebagai seorang hamba Nya dalam menegakkan sebuah daulah Islamiyyah. Saya telah beberapa kali khatam buku ini.

Walaupun karya ini agak kontoversi kerana dikaitkan dengan golongan anak muda yang melampau dan separuh matang , Jemaah Takfir wal hijr , namun karya ini tetap menjadi pilihan saya. Bunga-bunga bahasa agak menarik dan tidak "membebankan " pembaca muda . Karya ini berbeza dengan sesetengah buku agama yang hanya bercakap sekadar teori termasuklah perkara tentang penegakan daulah Islamiyyah.

Malay Dilemma karya Tun Dr Mahathir turut menjadi buku kesayangan saya untuk dibuat perbandingan .Banyak perkara atau kritikan yang disentuh dalam Malay Dilemma itu sendiri yang kena batang hidungnya semasa era pemerintahannya ! Namun , banyak perkara yang disinggung beliau dalam karya ini menjadi renungan kepada kita, insan yang bergelar Melayu. Selain itu, berkenaan topik melayu juga , saya gemar membaca karya Rustam A. Sani , Dr. Daniel , Pahrol Muhammad Joui dan Prof Dr Sidek Baba yang setiap dari mereka menghuraikan konteks melayu dan Islam itu dalam perspektif yang berbeza , namun halatuju yang sama .

Hamka, Said Haawa, Muhammad Qutb .Hassan Al Banna , Syed Sabiq , Mustafa Masyhur , merupakan antara tokoh-tokoh tarbiyah yang saya baca bukunya. Buku Syed Naquib Al-attas ? Saya mengimpikan bahawa saya mampu memiliki dan memahami buku tersebut ! Dengar kata , ayat yang digunakan sungguh "lazat" terutama karyanya yang bertajuk "Islam and Secularism" .

Untuk buku yang berunsur pengetahuan agama ,saya sukakan buku-buk karya Dr Asri Zainul Abidin , mantan mufti Perlis yang berani , terbuka dan bebas. Hafiz Firdaus turut menjadi rujukan , mewakili golongan yang digelar sebagai profesional ustaz atau protaz.

Buku karya Rasul Dahari ? Saya masih takut-takut untuk membaca karya beliau . Mungkin disebabkan saya tidak berkesempatan . Mungkin. Mereka inilah yang dipanggil salafi atau wahabi atau kaum muda atau sahabat sunnah. Itu panggilan orang ramai sahaja, saya sebenarnya tidak berapa berani menyentuh isu ini terutama berkenaan dengan terma "wahabi".

Set buku yang menjadi kegemaran saya ialah Radical Essentials Pamphlet Series yang dikeluarkan oleh CITIZENS INTERNATIONAL. Terdapat banyak judul dalam siri buku ini. Antaranya ialah Where Shall We Begin? Enlightened Thinkers and The Revolutinary Society karya Ali Shariati , Why I am Not An American petikan pidato Malcom X , Pedagogy of The Oppressed -An Education for Humanization karya Paulo Freire , the Colonizer and Colonized oleh Albert Memmi dan beberapa judul lagi.

Satu lagi set buku yang menjadi rujukan saya ialah THINKING CAP , terbitan Persatuan Pengguna Pulau Pinang. Di dalam siri ini terdapat judul-judul seperti How School Affects Your Kids, Understanding Globalization, Understanding International Organizations Beyond Customer Culture dan bebrapa judul lagi.

Namun ,apa juan jenis bahan bacaan pun , kena sedar bahawa semuanya bermula "Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan"

TNC (A&A): Penempatan ke sekolah dibeku bermula 2010

Tanjong Malim, 4 Oktober – Profesor Dr. Zakaria Kasa, Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabangsa Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengeluarkan kenyataan semua penempatan lepasan UPSI ke sekolah-sekolah terpaksa dibeku bermula 2010.


Kenyataan tersebut dipetik dalam ucapan perasmian yang disampaikan beliau dalam 'Simposium Halatuju Pendidikan Fizik Di Malaysia' anjuran Persatuan Mahasiswa Sains (PMS) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni (JHEPA) UPSI yang berlangsung di Bilik Seminar Bitarasiswa semalam.

Dalam pada itu katanya, pembekuan semua penempatan ke sekolah-sekolah ini dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melibatkan semua institusi yang mengeluarkan bakal-bakal guru bukan sahaja di UPSI malah di IPTA lain yang menawarkan program pendidikan termasuk Institut Perguruan (IPG) di seluruh negara berikutan masalah kewangan yang dialami pihak Kerajaan Malaysia.

Beliau pada awalnya mengambil langkah untuk tidak mengumumkannya kepada pelajar kerana bimbang menjejaskan motivasi pelajar untuk meneruskan pengajian namun bertukar fikiran dengan mengumumkannya semalam kerana beranggapan perkara tersebut harus diketahui semua pihak sebagai langkah persediaan.

Sementara itu, beliau turut menjelaskan penempatan untuk graduan pada tahun ini tidak mengalami masalah kerana tindakan membekukan penempatan tersebut hanya bermula tahun hadapan.

Beliau walau bagaimanapun tidak mengeluarkan kenyataan bertulis berkenaan perkara tersebut dan hanya diselitkan dalam ucapan perasmiannya semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang mahasiswa UPSI mendakwa menerima mesej melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) daripada rakannya dari sebuah IPG mengatakan perkara yang sama minggu lalu. Katanya dalam e-mel yang dihantar ke upsikini@gmail.com, pelajar terbabit mengatakan keluaran UPSI dan IPTA lain yang tamat pengajian bermula tahun hadapan, perlu menunggu selama 2 tahun sebelum ditempatkan ke sekolah-sekolah.

Tambahnya, pelajar IPG yang dijadual ditempatkan ke sekolah-sekolah pada tahun hadapan akan diawalkan penghujung tahun ini bersama-sama dengan keluaran UPSI dan IPTA lain yang bergraduat pada tahun ini.

Keadaan ini menurutnya mempunyai kaitan dengan masalah yang berlaku apabila lambakan graduan pendidikan di seluruh negara.

Mengulas tentang perkara tersebut, Exco Akademik & Kerjaya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Nur Aqilah Hanis berkata pihaknya akan mendapatkan penjelasan lanjut berkenaan perkara tersebut daripada TNC Akademik sendiri supaya tidak berlaku kekeliruan.

“Isu ini boleh menjadi isu nasional, bukan hanya melibatkan UPSI sahaja, jadi lebih baik kalau saya dapatkan dulu penjelasan secara terperinci daripada Prof. Dr. Zakaria dan Bahagian Akademik supaya maklumat sebenar dan tepat diperoleh sebelum saya mengulas lanjut.

“Kita tak mahu isu ini menjadi sebab untuk kita bertelagah, apa yang penting selepas kita mendapatkan maklumat tersebut, kita akan fikirkan penyelesaiannya. Jadi semua pihak diharap dapat bersabar”, jelasnya.