Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, Jun 24, 2009

Keputusan Isu PPSMI Awal Julai – Apa Pengharapan Anda?


Sumber dari MalaysiaKini.com menyatakan bahawa, kerajaan akan mengumumkan keputusan menyeluruh berhubung kontroversi pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), awal Julai ini.

Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan demikian – jaminan yang paling konkrit pernah disampaikan oleh kerajaan – ketika menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) di Parlimen pagi ini.

Makin banyak pihak mempertikaikan PPSMI akhir-akhir ini sejak ia diperkenalkan pada 2003.

Pada Mac lalu, ribuan penentang dasar ini berarak ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dengan harapan baginda campur tangan.
Apa pandangan dan harapan anda ?

Inferiority Complex


"Eh , tak perlu lah nampak macam religious sangat , nanti orang bukan Islam menjauhi kita pula" ,"kita kena lah consider bahawa negara kita ni berbilang bangsa dan agama, tak boleh la nampak radikal sangat " dan sebagainya adalah merupakan antara kata-kata yang sering saya dengar sepanjang "terjun" dalam bidang dakwah ini.Kata-kata ini bukan keluar daripada si anak kecil , tetapi melibatkan golongan dewasa yang saya kira sepatutnya lebih bersifat rasional terhadap kata-kata mereka.

Saya tidak melihat isu ini sebagai isu ranting sahaja .Antara sebabnya ialah kerana isu ini sebenarnya boleh merosakkan aqidah yang kita pegang selama ini . Saya ulangi AQIDAH ! Saya berkata demikian adalah kerana ada sesetengah orang yang nampak begitu "tidak yakin" terhadap kesyumulan agama Islam ini. Bahkan berasa rendah diri bila bercakap berkenaan dengan agama. Bukan rendah diri sebab kurang ilmu agama , tetapi rendah diri sebab agama itu sendiri,rendah diri untuk berkata yang haq dan menegah perkara yang bathil.

Ada satu ketika , apabila saya dan beberapa sahabat saya pergi ke sekolah untuk program Pengalaman Berasaskan Sekolah di sebuah sekolah d Pulau Pinang, semasa kami hendak balik , tiba-tiba seorang perempuan cina menghulurkan salam kepada kami. Sahabat saya bersalam manakala saya hanya buat "donno" sahaja sebab tahu hukumnya. Saya tahu ada sesetengah ulama seperti Yusof AlQardhawi yang begitu lembut berkenaan kes ini sehingga menghalalkan seseorang lelaki memegang tangan wanita , namun untuk diri saya saya berpegang kepada prinsip selagi tak mencapai tahap darurat , saya tidak akan bersalam.

Saya beritahu kepada sahabat saya tadi .Tapi beliau menjawab ,"dah orang hulur salam, sambut je lah" seolah-olah benda ini biasa sahaja. Siap tambah fatwa sendiri pula-"tak apa bila sambut salam perempuan tua sebab "niat" bukan nak mengurat ,tetapi atas dasar dia tu sebaYa dengan mak aku". Amboi . Hebat fatwa ini.
Saya tegurlah sahabat saya ini , tidak kira sama ada sebaya dengan ibu kita,kakak kita , mahupun nenek kita kalau melibatkan persentuhan kulit dengan kulit antara lelaki dengan perempuan tetap haram. Hanya beberapa orang ulama yang berselisih dengan pengharaman ini.

Pernah sekali di IPGM saya berlangsung satu perhimpunan bulanan di padang. Tiba-tiba saya berasa "kelainan" apabila pengarah menyampaikan ucapan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Rupa-rupanya ia merupakan tanda "selamat datang" kepada beberapa orang sahabat dari Kanada yang belajar di IPGM ini . Memang tidak salah untuk berbahasa inggeris , tambah-tambahan lagi bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua di Malaysia ,namun sifat kita yang terlampau "baik hati" ini menjadikan mentaliti "hormat" kepada sifat yang ada pada orang arat bertambah.

Tertarik dengar satu cerita daripada seorang sahabat semasa belajar di luar negara dahulu. Beliau dengan sinis berkata "punyalah ramai rakyat Malaysia belajar di tempt ana dahulu, tak adelah director bercakap bahasa Melayu!"

Bukan niat saya untuk memperbesarkan sesuatu yang "sepatutnya" tidak diperbesarkan. Tetapi dalam sedar tak sedar kita sebenarnya masih mempunyai perasaan "inferiority complex" yang mendalam dalam diri terutama perkara yang melibatkan jati diri kita sebagai seorang muslim dan Melayu .

Mentaliti terjajah masih mendekam tebal dalam pemikiran orang-orang kita. Tidak msutahi suatu hari nanti generasi muda kita hanya akan megenal jenama-jenama barat, ikon-ikon barat, makanan-makanan barat dan semua perkara berkaitan dengan barat seandainya perasaan rendah diri tidak bertempat ini terus berada dalam diri.

Usah bercakap berkenaan lambakan majalah, pakaian (fesyen) dan apa jua yang berkaitan dengan barat, budaya barat yang tidak baik dan tidak bersesuaian dengan Islam terus digunapakai sehingga orang yang menentangnya dikatakan jumud , out-dated person,katak bawah tempurung , berfikiran sempit dan pelbagai istilah yang memperendahkan golongan ini.