Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, Mei 06, 2010

MAPIM USUL DEWAN RAKYAT KELUARKAN RESOLUSI KHAS ISU GAZA DAN JURUSALEM TIMUR , AHLI PARLIMEN MALAYSIA TURUT SERTA DI MISI FLOTILLA KE GAZA SERTA SOKON

Kenyataan Media
7 hb April 2010

MAPIM mengusulkan supaya Dewan Rakyat yang kini sedang bersidang mengeluarkan resolusi khas mengutuk keganasan Israel yang sehingga hari ini terus melakukan pelanggaran hak asasi manusia ke atas rakyat Gaza .

MAPIM adalah jawatankuasa gabungan badan-badan Islam Malaysia yang terdiri dari 24 organisasi gabungan negeri dan kebangsaan yang berfungsi untuk menegakkan keadilan dan kesatuan umat Islam berasaskan petunjuk Al Quran dan As-Sunnah
Semenjak Israel mengganas ke atas Gaza pada awal 2009 dalam serangan 22 hari yang bertujuan membunuh dan menghancurkan Gaza , malangnya sehingga kini kezaliman Israel masih tidak berhenti.

Termasuk juga ialah tindakan Perdana Menteri Israel Benjamin Natanyahu yang terus berdegil membina kependudukan di Jurusalem Timur walaupun ia suatu yang jelas bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Parlimen Malaysia perlu sekali lagi menyatakan pendirian tegas terhadap keganasan tidak berperikemanusiaan Israel yang terus melancarkan serangan keatas Gaza, disamping membina tembuk besi disepanjang sempadan Gaza – Mesir serta mengenakan kepungan keatas Gaza sejak 2006 lagi.

Situasi terkini menunjukkan kepungan ke atas Gaza dan serangan yang masih dilakukan oleh Israel telah menjadikan Gaza berada dalam keadaan dharurat.
\
Dengan tindakan zalim itu pada hakikatnya Israel bertujuan untuk meneruskan tekanan ke atas seluruh populasi Gaza melalui pemusnahan segala kemudahan awam yang ada,
Kami ingin mengingatkan kepada semua Ahli Parlimen Malaysia bahawa serangan Israel pada awal 2009 yang mengakibatkan 1400 orang awam yang terbunuh , puluhan sekolah , masjid , hospital , ambulan , stor ubatan , bangunan PBB yang musnah, namun sehingga kini rakyat Palestin di Gaza terus menderita.

Walaupun laporan khas dari Suruhanjaya PBB iaitu Goldstone Report telah mendedahkan bukti betapa dalam serangan 2009 itu , Israel telah bertindak luar biasa dengan serangan ganas yang tidak proporsional dengan serangan balas HAMAS , dan sepatutnya Israel diheret ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa , akan tetapi tidak ada tindakan berkesan yang dilakukan ke atas Israel sehingga hari ini.

MAPIM berpendirian bahawa Malaysia tidak harus tunduk kepada mana-mana kuasa Barat untuk terus menegaskan pendirian mengutuk Israel dan berusaha agar hak rakyat Palestin dikembalikan dan Israel dihukum di atas segala pelanggaran hak assasi manusia berdasarkan undang-undang antarabangsa yang dilakukannya ke atas Gaza.

MAPIM berpendirian Malaysia sebagai negara yang berdaulat perlu menegaskan prinsipnya untuk tidak mengiktiraf Israel dan memastikan segala perhubungan rasmi samada dalam perdagangan , ekonomi , ketenteraan , kebudayaan , sukan mahupun diplomatik tidak diadakan dengan Israel samada secara langsung atau tidak langsung.

MAPIM menerima maklum bahawa sebuah koliasi sudah terbentuk di Turkey dalam usaha untuk memecah kepungan Israel ke atas Gaza. Koliasi ini menggabungkan beberapa organisasi dan pergerakan yang bergerak untuk memecah “blockade” ke atas Gaza. Ia melibatkan sebuah organisasi berpejabat di Turki iaitu IHH (Insani Yardim Vakfi) dengan
“European Campaign to End the Siege on Gaza (ECESG)”, “Greek Ship to Gaza campaign”, “Swedish Ship to Gaza campaign” dan “Free Gaza Movement”.

Mereka sudah melancarkan dan mengumumkan sebuah misi “flotilla” kapal-kapal laut yang dimuat dengan kargo , wakil media , ahli parlimen , selebriti dan aktivis untuk ke Gaza bulan hadapan.

Rombongan kapal-kapal (flotilla) paling kurang 8 buah itu , termasuk 3 kapal kargo , akan berlayar dari beberapa pelabuhan Eropah bermula 3 hb Mei dan dijangka tiba di pelabuhan Gaza dalam bulan tersebut.

Lebih 5,000 tan kargo termasuk semen , bahagian-bahagian rumah pasang siap , bahan binaan yang lain , peralatan perubatan dan alat-alat pendidikan akan dibawa untuk diserahkan kepada rakyat Palestin di Gaza.

The Free Gaza Movement telah melancarkan beberapa kapal ke Gaza sejak Ogos 2008, bersama dengan pelbagai organisasi dan aktivis dari serata dunia. Pada Disember 2009, IHH telah menggerakkan misi konvoi darat dengan membawa beberapa tan bekalan bantuan kemanusiaan.

Pada Januari 2010 , Kempen Eropah telah membawa 50 ahli parlimen ke Gaza untuk menunjukkan solidariti dengan rakyat Palestin dan menyaksikan sendiri kemusnahan akibat serangan Israel dan segala polisi Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa.
Sementara itu misi kapal untuk Gaza dari Greece dan Sweden sudah melancarkan kempen untuk meningkat kesedaran awam dan mengumpul dana untuk usaha membawa bantuan kepada rakyat Palestin di Gaza.

Kata IHH President Bulent Yildirim.“Through this coalition, these organizations will be able to maximize resources, experience and commitment to ending the illegal siege on Gaza. Even as Israel continues its daily persecution of Palestinians, we will use this action to wake the world’s consciousness about the crimes committed against Palestinians,”

Kami juga telah dimaklumkan bahawa sebuah kapal kargo telah dibeli dari tabung yang dikumpul dari rakyat Malaysia untuk menyertai misi tersebut.

Dengan yang demikian MAPIM berpendapat sangat wajar paling minima 2 orang ahli Parlimen Malaysia menyertai misi flotilla ini disamping menghasilkan sebuah usul khas mengutuk keganasan Israel terhadap rakyat Palestin.

MAPIM juga menyatakan gesaan untuk semua ahli Parlimen Malaysia menandatangani sokongan memorandum MAPIM yang akan dihantar kepada Setiausaha Agung PBB dan rombongan misi flotilla tersebut supaya mesej rakyat Malaysia mengenai isu Palestin dapat dipertegaskan.

MAPIM mengsasarkan kutipan paling minima bernilai RM 1 juta dapat dikumpul dikalangan rakyat Malaysia untuk menyumbang kepada bantuan barangan yang akan dibawa bersama dalam misi tersebut .

MAPIM ingin mengumumkan sebagai simbol penyertaan rakyat Malaysia bersama misi flotilla itu. suatu KONVOI NASIONAL MAPIM UNTUK GAZA akan diadakan pada 8 hb Mei 2010 di Stadium Melawati , Shah Alam , Selangor. MAPIM merencanakan minima 50 buah kereta akan bergerak dalam konvoi dari setiap negeri untuk berhimpun jam 5.00 petang di Shah Alam. Tujuannya adalah untuk membangkit kesedaran dan sokongan rakyat Malaysia kepada perjuangan rakyat Palestin.

Acara kemuncak konvoi tersebut adalah perhimpunan perdana di Stadium Melawati bersama dengan pemimpin-pemimpin rakyat bagi menyatakan sokongan untuk membebaskan Palestin dari cengkaman Israel.


Yang BenarMohd Azmi Abdul Hamid
Setiausaha Agung MAPIM
Pengerusi Penyerlaras KONVOI NASIONAL MAPIM UNTK GAZA