Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Julai 20, 2008

Sepintas di Ceramah Perdana Ustaz Ahmad Jailani di Gelugor.

Sedang asyik ana membelek emel ana melaui laptop ana, tiba-tiba ana dapat satu mesej dari seorang teman ,Akh Wahad.. Kalau Akh Wahad bg mesej tu, tandanya akan ada pemberitahuan pasal ceramah.. saudara saya ini memang istiqamah dalam mengikuti kuliah-kuliah, ceramah agama mahupun kelas...ana tak sempat ta'ruf lebih lanjut dengan saudara ini , mungkin sebab dia selalu kelihatan sibuk dengan kaset rakaman mahupun mp3 nya bagi setiap kuliah.. ana kalau boleh nak jadi macam dia, tapi tak boleh la syeik ,tekad dan pengorbanan kena kuat tu.... Berbalik kepada mesej tadi, ada berbunyi "Ceramah Agama Ustaz Ahmad Jailani , hari ini selepas solat maghrib, masjid sungai Gelugor, sebarkan kepada teman-teman...."
Ni tak boleh jadi ni, getus ana... so ana mengajak beberapa ikhwah untuk pergi bersama . Alhamdulillah , 2-3 orang menyatakan hasrat untuk pergi bersama...kupasan isu ustaz Ahmad Jailani hari lebih kepada isu P.Balasubramaniam yang menarik kembali akuan bersumpah beliau setelah 2 hari membuat akuan. Tajuk pun syok kn? Namun ana tak mahu mengulas panjang berkenaan isu tersebut, ana cuma akan mencatatkan point2 penting asil dari perbincangan ilmiah ini tanpa pemberatan kepada mana-mana pihak...

1. Bentuk hukuman
# Rujuk surah Al-Maidah : 42
mereka sangat suka mendengar berita bohong, banyak memakan makanan yang haram. Jika mereka (orang yahudi) datang kepadamu (Muhammad untuk meminta pengadilan) , maka berilah putusan di antara mereka atau berpalinglah dari mereka , dan jika engkau berpaling dari mereka maka mereka tak akan membahayakan mu sedikitpun. Tetapi jika engkau memutuskan (perkara mereka) maka putuskanlah dengan adil.Sesungguhnya Allah meyukai orang-orang yang adilBerdasarkan ayat di atas , ustaz Ahmad Jailani menyimpulkan bahawa terdapat 2 bentuk penghakiman bagi orang bukan Islam, sama ada menghakimi mereka (terhadap sesuatu perkara yang timbul) mahupun berpaling dari mereka (tidak menerima tawaran untuk menghakimkan mereka ) .

Terdapat 2 pendapat berdasarkan mufassirin (pentafsir) mahupun para ulama mengenai hukuman yang akan dikenakan terhadap orang bukan muslim yang melakukan kesalahan .

Pendapat pertama: Islam dan bukan Islam sama-sama kena hukuman hudud , qisas berdasarkan ayat Qur'an surah Al-maidah :42 dan Al-maidah : 49 (rujuk ayat dan maksud ayat tersebut).Berdasarkan Ayat Al-maidah : 49 antara lain menekankan bahawa Nabi hendaklah menghakimi mereka (yahudi) berdasarkan apa yang diturunkan oleh Allah terhadap nabi(yakni undang-undang Islam), bukan mengikut undang2 penghakiman mereka (man-made law) . Jadi secara kesimpulannya kita dapat rumuskan bahawa dari segi penghukuman terhadap sebarang kesalahan yang dilakukan sama ada orang Islam mahupun bukan Islam , kedua-dua adalah sama yakni sama-sama menerima hukuman yang diturunkan Allah (hukum hudud,qisas dsb)
sekadar penambahan :"berdasarkan akraman dan mujahid , ayat 49 telah membatalkan (mansukh) hukuman yang ada pada ayat 42" Jadi secara automatiknya ketetapan yang ada pada ayat 42 tidak diterima bahkan digantikan dengan ayat 49

Pendapat kedua : Bukan Islam dapat dibicarakan dengan mahkamah sivil (common-law) manakala peruntukan undang-undang Allah hanya dikenakan terhadap Orang Islam. rujuk surah Al-maidah: 42. Surah ini secara jelas memberi pilihan kepada nabi untuk menghakimi ataupun tidak terhadap sebarang penghakiman yang melibatkan orang yahudi (bukan Islam) . Seandainya nabi berkenan untuk mengadili mereka, penghakiman tersebut hendaklah dilaksanakan secara adil. Namun apabila nabi enggan menhakimi mereka, sesungguhnya mereka (yahudi) tidak mampu memudaratkan nabi.

Berkenaan tajuk Isu utama Hari ini , berkenaan dengan Isu penarikan balik Akuan Bersumpah yang telah dibuat oleh P.Balasubramanim , ana akan state secara point disamping hujah yang diberikan oleh Ustaz Ahmad Jailani. Akuan bersumpah pertama dibuat pada 1 Julai 2008 manakala penarikan dan pemansuhan beberapa kenyataan dalam akuan bersumpah pertama di buat pada 4 Julai 2008.

Akuan bersumpah oleh P.Bala
# A.Razak Baginda mengupah beliau (P.bala) sebagai penyiasat persendirian sebab Razak Baginda terima ugutan dari pihak tertentu
# ASP Tan ugut Razak Baginda bayar hutang . Setelah disiasat oleh P.BALA ,ASP Tan sebenarnya adalah juga sebagai seorang penyiasat persendirian yang bernama Aung yang diupah oleh seorang wanita Mongolia bernama Atlantuya Shaaribu. Atlantuya pada masa tersebut masih berada di Mongolia .
# Razak Baginda percaya bahawa Atlantuya mempunyai kuasa yang diberi oleh bomoh Mongolia.
# Atlantuya diperkenalkan kepada Razak Baginda oleh seorang VIP
# P.Bala minta Razak baginda buat laporan polis namun Razak Baginda enggan atas alasan kes tersebut akan melibatkan nama-nama orang berprofil tinggi.

# Razak Baginda meminta P.Bala melindungi Rowena (anak Razak Baginda) dari sebarang ancaman yang dibuat.
# Razak Baginda memberitahu P.Bala bahawa Atlantuya berada dalam pejabatnya. Razak Baginda minta P.Bala layan Atlantuya.
# P.Bala tak sempat layan SAtlantuya. Beliau meminta Suras (pembantu P. Bala) cepat-cepat ke pejabat Razak Baginda.
# Atlantuya memberitahu bahawa beliau bernama Aminah dan Razak Baginda merupakan boyfriend beliau.
# Razak Baginda diminta membayar USD 500 k beserta 3 tiket ke Mongolia atas pembayarn satu urusan di Paris
# Razak diminta buat laporan polis.
# Setelah 2 -3 kali memujuk Razak Baginda membuat laporan polis, Razak Baginda tetap enggan. Ini menyebabkan P.Bala fed-up( istilah dalam akuan bersumpah) dan berhasrat menarik diri dari menjadi penyiasat persendirian (PI) rAZAK bAGINDA.
# Razak baginda amat memerlukan bantuan dari P.Bala dan tidak berhasrat melepaskan P.Bala."memujuk" P.Bala dengan memberitahu siapakah VIP yang memperkenalkan Razak Baginda dengan Atlantuya.
# VIP tersebut adalah N**** R****. Mereka diperkenalkan di Singapura.
# Razak Baginda beritahu P.BALA bahawa N**** beritahu kepadanya (Razak Baginda) , dia (N****) ada sexual relationship/intercourse dengan Aminah.(atlantuya)
# N**** tidak mahu Atlantuya ganggu tugas dia sebagai T*M , lalu menyuruh A.Razak Baginda urus Aminah.
# Pernyataan Aminah terhadap P.Bala
- Atlantuya bertemu Razak Baginda setelah diperkenalkan oleh N**** di Singapura
- mereka bertiga pernah makan malam bersama di Paris membincangkan mengenai urusan berkenaan
pembelian kapal selam.
- Beliau (atlantuya) meminta USD 500 K atas peranannya sebagai perantara bagi pembelian kapal selam
tersebut .
- Beliau (atlantuya) dan Razak Baginda berkahwin di Korea

# Pada pagi sebelum Razak Baginda ditahan , razak baginda terima mesej dari N**** supaya Be cool .

Dalam Akuan Bersumpah pertama itu juga, P. Bala menyatakan sebab beliau membuat akuan bersumpah.
@ beliau tidak berpuas hati dengan penyiasatan polis yang mahu menutup kes sedangkan orang balik
tirai tidak disabitkan kesalahan.
@ usaha memujuk pihak berkuasa membuka kes untuk hujah baru kerana perkara berkaitan N****
LANGSUNG tidak disentuh dalam penghakiman seolah-olah hanya beberapa "bilis" yang terlibat, namun
jerung dibiarkan bebas.
@ P.Bala menekankan fakta bahawa beliau yakin tiada polis yang akan menembak kepala seseorang yang tidak
bersalah dan mengebom mayat seseorang kecuali mendapat arahan khusus dari Orang Atasan.jawatan ter-
akhir P. Bala dalam polis ialah anggota Special Branch (Cawangan Khas)

#Setelah beberapa hari membuat Akuan Bersumpah pertama , beliau membuat Akuan Bersumpah kedua. Bagaimanpun Akuan Bersumpah Kedua ini lebih bertumpu kepada ketidaklibatan individu berprofil tinggi bernama N**** R**** dalam kes pembunuhan tersebut. Namun begitu , kandungan lain dalam akuan bersumpah pertama masih dikekalkan.


PERSOALAN ?
@ mengapa hanya fakta berkenaan penglibatan N**** R**** dalam kes ini ' dipadamkan' ,sedangkan fakta
fakta lain langsung tidak diusik?
@ siapakah yang bertanggungjawab meluluskan penggunaan C4 untuk meletupkan badan Atlantuya? ikan bilis
atau jerung ?
@ kuasa apakah yang mendorong P. Bala menarik balik akuan bersumpah beliau setelah hanya 2 hari Akuan
Bersumpah diberikan?
@ kuasa apakah yang mendorong P. Bala melarikan diri bersama keluarga ke luar negara ? Takut sangat tu...
@ penyiasatan seolah-olah sengaja disembunyikan dari pengetahuan umum. Apa yang sedang berlaku ini?
@ seandainya N**** R**** betul-betul terlibat dalam kes ini , adakah anda sanggup menjadikan pembunuh
sebagai pemimpin no. 1 negara?

Plan Tindakan kita untuk bersedia mendepani isu umat

Plan Tindakan kita untuk bersedia mendepani isu umat

Muhammad Nuruddin Bashah

Skuad Penyelamat Aqidah

Sikap proaktif adalah sikap yang yang amat penting ada dalam diri umat Islam terutama para cendiakawan, pendakwah, aktivis Islam mahupun mahasiswa yang berkesedaran.

Sikap bersedia mendepani sebarang cabaran dan ujian daripada Allah SWT adalah sikap yang akan menyebabkan gerak balas Islam positif terhadap sebarang ancaman yang berlaku. Peranan yang ingin dibincang disini adalah peranan individu yang mudah dan efisien dilaksanakan oleh setiap individu.

Dalam tulisan saya yang lalu (blog laman munawwarah) saya ada menggariskan beberapa tindakan kita apabila menghadapi isu umat Islam sebagai contoh isu murtad. Apakah tindakan yang boleh dimainkan oleh setiap individu untuk membantu agama.

Perbezaan individu pejuang .

Firman Allah:

“ tidaklah sama antara mukmin yang duduk (yang tidak berperang) yang tidak uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka. Allah melebihkan orang-orang berjihad dengan harta dan jiwa mereka itu (berbanding) yang duduk sahaja sebanyak satu darjat”

( An Nisa’ : 95)

Setiap daripada kita perlu ada sikap untuk memperjuang isu umat Islam. Bersuara dan bersuara tanpa jemu. Menulis, mengedar bahan tulisan kesedaran, berbengkel, berusrah, berprogram demi membina rangkaian individu sedar secara kolektif yang progresif membela Islam sec ara konsisten (istiqamah dan istimrar).


BACA LAGI....