Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, September 17, 2009

"Minta maaf ,akh.. ana tak layak berada bersama antum semua"

Kira-kira seminggu lepas, selepas sahaja program Simposium Bring Islam Back (SBIB) berlangsung , saya menerima panggilan daripada seorang akhawat yang menyatakan ketidaklayakan beliau untuk bersama-sama "kami" dalam menggerakkan JUNDIYY dan ingin "keluar" dari jaringan ini . Antara alasan atau sebab yang beliau berikan kepada saya, selain sebab tidak layak bersama kami , adalah beliau masih baru dalam dakwah , dan beliau mempunyai tanggungjawab yang lain yang memerlukan komitmen sepenuhnya daripada beliau .

Beliau seolah-olah nekad untuk tidak bersama "kami" yang dirasakan terlampau "tinggi" dan "hebat". Saya akhirnya memberi beliau satu kata putus bahawa saya tidak ingin beliau memberikan jawapan terus pada malam tersebut( sebab beliau menelefon saya pada waktu malam selepas tarawih) , tetapi saya inginkan jawapan pada keesokan harinya. Saya juga sempat memberi sedikit "tazkirah" untuk beliau, sekadar menjawab alasan yang telah beliau berikan .

1. Tidak layak bersama penggerak-penggerak yang lain-

saya menyatakan kepada beliau , seandainya beliau terus "melarikan diri" apabila dirasakan
tidak layak , bilakah masanya yang beliau rasakan diri beliau layak bersama kami. Saya menambah , seandainya orang Islam sering merasa lemah, merasa diri ini tidak sempurna tidak baik , terus dalam pemikiran tak layak untuk menggerakkan dakwah, siapakah yang akan layak memebawa urusan agama ini ? Adakah beliau menunggu untuk menjadi seorang yang benar-benar "sempurna" , dengan lain kata menjadi seorang ustaz ,ustazah ataupun mufti atau kadi dan sebagainya .Sedangkan seandainya dilihat pada hari ini ,orang-orang kafir dan munafik setiap masa mencari kelemahan dan kekurangan dalam islam . Mereka dengan penuh berani mencabar kerelevanan syariat Islam (seperti dalam kes Jeff Ooi), meminta supaya mengkaji semula syariah Islam di Malaysia (Sister In Islam) serta melabelkan agama Islam ini sebagai (dengan maaf -f*cking religious- ditulis di dalam blog oleh seorang wakil rakyat DAP berhubung isu Ustaz Ridhuan Tee Abdullah menyatakan tidak layak anak BengHock diisytiharkan sebagai "anak halal" ). Ini diburukkan lagi dengan kejahilan dan kebodohan segelintir umat islam sendiri berhubung perundangan Islam sehingga undang-undang syariah dipandang sebagai undang-undang menindas, menzalimi orang ramai dan bias kepada lelaki dengan mengenepikan hak asasi seorang wanita(lihat laporan berita berhubung isu Kartika-menteri seolah-olah baru hari ini kenal Islam).

2. Masih baru dalam dakwah

Saya menyatakan kepada beliau bahawa setiap orang ada fasa barunya iaitu fasa permulaan bagi perjalanan yang jauh dan memenatkan ini . Fasa ini wajib dialami oleh setiap penggerak dakwah. Seumpama seorang bayi yang baru dilahirkan , kemudian belajar merangkak , seterusnya bertatih , berdiri , berjalan sebelum belajar untuk berlari . Begitu juga sebagai seorang pendakwah. Daripada seorang mad'u atau murid yang mentah isi akal dan ilmunya, berganjak menjadi mujahid dalam bidang yang mulia ini. Mana mungkin kita menggapai awan seandainya kita tidak mampu pun untuk berdiri, sebagai perlambangan kepada usaha pentarbiyahan dan penucian jiwa yang berterusan. Sebab ini tidak patut dijadikan sebagai satu alasan yang "mentah", semata-mata ingin "menolak" kewajipan yang Allah s.w.t perintahkan kepada ummat ini. Ummat memerlukan kita semua sebagai pembangkit izzah dan kerukunan Islam itu sendiri.

3. Komitmen terhadap organisasi yang lain

Saya secara perlahan-lahan memberitahu kepada beliau sebab ini juga tidak patut dijadikan sebagai satu sandaran . Memang sesetengah pihak beranggapan bahawa cukuplah hanya menyertai sebuah badan atau organisasi sahaja, tidak perlu banyak. Namun , saya secara jujurnya memberitahu kepada beliau JUNDIYY bukan merupakan tanzim baru . JUNDIYY juga tidak memerlukan ahli jemaah yang bernaung di bawah JUNDIYY untuk menggadai prinsip pentarbiyahan dan gerak kerja wadah yang mereka sertai. Dan secara jelas JUNDIYY tidak dibina untuk membebankan penggerak-penggerak dakwah. Jadi , amat silap seandainya dikatakan pembabitan ahli dalam JUNDIYY akan mengganggu gerak kerja dalam tanzim atau wadah yang disertai. Setiap orang mempunyai komitmen masing-masing terhadap wadah , pelajaran dan gerak kerja dakwah mereka. Namun untuk memberi alasan seperti di atas. boleh diamalkan , tetapi amat tidak digalakkan. Moga-moga Allah berkati usaha dan jiwa kita ini. Insyaallah.