Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, April 30, 2009

Masam-manis-pahit-lepir pencarian

Aku sempat sembang dengan seorang sahabat lama aku di Kolej Mara Kulim tahun 2006, Syeikh Hafiz dari Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang di tempat kegemaran kami, Nasi Kandar Istimewa . Tajuk kami berbaur-baur. Antaranya perihal perbalahan beberapa individu dan kelompok yang saling menyalahkan golongan lain . Antara nama-nama subjek tersebut adalah Maulana Asri, Rasul Dahari, Dr. Asri Zainul Abidin, Zaini syiah dan sebagainya.

Perbincangan kami adalah mengenai ada di antara tokoh-tokoh di atas yang secara tidak jujur memetik sesuatu fakta sebelum mengubahnya demi kepentingan diri mereka sendiri. Ada yang konon-kononnya memetik kata-kata dari tokoh-tokoh tertentu , tetapi apabila diselidiki, itu hanyalah suatu rekaan. Begitu juga apabila ada sesetengah sejarah sengaja diputarbelitkan oleh golongan yang mengaku golongan berilmu dengan penuh nafsu.

Aku tertarik dengan kenyataan sahabat aku tadi bahawa kita (golongan awam) sebenarnya tertipu dengan golongan-golongan yang mengaku berilmu ini. Beliau memberi saranan kepada diriku supaya aku lebih meneliti dalam setiap bacaan mahupun fakta terutama yang berkaitan al-qur'an dan hadis.Tapi bukan semua ilmuwan atau golongan agamawan yang memetik ayat dan mengolah ayat secara nafsu ini , cuma segelintir sahaja.satu saranan yang amat bagus untuk direnungi.