Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Sabtu, September 19, 2009

Utusan yang bebal

Hari tu JIM sudah dikaitkan dengan pertubuhan yang memperjuangkan misi visi ekstremis oleh Jeff Ooi laknatullah, kali ini Utusan seumpama mengiya-iyakan perkara ini. Mungkin kesilapan ini kesilapan dilihat kecil, namun kesannya amat besar


Aidilfitri ini lebih bermakna bagi kembar

MARAN 17 Sept. - Sambutan Aidilfitri kali ini pasti berbeza buat dua saudara kembar bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Muhammad Amir dan Ahmad Kamil Md. Hanapiah, 31, yang dibebaskan oleh kerajaan kelmarin.

Pembebasan tersebut membolehkan kedua-dua bekas anggota militan Jemaah Islamiah (JIM) yang ditahan di Kem Tahanan Kamunting, Perak itu merayakan Aidilfitri bersama anak dan isteri masing-masing selepas terpisah selama dua tahun empat bulan.

Sebelum ditahan, Muhammad Amir yang beralamat di Felda Jengka 15 di sini bekerja di Petaling Jaya, Selangor manakala abangnya, Ahmad Kamil tinggal di Klang, Selangor dan bekerja di Pelabuhan Klang.

Ketika dibebaskan berlaku sedikit kekeliruan apabila Muhammad Amir dihantar ke rumah abangnya di Klang dan Ahmad Kamil dihantar balik ke Felda Jengka 15.

''Ini menyebabkan proses untuk mengubah maklumat peribadi kami berdua mengambil sedikit masa,'' kata Muhammad Amir kepada Utusan Malaysia di rumahnya di Felda Jengka 15 di sini hari ini.

Lelaki itu mengakui amat merindui isteri dan dan tiga anaknya yang tinggal bersama ibunya, Maimunah Abdullah, 60, manakala ayahnya, Md. Hanapiah Mat Alim meninggal dunia empat tahun lepas.

''Semasa mula ditahan, anak bongsu saya, Ubaidah Harith berusia lapan bulan dan kini dia sudah berusia tiga tahun dan petah berkata-kata manakala anak sulung, Fathur Rahman kini sudah berusia lima tahun dan anak kedua saya, Uwaris Karami kini berusia empat tahun," ujarnya.

Kembar itu merupakan dua daripada lima individu yang dibebaskan daripada tahanan ISA kerana terlibat dalam JI kelmarin.

Kata Muhammad Amir, dia kagum dengan ketabahan isterinya, Hidayu Karulzaman yang sabar memelihara dan membesarkan anak-anak serta menghadapi cabaran dan pandangan serong segelintir masyarakat.

Jelasnya, perkara pertama yang dilakukan selepas dibebaskan adalah 'menatap langit dan bintang' kerana hampir tiga tahun tidak dapat menikmati keindahan dan kebesaran Allah pada waktu malam semasa tinggal di Kem Tahanan Kamunting.

Lelaki itu yang berkelulusan dalam bidang kejuruteraan elektrik berkata, dia dan abangnya terpengaruh dengan gerakan JI ketika masing-masing menuntut di Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Johor.

Katanya, naluri adik beradik kembar menyebabkan mereka sama-sama terlibat dengan kegiatan JI walaupun pada asalnya tujuan mereka adalah untuk mendalami Islam.

Tambahnya, selepas Aidilfitri nanti dia akan mencari pekerjaan yang sesuai dengan kelulusannya dan memulakan hidup baru.

Sementara itu Maimunah berkata, dia tidak dapat menahan kesedihan yang dipendam sejak lebih dua tahun dan sentiasa berdoa memohon Allah membebaskan kembar itu yang merupakan anak bongsunya dari tahanan ISA secepat mungkin.

Menurutnya, setiap hari raya kedua Aidilfitri atau Aidiladha, dia akan ke Kem Tahanan Kamunting menemui kembar berkenaan.

Sementara itu di KLANG, Ahmad Kamil mahu merayakan Aidilfitri sepuas-puasnya bersama isterinya yang bertugas sebagai guru, Nor Masroyah Tayib, 32, dan anak mereka, Ahmad Usama Faaiq, 7.

Ketika ditemui di Kuarters Guru Sekolah Kebangsaan (SK) Telok Gong dia memberitahu, ketika ditahan kerana terlibat dengan kumpulan militan JI pada Mei 2007, dia telah meninggalkan mereka berdua tanpa dapat memberi nafkah.

"Saya sering memikirkan soal mereka sehingga menitiskan air mata kerana perasaan rindu yang teramat sangat lebih-lebih lagi ketika umat Islam berpuasa dan menyambut hari raya.

"Alhamdulillah Aidilfitri kali ini saya dapat kembali ke pangkuan mereka," ujarnya.

Menceritakan pembabitannya dalam JI, Ahmad Kamil memberitahu, pada peringkat awal dia tidak menyedari bahawa kumpulan berkenaan adalah kumpulan militan kerana ketika itu tujuannya adalah untuk mendalami agama Islam.

''Ketika itu saya masih menuntut dalam jurusan sains UTM. Lama kelamaan saya mula terpengaruh dengan ideologi kumpulan berkenaan selain kerap mengikuti pelbagai program usrah anjuran kumpulan itu di dalam dan luar negara.

"Pembabitan saya dalam JI tidak pernah diketahui isteri sehinggalah saya ditahan pada 2007," jelasnya yang pernah bertugas sebagai jurutera di sebuah syarikat logistik.