Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Sabtu, September 18, 2010

Setelah jauh ku bergelumang dalam jalan ini..

Setelah jauh ku bergelumang dalam jalan ini..

Perjalanan dakwah ini sungguh panjang sebenarnya. Dakwah ini bukan hanya sekadar bersifat stereotype, di mana seorang ustaz atau orang alim akan tekun memberi ajaran kepada pendengarnya atau muridnya. Dakwah adalah bersifat universal, mana yang baik dan menyeru ke arah kebaikan, itulah dakwah sebenar. Pada suatu ketika mungkin kita lebih kepada berdakwah melalui program atau usrah , manakala pada suatu ketika kita berdakwah melalui program motivasi.


Ada yang berdakwah dengan menggunakan pendekatan politik, ada yang menggunakan pendekatan mengajak orang ke masjid, ada yang berdakwah melalui turun ke lapangan masyarakat dan berdakwah kepada orang awam, ada yang cenderung berdakwah di masjid melalui ceramah mahupun tazkirah, ada yang lebih suka menggunakan pendekatan seminar dan perhimpunan pemikir-pemikir bahkan ada yang suka berdakwah melalui media massa seperti media cetak dan elektronikSifat dakwah yang pelbagai ini menuntut kepada satu kefahaman , bahawa hanya Allah menjadi tujuan kita , bukan jalan yang bersimpang siur. Ada yang begitu mudah menyesatkan dan menjatuhkan pendakwah yang lain. Kenapa kita begitu mudah menjatuhkan dan memandang rendah pendakwah lain? Lupakah mereka bahawa Allah sendiri melarang mereka untuk bersangka buruk dan menjatuhkan orang lain?


Kita mempunyai tujuan yang sama walaupun mempunyai manhaj atau pendekatan yang berbeza. Kenapa mereka yang kata mereka “totok” parti tertentu akan ber kata merekalah yang terbaik sebab menuju kea rah penubuhan daulah Islamiah? Dan kenapa sesetengah daripada mereka yang berkata mereka kuat tarbiyah namun pada masa yang sama mereka mereka mengasingkan tarbiyah mereka dengan pentadbiran.


Dalam jalan dakwah ini saya menemui ramai teman-teman yang kata mereka totok parti tertentu, sedangkan Tok Guru Nik Abdul Aziz sendiri berkali-kali menegaskan ,” seandainay UMNO menukar dasarnya daripada nasionalis kepada Islam, hari ini juga kita bubar PAS”. Sebenarnya kata-kata ini member isyarat bahawa Tok Guru cukup terbuka dalam menentukan tujuan parti ini diwujudkan .


Kita memilih sesuatu parti politik bukan sebab nama dia macam itu, tetapi kita memilih disebabkan dasar sesuatu parti politik . Tidak mustahil suatu hari nanti parti yang kita taksubkan dan kita sanggup bergadai nyawa deminya ini akan menukar dasarnya menjadi sebaliknya.

Saya lebih suka seandainya kita sama-sama memegang tali Allah ,nescaya kita tidak akan bercerai berai. Permasalahan kafir mengkafir, sesat menyesatkan dan merasakan hanya jemaah kita yang hebat tidak akan wujud seandaiinya kita hanya memegang kepada dua perkara Al-quran dan sunnah .


Permasalahan dan pergaduhan yang berlaku tidak lain hanyalah disebabkan ramai yang begitu taksub kepada tokoh-tokoh mereka, memandang siapa yang kata bukan apa yang ,mereka kata, taklid membuta tuli, tidak suka mengkaji dan meneliti serta jahil. Inilah yang menjadi musuh kita zaman berzaman sehinggkan perkara yang batilpun mudah tersebar di tengah-tengah masyarakat. Kenapa begitu ramai ingin menjadi “nabi”?


Dakwah ini seharusnya bersifat amar makruf nahi mungkar, bahkan ia menjadi kewajiban bagi setiap muslim sehinggakan nahi mungkar yang paling minimum pun ditekankan dalam hadis nabi iaitu membenci dengan hati !Ramai yang lebih gembira dan puas hati dengan program-program, ceramah yang mereka lakukan , namun mereka lupa adakah matlamat mereka untuk amar makruf nahi mungkar tercapai? Kenapa dirasakan bahawa kita telah melakukan apa yang terbaik sedangakan kita hanyalah melakukan apa yang terbaik untuk diri kita sendiri.


sambungan..