Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Jumaat, Mac 05, 2010

Ringkasan Laporan Situasi Penularan Video Lucah Tempatan Di Internet Dan Telefon BimbitRingkasan LaporanPenularan Video Lucah Tempatan Melalui Internet dan Telefon Bimbit


Premis Kegiatan seks bebas dikalangan muda – mudi di Malaysia bukanlah satu isu yang baru. Sejak sekian lama isu ini dibincangkan dari semasa ke semasa oleh pelbagai pihak namun nampaknya tidak ada penambahbaikan yang benar-benar berlaku terhadap masyarakat melainkan kegiatan ini semakin bertambah dan salah laku seks dikalangan masyarakat kita terutama remaja semakin menjadi-jadi.


Jika dua puluh tahun dahulu, salah laku seks dilakukan secara tersembunyi di rumah-rumah sunyi, di dalam hutan dan semak-semak agar tidak diketahui orang. Namun, sekarang ia telah menjadi satu barah yang sangat kritikal. Para pemuda kita pada hari ini seolah-olah tidak lagi malu untuk melakukan seks di mana-mana tempat yang mereka suka.


Bahkan mereka seolah-olah berbangga melakukan seks bebas apabila mereka merakam perbuatan seks mereka sendiri. Kegiatan jenayah seks seperti cabul, rogol, sumbang mahram, dan gangguan seksual kini semakin tidak terkawal.


Peningkatan jumlah kes salah laku seks dewasa ini sangat berkait rapat dengan penularan video lucah yang tidak terkawal didalam masyarakat. Kemudahan untuk mengakses bahan ini sama ada melalui internet, kedai cd dan dvd malah melalui telefon bimbit telah menjadikan aktiviti seks bebas semakin diamalkan oleh belia-belia kita.


Video-video lucah luar negara dengan pelbagai aksi seks yang baru kepada masyarakat timur telah menjadi bahan rujukan oleh remaja-ramaja kita untuk meniru dan seterusnya merakam aksi seks sendiri versi Malaysia. Sekarang, dengan begitu mudah video-video lucah lakonan anak tempatan ini dapat diakses sama ada melalui internet atau telefon bimbit.


Video Lucah TempatanMajoriti video lucah tempatan dirakam dengan menggunakan telefon bimbit. Selain itu, videocam dan juga kamera litar tertutup turut digunakan untuk merakam aksi-aksi lucah.


Video-video ini boleh dibahagikan kepada beberapa kategori berdasarkan cara rakaman, jenis aksi, identiti individu di dalam video, lokasi seks dan jenis institusi (sekolah, syarikat, IPT) yang dikaitkan dengan individu didalam video.


Jenis-jenis video lucah ini membolehkan beberapa ‘keyword’ atau ‘tag’ dicipta untuk setiap video supaya video yang dimaksudkan mudah untuk dicari di internet. Kaedah penyebaran video lucah tempatanPerkara dasar kepada permasalahan video lucah ini adalah kehilangan nilai moral masyarakat terutamanya muda-mudi yang meniru gaya hidup seks bebas barat, malah merakam pula aksi seks terbabit dengan alasan untuk dijadikan bahan kenang-kenangan. Apa yang lebih membimbangkan adalah budaya rogol yang semakin menjadi-jadi.


Budaya ini menjadi semakin terkenal dengan wujudnya telefon bimbit berkamera. Idea untuk merakam aksi seks sebagai kenangan juga datang daripada barat dan video-video versi barat ini mudah untuk ditonton di internet. Video-video lucah aksi peribadi versi tempatan pula boleh didapati secara mudah diinternet dengan munculnya laman-laman web yang menawarkan perkhidmatan penyimpanan dan perkongsian ‘file’ peribadi secara percuma diinternet.


Perkhidmatan ini disebut sebagai ‘file hosting’. Video-video lucah tempatan ini tersebar sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja. Video ini akan disebarkan dengan sengaja biasanya apabila si lelaki ingin membalas dendam dengan memalukan si perempuan apabila mereka memutuskan perhubungan. Begitu juga dengan video lucah versi rogol dan skodeng termasuk video lucah yang dirakam bersama pelacur.


Menjadi kebiasaan juga video-video lucah rakaman sendiri ini tersebar apabila telefon bimbit atau laptop yang mengandungi aksi ini dicuri atau hilang. Pencuri terbabit biasanya akan menyebarkan video ini di internet. Selain daripada video yang didapati daripada laman ‘file hosting’, video lucah tempatan juga biasanya mudah ditonton daripada laman yang menyediakan ‘video streaming’ (penyiaran video) dengan aplikasi sosial.


Perniagaan dan Promosi Video Lucah Tempatan Di Premis NiagaLambakan video lucah boleh didapati dipremis – premis kedai video cetak rompak, pasar-pasar malam, dan juga dijual terbuka ditepi-tepi jalan pada waktu-waktu tertentu. Namun, kebiasaannya video-video lucah yang dijual melalui vcd atau dvd ini merupakan video lakonan luar negara. Video lucah tempatan seperti ini jarang-jarang dijual melalui vcd atau dvd.


Jika ada pun jumlahnya sangat sedikit dan sukar didapati. Ia tidak praktikal kerana lazimnya video-video lucah tempatan ini adalah video rakaman sendiri menggunakan kamera telefon bimbit dan kualiti rakamannya tidak sesuai untuk ditonton melalui vcd. Video-video lucah ini biasanya ditonton melalui internet atau telefon bimbit.


Oleh itu, selain video-video yang diedarkan melalui internet wujud pula perkhidmatan menjual video-video ini secara ‘softcopy’ dikedai-kedai telefon bimbit dan kedai-kedai yang menawarkan ‘ringtones’, muzik dan permainan untuk telefon bimbit. Bawa sahaja telefon yang mempunyai aplikasi video beserta dengan memori kad, dengan RM30, momori kad (1 atau 2 Gigabite) akan diisi penuh dengan video-video lucah. Pilihan boleh dibuat antara video lucah asing dan video lucah tempatan.


Dengan adanya telefon bimbit canggih juga, seseorang boleh berkongsi video lucah melalui MMS dan Bluetooth. Budaya bertukar-tukar video telefon bimbit ini telah menjadi satu norma kepada belia apabila mereka melepak atau berhimpun bersama-sama. Mereka yang mempunyai video lucah terbaik dan terbaru akan berbangga untuk berkongsi dengan rakan-rakan yang lain. Jika video terbabit adalah video rakaman diri sendiri, kebanggaan mereka akan lebih terserlah.


Tiada rasa malu. Walaupun video lucah asing lebih melampau aksi kelucahannya, namun video aksi anak tempatan lebih diminati mungkin kerana wajah-wajah dalam video berkenaan lebih dekat pada hati mereka.Telefon Bimbit Tiruan China MobilePenyebaran video lucah melalui telefon bimbit telah lama berlaku dalam masyarakat, namun ada fenomena baru yang dicipta oleh telefon-telefon yang disebut sebagai China Mobile yang merupakan telefon import yang dihasilkan di China dengan meniru beberapa ciri yang ada pada telefon bimbit jenama yang terkenal.


Bentuk dan lambang yang digunakan pada telefon ini jelas menunjukkan percubaan syarikat dari China ini untuk mengelirukan pengguna, antara jemana yang ditiru adalah Sony, Nokia dan Apple. Model tiruan yang dihasilkan tidak meniru seratus peratus ciri yang ada pada jenama sebenar, terdapat beberapa ciri yang khas yang disertakan pada telefon China Mobile ini seperti aplikasi TV dan dual simkad.


Melalui penyiasatan yang dilakukan, telefon ini dibawa masuk kedalam negara ini melalui pengedar tunggal. Ini dapat dilihat apabila terdapat kawalan harga paling rendah terhadap telefon jenis ini. Sebagai contoh, telefon China Mobile model A968 yang terdapat lambang Sony Vaio padanya dijual dengan harga paling rendah rm300 selepas tawar-menawar dimana-mana kedai pun. Harga yang dipamerkan dikedai-kedai untuk telefon jenis ini adalah diantara rm400 hingga rm450. Tiada satu kedai pun yang dibenarkan menjual dengan harga kurang daripada rm300 walaupun mereka mampu untuk menjual dengan harga itu.


Promosi Video LucahOleh kerana telefon jenis ini dijual dihampir kesemua kedai telefon bimbit dan harga tawar-menawarnya dikawal, maka para peniaga mesti memikirkan bagaimana untuk menarik minat orang ramai supaya membeli China Mobile daripada kedai mereka. Kerana hanya memikirkan keuntungan, para peniaga ini sanggup mengambil kesempatan diatas keruntuhan moral para belia kita.


Video-video lucah tempatan Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa di Malaysia dijadikan bahan promosi untuk melariskan jualan telefon bimbit mereka. Caranya, setiap telefon ini akan ditawarkan secara pakej dengan video lucah percuma beserta memori kad 1 atau 2 Gb.


Mereka hanya akan menawarkan promosi ini kepada pelanggan yang dilihat ‘berpotensi’ sahaja. Jika mereka melihat pelanggan tidak berminat pada video lucah, mereka akan menawarkan lagu-lagu dan ringtone sebagai ganti. Namun, melalui tinjauan yang dilaksanakan, kebanyakkan pembeli telefon bimbit ini akan teruja dan mahu membeli telefon berkenaan daripada peniaga yang menawarkan video paling banyak, paling mengujakan dan paling terbaru.


Para peniaga ini juga tidak segan-silu menjemput pembeli untuk membeli video-video yang baru setelah video percuma yang diberikan itu puas ditonton. Jika video yang ditawarkan oleh peniaga sudah ada dalam koleksi pembeli, maka pembeli terbabit boleh menukarkannya kepada video yang lain. Kegilaan membeli video lucah dikedai telefon bimbit ini dilihat sudah mancapai satu tahap yang serius. Boleh dikatakan ia telah menjadi satu industry kecil.


Para peniaga akan mengumpulkan seberapa banyak video lucah tempatan dari internet dan mereka juga sanggup membeli video lucah buatan sendiri atau ‘skodeng’ yang terbaru daripada pelanggan untuk dijadikan koleksi berharga yang boleh dijual kembali.


Melalui pemerhatian yang dijalankan, kebanyakkan pembeli video lucah ini adalah terdiri daripada remaja sekolah dan individu dewasa yang mungkin mempunyai keupayaan terbatas untuk memuat turun video ini daripada internet. Kesan terhadap masyarakatKesan penyebaran dan kegilaan video lucah lebih-lebih lagi video yang mempamerkan wajah-wajah tempatan adalah sangat buruk.


Tidak dapat dinafikan, kehadiran telefon bimbit berkamera dan boleh memainkan video telah membawa kepada peningkatan jumlah video lucah buatan sendiri. Jika dahulu, untuk menonton video lucah, remaja dan belia perlu berhimpun dirumah-rumah bujang yang mempunyai pemain video, kini dengan telefon bimbit, nafsu mereka boleh dirangsang dimana-mana pun. Di dalam sekolah, di bilik tidur, di tandas, di pejabat, di dalam bas, di stesyen bas, di dalam pasaraya, di tepi jalan malahan di dalam kawasan surau dan masjid pun boleh ditonton tanpa sesiapa mengetahui.


Cuba bayangkan apa perasaan yang akan timbul didalam diri lelaki, tidak terkecuali perempuan setelah video ini ditonton. Kebetulan setelah menontonnya di dalam bas yang kurang penumpang, naik seorang wanita cantik duduk disebelah. Macam-macam boleh berlaku selepas itu. Kehadiran lambakan video-video lucah ini juga menggalakkan pasangan-pasangan yang bercinta seawal usia 11 tahun untuk melakukan seks dan selepas itu timbul pula kes-kes buang anak dan peningkatan jumlah anak luar nikah.


Kejadian rogol dan zina yang dirakam didalam kawasan sekolah yang heboh diperkatakan juga adalah berpunca daripada penyebaran video-video ini melalui telefon bimbit yang dibawa ke sekolah. Jelas sekali kesan sosial yang sangat buruk yang dibawa oleh video-video seperti ini. Selain kesannya kepada masyarakat dalam bentuk salahlaku seks, imej negara dan bangsa juga akan tercalar dimata masyarakat dunia.


Cuba kita taibkan perkataan ‘melayu’ atau ‘malaysia’ pada ‘search engine’ untuk video, maka yang akan keluar dahulu adalah beratus-ratus video-video lucah tempatan. Ini adalah satu perkara yang amat memalukan. Tinjauan yang dilakukan mendapati, video-video lucah tempatan ini ada yang sudah dipamerkan oleh laman-laman web lucah perdana antarabangsa dengan tajuk dan komen yang mempersendakan imej negara seperti ‘Malaysian just pretend to be conservative’ dan ‘Cute veiled malay get wild’.


Cadangan


Berikutan dengan pendedahan ini, pihak kerajaan diharapkan dapat memainkan peranan yang sewajarnya untuk mengawal perkara ini supaya ia tidak menjadi lebih buruk. Dalam kes penjualan dan penyebaran bahan lucah, sudah ada undang-undang yang melarang perkara ini daripada berlaku. Namun, penguatkuasaan akta ini dilihat tidak berlaku dengan menyeluruh.


Kekerapan serbuan pihak-pihak berwajib terhadap sendiket penghasilan dan penjualan video lucah dilihat masih tidak mencukupi. Penguatkuasaan akta ini juga belum lagi dilaksanakan terhadap peniaga-peniaga telefon bimbit yang menjual video lucah secara muat turun sama ada ke telefon bimbit daripada computer atau ke komputer daripada internet.


Walaupun hak untuk kebebasan media perlu ditegakkan, namun dinegara ini, ia perlu dilihat daripada kaca mata masyarakat timur. Kebebasan secara total seperti yang dibawa oleh dunia barat sebenarnya hanya akan membinasakan sistem sosial masyarakat yang teratur. Perkara ini telah berlaku di barat.


Tiada ertinya sesuatu kemajuan itu jika maruah dan jati diri masyarakat tergadai. Oleh itu, kawalan terhadap penyebaran bahan lucah tempatan dan luar negara sepatutnya dilaksanakan. Sistem seperti tapisan ‘Green Dam’ yang dilaksakan di China dan sebahagian negara-negara lain perlu dicontohi dengan sedikit pengubahsuaian. Kerajaan perlu ikhlas dan bertanggjawab dalam melaksanakan tugas ini, hanya bahan-bahan yang merosakkan moral perlu dikawal, bukan bahan-bahan lain yang bersifat ada kepentingan tersembunyi pihak-pihak tertentu.


Pihak berkuasa yang berkenaan sudah tentu lebih arif bagaimana untuk mengawal kegiatan ini daripada terus membinasakan jati diri masyarakat. Pihak kerajaan perlu tegas dan tidak tunduk kepada mana-mana pihak yang jelas sudah terpengaruh dengan dokma barat yang menolak polisi moral. Apa yang jelas, majoriti rakyat pasti akan bersetuju agar sekatan terhadap bahan-bahan lucah internet dilaksanakan jika mereka mengetahui situasi yang sebenar.


Oleh itu, situasi penularan video lucah dan kesannya kepada masyarakat perlu didedahkan secara agresif di media-media semasa agar masyarakat faham.PenutupNilai-nilai moral masyarakat timur sedikit demi sedikit telah luntur di dalam masyarakat Malaysia tidak kira bangsa mana pun. Perkara ini perlu dipandang serius oleh kerajaan dan pihak-pihak berwajib kerana keruntuhan nilai moral masyarakat akan membawa kepada malapetaka yang besar dimasa hadapan.


Diharapkan, laporan ini dapat memberi sedikit maklumat kepada organisasi-organisasi masyarakat seterusnya membolehkan mereka bergerak dengan kaedah-kaedah yang sesuai dalam komuniti masing-masing untuk membanteras budaya yang terus membarah dalam masyarakat ini.


UNGGAS Pulau Pinang