Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Selasa, Oktober 28, 2008

Penggerak dakwah...antara futur...asimilasi suasana...dan.....

Tarikh kejadian : 26 Oktober 2008
Masa kejadian : 14:49

Hmmm...masa pulang ke kampung halaman merupakan masa yang paling rileks bagi ana sebenarnya. Di rumahlah ana akan belek-belek buku tarbiyah dalam masa yang agak lama berbanding di IPP ...dirumah jugalah rasa "nyaman" skit bila nak dengar ceramah agama MP3 mahupun menonton DVD berkenaan isu politik dan isu-isu semasa. Di rumah jugalah berlakunya sesi "kutuk-mengutuk" bersama kembar ana (ya..ana anak kembar) yang satu kepala. Subjek kutukan : politik, tokoh-tokoh dan isu-isu semasa.

Pagi tadi, dalam masa untuk release daripada mengantuk menerima hembusan angin kampung, ana sempat melayan DVD lakonan mantap 2 pelakon popular Nicole Kidman dan Daniel Craig (James Bond) yang bertajuk the Invasion. Tajuk dia pun dah gempaq, tengok sinopsis pun dah tahu bleh ambil modal penulisan , tak tenok cerita lagi ni...

Cerita bermula dengan letupan sebuah kapal angkasa NASA yang memsuki atmosfera bumi di mana di setiap cebisan partikel kapal angkasa tersebut terdapat sejenis hidupan (virus yang tidak dikenalpasti) yang mampu merebak di kalangan manusia (sahaja) dalam masa sekejap dan cara merebak seumpama merebaknya selsema.

Apa yang menarik minat saya bagi cerita ini ialah jika seseorang itu dijangkiti virus tak dikenalpasti ini,mereka akan memiliki pemikiran yang sama iaitu mewujudkan dunia tanpa peperangan dan perbezaan , kedamaian berpanjangan (umpama wujud satu utopia di muka bumi ini) dan penuh perasaan kasih sayang (konon-konon) di kalangan manusia. tanpa meluputkan sebarang ingatan perihal peribadi orang yang dijangkitinya. Maksudnya , mereka yang dijangkiti masih kenal keluarga mereka, nama mereka atau segala perkara peribadi mereka namun mereka umpama dikuasai oleh satu kuasa yang mewujudkan satu bentukpemikiran.

Sesiapa yang dijangkiti juga akan bersifat tanpa perasaan (emotionless) ,serius ,tenang, takberpeluh(?) dan sepertimana yang ditekankan tadi, memiliki "fikrah" yang sama.

Kalau dilihat secara kasar, makhluk asing ini memiliki "jiwa yang murni" kerana memiliki sifat yang menjadikan manusia itu terhindar dari persengketaan dan perbalahan.

Namun , AWAS....dalam filem ini menekankan mesej bahawa walaupun apa yang "dibawakan" makhlk ini baik, namun kesan yang diterima adalah amat buruk pada masa hadapan. Dalam cerita ini tidak memperihalkan apa yang akan berlaku apabila virus ini berleluasa pada masa hadapan , tapi bila habis ending cerita ini(yang bagi ana ending kena fikir sendiri berdasarkan imaginasi penonton-penonton) ana terbayang satu sahaja. Cuba lihat tajuk "post". Boleh anda fikirkan ?

Bagi ana, ana terbayangkan bahawa inilah kesan yang diterima oleh orang yang ikut tarbiyah (ataupun pernah ikut walaupun sekali) bila tiada "imun" terhadap satu "jangkitan guru-guru pelatih" .

Ana suka kaitkan antara cerita di atas dengan persoalan apabila seseorang yang ikut tarbiyah akan lari meninggalkan urusan ini apabila datangnya "mehnah" atau tribulasi kemewahan atau kesenangan. "

Kalau dalam cerita tersebut, penyakit berpunca dari punca asing(iaitu dari angkasa lepas), namun dalam konteks penggerak itu sendiri, secara realitinya, turut "dihinggapi" penyakit bawaan asing juga. Penyakit yang melanda penggerak dakwah atau aktivis ini ialah campuran antara terlampau "selesa"+ manja + malas bergerak +tak mahu berubah+mentaliti jumud /sempit yang memperihalkan urusan dakwah sebagai suatu mekanisme yang amat terhad dan sempit.

Bila mana mereka semua didedahkan dengan semua campuran penyakit tersebut mereka hilang semangat untuk ditarbiyah, mentarbiyah , semangat perjuangan di lokalilti dan mengikut program yang berbentuk ilmiah.

Sabda nabi Muhammad S.A.W dalam hadis baginda (ana tak ingat siapa perawi dia, namun antara lain bermaksud, maaf kalau silap ayat) : "Aku tidak bimbang seandainya umatku ditimpa dengan kemiskinan, namun aku takut apabila mereka dihamparkan dengan dunia (yakni kesenangan)

Bila menonton DVD ini, ana tahu ada "sesuatu" yang ingin diberitakan kepada audien. Satu perkara lagi , antara dialog yang ana ingat dalam filem ini ialah "Kalau tak ingin dikuasai pemikiran , JANGAN TIDUR!"