Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, Jun 17, 2009

ISU SIS...haramkan terus,,kenapa diperdebatkan lagi?


Saya telah mengikut secara cermat perkembangan segolongan wanita yang menganggotai SIS (Sisters In Islam, kalau Ustaz Hafiz Nordin, beliau gelarkan kumpulan ini sebagai Sisters Out Of Islam) ini. Pada pandangan saya , Kumpulan ini seharusnya dikuburkan terus disebabkan banyak fitnah yang dicetuskan oleh kumpulan Andartu dan ibu tunggal ini.

Antaranya ialah mempersoalkan beberapa hukum yang secara qat'ie (jelas) termaktub di dalam Al-quran seperti pembahagian pusaka antara lelaki dan perempuan, menolak peranan ulama sebagai pakar rujuk dalam hal berkaitan Islam dan kebebasan individu untuk mentafsir Al-Qur'an (Zainah Anwar) dan menolak peranan jabatan agama sebagai pemantau atau pencegah kepada maksiat (SIS) ,

Dalam beberapa kenyataan yang dikeluarkan ,Zainah Anwar dan Marina Mahathir menyatakan bahawa Malaysia mengamalkan apartheid dalam isu agama terhadap wanita . Selain daripada itu, SIS juga menyokong penubuhan Inter-Faith Council (IFC) yang secara jelas menolak beberapa hukuman terhadap orang murtad , menentang keputusan Majlis Fatwa mengenai isu pengkid, dan menyokong hak kebebasan menukar agama (dalam kes Lina Joy) .

Mereka juga menganjurkan satu program yang dinamakan Musawah yang secara jelas mempersoalkan banyak hukum yang telahpun nyata dan jelas dalam Al-Quran .Perjumpaan ini dihadiri oleh pelbagai tokoh Liberal Muslim yang dipertikaikan oleh ulamak Islam muktabar iaitu antaranya Muhammad Khalid Masud, iaitu pengerusi Majlis Ideologi Islamik dari Pakistan, Farida Bennani dari Morocco, Sana Benachour (Tunisia), Hussein Muhammad (Indonesia), Ziba Mir-Hosseini (Britain), Zainah Anwar (Malaysia), Siti Musdah Mulia (Indonesia) dan Nur Rofia (Indonesia) dan aktivis bukan Islam seperti Cassandusawah.

Dalam persidangan yang dianjurkan dengan dana yang besar ini juga mengenengahkan isu hak samarata antara lelaki dan perempuan dalam kekeluargaan Islam melalui hukum-hakam seperti poligami, faraid, ketaatan isteri, izin keluar rumah, aurat wanita, dan sebagainya. Hukum-hakam ini bakal dipertikaikan dengan melanggar segala Syari�at yang dibawa oleh al-Qur�an dan al-Sunnah.


Ada sesetengah sahabat daripada Gamis menyarankan supaya diwujudkan satu ruangan debat antara SIS dengan pihak yang berautoriti dalam agama (termasuklah wakil daripada PAS) untuk mencari jalan penyelesaian terhadap bebeapa isu dan membetulkan kembali ketidakfahaman mereka (SIS) terhadap Islam.

Saya dengan nada sinikal memberi cadangan supaya diwujudkan juga ruangan debat antara penggerak Islam dengan pemimpin ajaran sesat yang telah diharamkan seperti Ayah Pin (ajaran ratib kuat) , Kahar Ahmad (Rasul Melayu) , Asyaari (Abuya ,kumpulan Al-arqam ) dan banyak lagi ajaran songsang di Malaysia atas dasar kebebasan beragama ,tidak mahu bagi orang Islam fikir kita jumud dan keras dan atas dasar nama nak jaga persepsi orang terhadap Islam.

Saya berpandangan sedemikian kerana SIS secara terang-terangan (walaupun mereka menafikan) menganut ajaran Islam Liberal yang secara jelas difatwakan sesat dan bercanggah dengan Syariat Islam dalam Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan kali ke-74 yang lalu.


Oleh disebabkan banyak fitnah yang mereka cetuskan dan kekeliruan kepada orang awam ,eloklah dikuburkan terus .Jangan kerana atas dasar nama kebebasan pendapat dan beragama, tragedi di Indonesia yang secara jelas mengiktiraf Islam Liberal ini suatu ideologi berlaku di Malaysia.

Kalau perkara yang diperselisihkan merupakan persoalan furu' , kita masih boleh berlapang dada. Tetapi apa yang kita perselisihkan di sini adalah persoalan yang melibatkan aqidah atau pegangan umat Islam di Malaysia khasnya dan di dunia amnya. Ini bukan satu persoalan yang kecil.

Tribut untuk sahabat-sahabat yang masih tidak mengerti....