Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Jumaat, April 10, 2009

Peribadi....bahagian 1

Aku rasa mungkin dah begitu lama aku tidak membedah atau mengembara sambil menulis ulasan berkenaan sesuatu buku. Dalam post yang dulu-dulu, aku pernah bedah buku "Dua Wajah" oleh Syed Hussain Ali, Timbalan Presiden PKR berkenaan pengalamannya "bersekolah" d Pusat Kemunting dan beberapa pusat tahanan di bawah akta draconian Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)selama 6 tahun .

Kupasan buku tersebut seingat aku dibuat secara luaran sahaja ,tanpa melibatkan sebarang kupasan mendalam.

Kali ini ,aku suka berkongsi dengan anda semua dengan satu buku yang dikarang oleh Buya Hamka.Bagi aku buku-buku yang menerima "sentuhan" daripada beliau tidak lari daripada unsur-unsur falsafah dan agama serta sedikit alunan bahasa yang cukup indah berintikan pengetahuan yang melambangkan penulisnya adalah orang yang kuat membaca , menelti dan berfikir.


Bab kata ayahanda Dr. daniel Zainal Abidin, orang Islam mesti amalkan zikir di samping berfikir .Dua-dua unsur itu tidak boleh lari dari sudut pemikiran terutama yang muslim.

Untuk kupasan ini ,aku lebih suka memetik beberapa perkataan daripada buku ini untuk dikongsi bersama.

"Dua puluh ekor kerbau pedati , yang sama gemuknya dan sama kuatnya , sama pula kepandaiannya menghela pedati , tentu harganya pun tdak berlebih berkurang . Tetapi 20 orang manusia yang sama tingginya , sama kuatnya , belum tentu sama harganya. Sebab bagi kerbaunya tubuhnya yang berharga . bagi manusia peribadinya."

Bersesuaian dengan tajuk buku ini, Buya HAMKA menekankan bahawa "Harga" seorang manusia tidak terletak pada bentuk fizikal dan luarannya, melainkan peribadi atau sudut dalamannya semata-mata. Seseorang yang kuat , cantik mahupunn memiliki rupa luaran yang hebat, bagus dan menawan tidak semestinya memiliki "nilai" yang tinggi.

Dalam islam ia disebut sebagai muru'ah ataupun maruah. ia melambangkan siapa sebenarnya kita. Berapa rama di antara kita yang memiliki kekuatan yang baik, namun dari segi akhlak dan peribadi lemah .

Peribadi orang-orang "hebat" ataupun revolusioner masyarakat diungkapkan seperti berikut :

Setelah sesuatu bangsa yang terjajah beratus tahun lamanya , mencapai kemerdekaanya dengan perjuangan yang hebat , timbullah dengan jelas beberpa orang yang berjalan di hadapan sekali , yang harganya seperti orang seorang kadang-kadang lebih daripada bermillion orang

Kadang-kadang ,kemunculan seseorang itu amat dinanti-nantikan bagi sesetengah masyarakat. Tidak kurang juga terpaksa melawan arus dalam masyarakat demi untuk menimbulkan suatu perubahan dalam masyarakat.

Tidak kurang juga dibunuh dan diseksa hanya kerana menegakkan sesuatu yang haq dan menuju kebenaran.

Bagi yang kenal tarbiyah , imam As-syahid Hassan Al-banna merupakan mujadid, pembaharu urusan agama seterusnya revolusioner bagi masyarakat Islam di seluruh dunia.Kita percaya bahawa Pak Cik Hassan (naqib aku panggil) ini merupakan orang yang meperbaharui roh agama selama 100 tahun sekali sepertimana yang pernah dijanjikan nabi dalam hadisnya.

Sebelum itu Jamaluddin AL-Afghani , Ibnu Taimiyyah ,Imam Al-ghazali , Khalifah Umar Abdul AZiz dan sebagainya. Kedatangan mereka adalah di tengah-tengah masyarakat yang pada ketika itu semakin condong kepda kekeliruan dalam beraqidah dan beribadat. Di saat kedatangan mereka , mereka hanyalah manusia biasa seperti kita , namun sumbangan yang mereka beri terhadap Islam dan masyarakat amat besar dan bernilai. Dan kebanyakan dari mereka , seperti Pak Cik Hassan sendiri syahid dibunuh oleh penjilat regim sekular yang memerintah mesir ketika itu.

Bagi revolusioner yang bukan Islam ataupun Islam yang perjuangan bersifat lokaliti, yang merubah masyarakat dengan pemikiran dan kefahaman mereka sendiri adalah terdiri daripada golongan yang tertindas seperti golongan pekerja semasa Revolusi Perancis ,golongan bawahan di India bawah pimpinan Mahatma Gandhi, revolusi penentangan tehadap kerajaan boneka penjajah di Cuba Oleh Che Guevara ,Revolusi Islam di Iran oleh Imam Khomeini , pembebasan dasar pembezaan warna kulit oleh Nelson Mandella dan Malcom X , penentangan Tok Janggut,Dato' Bahaman ,Tok Gajah dan lain-lain tokoh semasa membebaskan Tanah Melayu dari jajahan British.Mereka adalah terdiri daripada orang individu yang mempunyai kesedaran, dan mampu menyumbangan kesedaran tesebut kepada masyarakat sekeliling yang mampu merubah keseluruhan aspek sosial , pemikiran dan gaya hidup masyarakat tersebut.

sambungan....