Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Jumaat, Januari 08, 2010

Fikir dan Risau 1: Tanjung Tokong....oh tanjung tokong

Baru balik daripada Tanjung Tokong. Agak keletihan namun perjumpaan antara Angkatan Pemuda Pemudi Islam (APIPUM) dengan Persatuan Penduduk-Penduduk Tanjung Tokong telah membuka dan menyegarkan minda atau skop pandang saya mengenai dakwah.Serasa begitu lama tidak beruzlah dan refleks diri . Sebelum pertemuan itu bermula, saya telah makan di Gerai Nasi Kandar Pak Syarif, Gelugor. Saya perasan ada seorang pak cik yang dulu pernah meminta sedekah di kawasan Gelugor tetapi sekarang alhamdulillah bekerja di salah sebuah gerai makan di situ.

Saya belek telefon saya dan menghantar mesej berbunyi begini kepada sahabat-sahabiah saya -"salam, sekarang ini ana tgh mkn di syarif kedai mamak. Rs sggh btuah seorg daie dpt mkn nasi telur goreng n ikan bilis. Mgkn diluar sana ramai mad'u2 yg jauh dr tarbiah, dan jgjauh dr mkn nasi sehari sekali. Btuah aku sb sang daie. Kmpl tenaga ke tg tokong mlm ni. Jmpa persatuan penduduk kat sana."

Sebenarnya antara kedua-dua peristiwa di atas saling bersangkut paut antara satu sama lain. Ia membawa mesej bahawa

1. kejahilan dan ketidaktahuan akan menyebabkan penindasan . Saya melihat isu penindasan terhadap penduduk asal tanjong tokong (yang dikatakan sebagai penempatan haram walaupun sudah beberapa generasi di tinggal di situ, kini dalam usaha pembangunan moden sepenuhnya oleh UDA ) disebabkan kejahilan umat Melayu itu sendiri . Begitu juga dengan kisah pak cik peminta sedekah tadi. Dia mencari sesuap nasi dengan cara tersebut mungkin disebabkan ketidaktahuan (atau dengan lain-ketidaksesuaian akademik dan ketidakahuan yang ada pada dia )

2. kita sebagai seorang daie sebenarnya bukan hanya bercakap dari segi "agama" tetapi usul terhadap agama itu sendiri. Sehingga kepedulian itu sebenarnya sebahagian daripada agama namun ia sendiri tak difahami oleh penggerak-penggerak dakwah itu sendiri.

3.Ramai berdegar-degar dgn isu thaharah, batal wuduk , cara mandi wajib ,sirah , tetapi tak ramai yang ambil tahu tentang kepedulian terhadap golongan yang dinamakan mustadhafin ini. Padahal tidak sedikit perihal membela golongan lemah , menentang kezaliman oleh penjarah yang zalim , kewajiban membela anak yatim , memberi makan kepada orang susah , perihal asnaf zakat dan perkara-perkara seumpama itu ditekankan dalam al-quran dan hadis . Begitu jauhnya kita umat Islam dalam menangani isu seumpama in sehingga ia hanya menjadi "teori" dalam pendidikan dan kitab-kitab, namun aplikasi sifar.