Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, Januari 20, 2010

Ucapan Presiden Ikatan Kerohanian IPG Zon Utara


Pertama- tamanya dan selama-lamanya kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah yang tidak terhingga atas rahmat dan inayahNya dapat kita sama-sama mengecap segala nikmat kehidupan dan nikmat keIslaman . Suatu nikmat yang hanya dapat dirasai oleh segelintir kecil manusia yang sentiasa mengharapkan rahmat dan redhaNya .


Segala puji bagi Allah s.w.t yang memiliki segala keagungan , yang memiliki arasy yang agung, yang telah memperjalankan hambaNya yang mulia (Muhammad) , yang telah mencipta seluruh penghidupan dan ciptaan di alam jagat ini. Dan selawat serta salam ke atas nabi junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W , para sahabat, tabi’ ,tabiut tabiin serta ke atas keluarga baginda yang mulia dan dimuliakan seisi langit dan bumi. Sepertimana firman Allah s.w.t dalam surah Al-Muddatsirl ayat 1-5 mafhumNyA“Hai orang yang berkemul (berselimut), bangunlah, lalu berilah peringatan! dan Tuhanmu agungkanlah! dan pakaianmu bersihkanlah, dan perbuatan dosa tinggalkanlah .dan janganlah kamu memberi (dengan maksud) memperoleh (balasan) yang lebih banyak. Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah,”

Dalam satu riwayat dikemukakan bahaw Rasulullah s.a.w bersabda ,” ketika aku selesai beruzlah selama sebulan di Hira’ , aku turun ke lembah. Setelah sampai ke tengah lembah ,ada yang memanggilku , tetapi aku tidak melihat seorangpun di sana . Aku menengadahkan kepalaku ke langit, dan tiba-tiba aku melihat malaikat yang pernah mendatangiku di Gua Hira’. Aku cepat-cepat pulang dan berkata ,selimutilah aku ,


Maka turunlah ayat ini sebagai perintah untuk keluar berdakwah. Hadis ini telah diriwayatkan oleh Asy-Syaikhani yang bersumber dari Jabir telah menerangkan perihal nabi yang mulia diseru untuk turun ke lapangan untuk berdakwah kepada kepada manusia. Ayat ini juga menyeru manusia untuk menjadikan dakwah ini sebagai satu “kehidupan”, “pekerjaan” ,satu gaya hidup dan satu kewajiban.

Sama-samalah kita mengimani dan menghayati segala seruan ini, moga-moga kita ditempatkan di kalangan pejuang agama Allah yang terus tsabat dan cekal menghadapi segala pancaroba dan berhenti di yaumul hisab kelak.

Imam Ibnu Qaiyyim al Jauziyyah r.h ,seorang mujadid dan muhaddithin pernah berkata,” perjalanan seorang daie ini sungguh panjang dan meletihkan. Orang yang lalai akan berasa hairan melihat sang daie itu mensengsengsarakan dirinya dalam kelelahan lalu bertanya kepada sang daie ,”mengapa kau rela bersusah payah sebegini”, jawab sang daie dengan pasti ,”aku mengharapkan pengistirehatan di akhirat kelak”.

Sebelum kita berbicara lebih panjang, ingin saya memperkenalkan diri saya ini. Tidak kenal maka ta’aruf. Nama diberi Ahmad Zhafri bin Md Noor . Kini sedang menuntut di Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang dalam pengkhususan Sains. Dulunya pernah digelar sebagai blogger tegar oleh sahabat saya mantan Pengerusi Ikatan Kerohanian IPG Zon Utara, al-ustaz Nik Fahmi .

Nama itu masih melekat sampai sekarang tapi sekarang tidak berapa update blog sebab banyak komitmen lain. Saya sebenarnya berasa amat kerdil bila berhadapan dengan sahabat-sahabiah yang saya merasakan amat hebat fikrah dan ilmu mereka berbanding saya yang sungguh sungguh biasa ini.
Dan saya secara persepakatan ramai melalui syura telah dilantik sebagai pengerusi bagi sidang 2010/2011 ini. Bagi saya ini merupakan satu bebanan yang amat manis untuk dipikul . Walapun terbeban namun kita berasa amat manis untuk dipikul ,dan akan terus menggenggam “bara” ini sehingga menjadi abu.
Sahabat sahabiah yang dikasihi dan dirahmati Allah sekalian ,
Kita anak-anak muda, generasi yang merupakan pencorak kepada masa depan Negara kita-bahkan peranan ini sebenarnya agak signifikan kepada kita kerana kita merupakan generasi yang akan membentuk generasi yang seterusnya .


Guru sebagai satu profesion yang mempunyai tanggungjawab yang besar.Guru menjadi muaddib , orang yang mengajar adab , murabbi, yang memimpin manusia untuk mengenal Allah ,dan sebagai musleh , yang akan mengislahkan umat manusia menuju kepada roh baru Islam. Guru sebagai pewaris kenabian menyebarkan ilmu Allah di segenap muka bumi .Guru akan mendidik anak bangsa menjadi golongan yang berguna untuk agama , bangsa dan Negara. Ketahuilah bahawa guru yang paling agong ialah Nabi Muhammad s.a.w .


Baginda Berjaya mendidik manusia daripada jahil kepada kecerdikan dan kewarasan akal , mengikut garis panduan yang dibuat oleh Allah s.w.t. Dan tanggungjawab sebagai guru ini akan kita pikul selepas berada selama 5 ½ di IPG.

Sheikh Yusof al-Qardhawi pernah berkata:
“Apabila kita hendak melihat wajah negara pada masa hadapan, lihatlah generasi mudanya pada hari ini, sekiranya golongan muda pada hari ini adalah daripada kalangan yang berakhlak dan berhemah tinggi, tentunya negara kita pada masa hadapan menjadi sebuah negara yang aman makmur”.

Kedatangan kita pada petang yang berbahagia ini merupakan satu perhimpunan, perjumpaan , penyatupaduan antara penggerak-penggerak dakwah, aktivis-aktivis mahasiswa keguruana serta mujahid mujahidah yang sedang dilatih mahupun sudah dilatih untuk ditebarkan keseluruh alam menjadi murabbi yang akan mengislahkan alam.


Kita sebagai satu keluarga yang besar , di mana 5 buah keluarga berkumpul lalu menjadi sebuah keluarga yang besar yang seterusnya diharapkan mampu menjadi sebuah fenomena atau memberi kesan terhadap terhadap biah atau keadaan di institute pendidkan guru di lokaliti masing-masing. Berbanggalah kita wahai sahabat sahabiahku kerana Kita terdiri daripada segolongan anak-anak muda yang yang s.w.t firmankan dalam surah al kahfi mafhumnya:

نَّحۡنُ نَقُصُّ عَلَيۡكَ نَبَأَهُم بِٱلۡحَقِّ‌ۚ إِنَّہُمۡ فِتۡيَةٌ ءَامَنُواْ بِرَبِّهِمۡ وَزِدۡنَـٰهُمۡ هُدً۬ى
وَرَبَطۡنَا عَلَىٰ قُلُوبِهِمۡ إِذۡ قَامُواْ فَقَالُواْ رَبُّنَا رَبُّ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ لَن نَّدۡعُوَاْ مِن دُونِهِۦۤ إِلَـٰهً۬ا‌ۖ لَّقَدۡ قُلۡنَآ إِذً۬ا شَطَطًا

Allah Taala berfirman yang bermaksud: “Kami ceritakan kepadamu (Wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk. Dan kami kuatkan hati mereka (dengan kesabaran dan keberanian), semasa mereka bangun (menegaskan tauhid) lalu berkata: “Tuhan kami ialah Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi; kami tidak sekali-kali akan menyembah Tuhan yang lain daripada-Nya; jika kami menyembah yang lainnya bermakna kami memperkatakan dan mengakui sesuatu yang jauh dari kebenaran” al-Kahfi (18:13-14)

Di dalam sebuah buku karya Al Ustaz Fathi Yakan yang bertajuk GENERASI PEMUDA DAN PERUBAHAN , beliau ada mengungkapkan beberapa perkara mengenai dengan pemuda islam . Sebelum itu belaiu mengungkapkan satu pertanyaan –

Kenapa Pemuda Islam?
Wahai sahabat sahbiahku..kenapa Pemuda Islam dibebankan dengan URUSAN dakwah dan pengislahan masyarakat?


Islam, apabila ia menekankan supaya para pemuda melaksanakan matlamatnya yang
menginginkan perubahan, bererti bukanlah diserahkan tugas itu kepada mana-mana generasi
sahaja yang tidak mempunyai ciri-ciri tertentu, tetapi terlebih dahulu dimestikan atau dituntut supaya
generasi itu mempunyai sifat-sifat Islam dan berpegang teguh dengan prinsip-prinsip Islam iaitu
berkehendakkan generasi Islam yang tulen.

Para pemuda yang bersifat Islam adalah suatu hal, dan para pemuda tanpa Islam adalah suatu
hal yang lain dan tidak ada apa-apa selain dari itu. Para pemuda dengan Islam bererti pemberi, iaitu
kebaikan dan pembinaan dan yang tanpa Islam ialah celaka dan bala'.

Pemuda ialah suatu tenaga yang digunakan oleh Islam untuk membangunkan dan
memakmurkan alam tetapi orang lain mempergunakan mereka untuk meruntuhkan umat
manusia.

Sesungguhnya masyarakat manusia hari ini penuh sesak dengan pemuda-pemuda tetapi
pemuda-pemuda ini hanyalah yang kosong, hanyut dan terbiar;

Pemuda yang tiada peribadi,bersikap seperti kera;
Pemuda yang tiada mempunyai akhlak, yang lebih dekat dengan binatang ;

Pemuda yang dijadikan tentera oleh kuasa-kuasa jahat dan zalim, disusun oleh partiparti
kufur dan syaitan;

Pemuda pondan yang tiada kebaikan pada mereka;
Tetapi keberkatan datang bersama pemuda yang tinggi cita-citanya.

9:111 "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin itu jiwa dan harta
mereka dengan ganjaran syurga, mereka berperang pada jalan Allah, maka mereka membunuh
dan mereka dibunuh, janji ke atasnya itu benar tersebut dalam Taurat, Injil dan al-Quran, dan siapakah
yang lebih menepati janjinya selain dari Allah dan bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu
lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar."

Sahabat sahabiahku yang dikasihi Allah azzawajall sekalian ,

Saya mewakili sahabat sahabiah MT yang lain berasa berbesar hati di atas kehadiran anda semua ke majlis ini. Sesungguhnya diharapkan dengan berkumpulnya kita semua hari ini membuka peluang untuk kita semua menjalinkan hubungan yang lebih rapat antara organisasi dakwah di IPG-IPG Zon Utara.

Beberapa tugasan atau selayaknya dikatakan persoalan ingin saya timbulkan di sini
Apakah halatuju dakwah kita sebagai penggerak-penggerak di sini? Adakah khas dan bersemangat di IPG sahaja ? atau usaha dakwah ini skopnya telah kita fkirkan untuk masa depan?

Adakah dakwah kita hari ini bersifat realistic , di mana banyak persoalan melibatkan masyarakat telah kita hadamkan? Siapa yang ambil kisah tentang Islam Liberal di sini? Berapa ramai yang tahu tentang mustadh’afin? Golongan yang tertindas? Siapa tahu tentang jumlah pesalah juvenile di Negara kita ? siapa tahu apakah ancaman aqidah terbesar di kala ini?
Saya secara peribadinya menyeru mahasiswa keguruan untuk untuk sama-sama membangkitkan izzah islam dengan sebaik mungkin sebagaimana yang telah difirmankan oleh Allah azzawajalla dalam surah At-Taubah ayat :41 mafhumnya:


Maksudnya : Keluarlah (untuk berjuang pada jalan Allah) samaada dalam keadaan ringan dan mahupun berat , dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah . Yang demikian amatlah baik bagi kamu sekiranya kamu mengetahui


Maksudnya: Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah ,mengerjakan amal yang soleh dan berkata : sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri
Surah Al-Fushilat :33