Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Oktober 03, 2010

PELUANG YANG MESTI DIREBUT!


Oleh: Ustaz Ali Fathullah

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: “Ketika perang Khaibar Rasulullah saw bersabda: “Sungguh akan kuserahkan panji ini kepada seorang yang mencintai Allah dan Rasul-Nya, dan Allah akan memberikan kemenangan melalui tangannya”. Umar ra. Berkata: “Saya bukan orang yang sukakan kedudukan sebagai ketua, kecuali pada hari itu, maka saya tunjukkan diri dengan harapan agar dipanggil oleh Nabi untuk tugas mulia itu. Akan tetapi Rasulullah saw memanggil Ali bin Abi Thalib lalu menyerahkan panji itu kepadanya, seraya bersabda: “Berjalanlah dan jangan menoleh ke belakang sebelum Allah memberi kemenangan kepadamu.” Kemudian Ali melangkah beberapa langkah lalu berhenti tanpa menoleh dan berkata: “Wahai Rasulullah, atas apakah aku memerangi orang? Rasulullah saw menjawab: “Perangi mereka!, jika nanti mereka bersaksi bahawa tiada tuhan kecuali Allah dan bersaksi bahawa Muhammad itu utusan Allah, jangan kau perangi, kerana darah dan harta mereka terpelihara, kecuali dengan haknya dan perhitungan amal mereka terserah kepada Allah.” (Maksud hadis Riwayat Muslim)

Dalam hidup di dunia ini, kita dihadapkan kepada dua pilihan, tiada ketiganya; Islam atau jahiliyah, petunjuk atau kesesatan, al haq atau al batil.

Membuat pilihan mana satu di antara keduanya, merupakan kemerdekaan yang Allah beri kepada manusia, tidak kepada binatang, maka binatang tidak dipertanggungjawabkan atas segala amal-amalnya di hadapan Allah seperti halnya manusia.

“Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat Karena itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Maksud firman Allah S. al Baqarah/2:256)

Ketika memilih menjadi Muslim, bererti kita juga memilih untuk menjadi pembela Islam..

“Wahai orang-orang yang beriman, Jadilah kamu semua penolong-penolong (agama) Allah!……….” (Maksud firman Allah S. Ash Shaff/61:14)

“Siapa di antara kamu melihat kemungkaran, hendaklah ia merubahnya dengan tangannya, jika tidak mampu, dengan lisannya, jika tidak mampu, maka dengan hatinya, yang demikian itu adalah selemah-lemah iman.” (Maksud hadis Nabi saw.)

Bagi muslim, dakwah tidak terpisahkan dari dirinya, ia merupakan darah yang menyatu dalam dagingnya, Jadi ia tidak mungkin hidup tanpanya.

Menjadi da’ie, itu suatu karunia dan kehormatan dari Allah, suatu kebanggaan mengatasi nilai dunia apa pun yang biasa dibanggakan pemiliknya.

“Allah memberi hidayah kepada seseorang melalui usahamu, itu adalah lebih baik bagimu dari dunia dan seisinya” (Maksud hadis Nabi saw)

“Wahai orang-orang yang beriman! Barangsiapa di antara kamu yang murtad (keluar) dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum, Dia mencintai mereka, dan mereka pun mencintai-Nya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang-orang yang beriman tetapi bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah karunia Allah yang diberikan-Nya kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Mahaluas (pemberian-Nya) lagi Mahamengetahui.” (Maksud firman Allah S. al Maidah/5:54)

Orang yang memahami bahawa dakwah adalah sebaik-baik pekerjaan, adalah kerja yang memberi keuntungan yang berterusan dan berlipat ganda, yang menjadikan hidup dalam keberkatan, adalah tugas mulia para rasul yang dilanjutkan oleh para sahabat, tabi’in dan tabiut taabi’iin, termasuklah para shiddiqiin, syuhada’ dan shalihiin, yang merupakan sebaik-baik teman di dalam surga nanti, mereka yang memahami hakikat ini sangat gembira dengan kedudukan mereka sebagai da’ie, kogan kata hidup mereka menggambarkan hakikat kegembiraan hati mereka:

نحن دعاة قبل كل شئ

Nahnu=kami, du’aat=para pendakwah, qabla=sebelum, kulli=segala, syay-in=sesuatu”

Dakwah bagi mereka adalah keutamaan hidup sebelum yang lain. Peribadi-peribadi beginilah yang telah mengangkat panji-panji Islam, menghidupkan perjuangan Islam dari zaman ke zaman, sehingga Islam sampai ke zaman ketika kita hidup kini.

Sebagaimana Allah telah tawarkannya kepada orang-orang yang hidup di zaman Nabi saw dahulu, sebagaimana para sahabat merebut peluang tawaran tersebut, adakah kita telah memilih juga apa yang telah dipilih oleh para sahabat, tabi’in dan para tabiut taabi’iin?

“(Ya Allah!) tunjukilah kami jalan yang lurus (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka, bukan ( jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.” (S. al Fatihah:6-7)

Inilah peluang, inilah kesempatan, mari kita merebutnya sama-sama!

Penubuhan IKRAM


KUALA LUMPUR - Di hadapan lebih 5,000 orang yang terdiri daripada ahli, tetamu khas, petugas media serta para pemerhati dari dalam dan luar negara, sebuah gerakan Islam, Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) telah dilancarkan pagi tadi. Majlis bersejarah tersebut berlangsung di Malaysia International Exhibition and Convention Centre, Seri Kembangan dekat sini.

Sungguhpun IKRAM nama baharu dalam dunia gerakan Islam di negara ini, ia bukanlah pertubuhan (NGO) yang baru hendak bertatih. IKRAM lahir hasil gabungan lima NGO yang selama ini bergerak berdasarkan pengkhususan masing-masing. NGO terbabit, Medical Interest Group Sdn Bhd (MIGSB), Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Pendidikan SRI-SMI Berhad (MUSLEH) dan Persatuan Islam Lepasan Institusi Pengajian Tinggi Australasia (AUSIS). Aqsa Syarif Berhad yang ditubuhkan Februari lalu menjadi NGO kelima yang bernaung di bawah IKRAM.

Setakat hari pelancarannya sahaja, IKRAM telah mempunyai 69 cawangan daerah dan 14 cawangan negeri di seluruh negara, manakala bilangan ahli-ahlinya sudah menjangkau 3500 orang. Jumlah ini dijangka akan terus meningkat dari semasa ke semasa. Pelancaran IKRAM telah disempurnakan oleh Presidennya, Dr Mohd Parid Syeikh Ahmad.

Dalam sidang media yang diadakan seusai pelancaran tersebut, Dr Parid menjelaskan IKRAM adalah sebuah NGO Islam yang komprehensif dan tidak memberikan fokus kepada bidang-bidang tertentu sahaja kerana dakwah adalah hak semua orang.

Bingkisan Islam yang hendak disampaikan oleh IKRAM adalah untuk semua manusia tanpa mengira agamanya agar lebih ramai yang dapat menerima kebaikan Islam dan sujud kepada Pencipta alam.

"Walaupun begitu, kita tetap berpegang kepada konsep bahawa tidak ada paksaan dalam beragama. Mereka yang belum bersedia menganut Islam tiada halangan untuk berdialog dan bekerjasama dengan kita dalam bidang-bidang tertentu," katanya.

Antara matlamat IKRAM yang disebut dalam perlembagaannya adalah menyebarkan Islam melalui dakwah, meninggikan taraf sosio-ekonomi umat Islam, memupuk keadilan masyarakat dan kesejahteraan sosial dan menegakkan syariat Islam secara praktikal. Selain yang demikian, IKRAM bersedia mengadakan kerjasama dengan mana-mana pihak dalam memajukan kepentingan umat Islam, sesuai dengan moto IKRAM, 'Ukhuwah Teras Kegemilangan'.

IKRAM menyatukan dalam satu organisasi kerja-kerja dakwah yang telah diusahakan oleh ahli-ahlinya di bawah pelbagai nama. Dengan tertubuhnya IKRAM, kegiatan-kegiatan seperti dakwah kepada yang belum Islam, pendidikan, wanita, remaja, belia, kebajikan, bantuan kemanusiaan, hak asasi manusia dan urus tadbir yang baik (good governance) akan digabung (consolidate) dan diperteguh.

Turut hadir dalam sidang media tersebut ialah Timbalan Presiden, Prof Dr Mohamed Hatta Shaharom, Setiausaha Agung, Haji Zaid Kamaruddin dan Ketua Wanita, Ustazah Maznah Daud. Kebanyakan media utama negara termasuk daripada akhbar berbahasa Cina turut hadir membuat liputan majlis pelancaran dan sidang media IKRAM itu.

Menjawab satu soalan, Dr Parid menerangkan bahawa IKRAM berusaha membawa konsep dakwah yang dapat diterima oleh semua pihak demi mewujudkan kefahaman serta amalan hidup yang selari dengan tuntutan massa.

"Yang penting, ia mestilah tidak terkeluar daripada landasan Islam. Kita mesti yakin Islam itu baik bukan sahaja untuk orang Islam tetapi juga untuk yang belum Islam," ujar lulusan Doktor Falsafah dalam bidang Fiqh dan Usul Universiti Jordan, Amman ini.

Pelancaran IKRAM hari ini sekali gus melancarkan lagu rasmi pertubuhan itu yang menarik dan bersemangat. Lagu berjudul 'IKRAM' tersebut ditulis oleh Prof Dr Hatta sendiri manakala lagu dan vokalnya disampaikan oleh kumpulan SaffOne.

Sesi kedua majlis diserikan dengan Tazkirah Perdana oleh Ahli Lembaga Timbangtara IKRAM, Ustaz Alias Othman berjudul 'Bekalan di Perjalanan' dan ucapan berapi-api oleh Ustaz Hasanuddin Yunus, Pengerusi Aqsa Syarif yang turut menyertai flotila bantuan kemanusiaan ke Gaza baru-baru ini.

Seorang pengunjung, Azhar Maluddin, 45, berkata, jumlah kehadiran yang begitu ramai pada hari ini memberi petanda yang amat baik.

"Pelancaran IKRAM yang dihadiri tidak kurang daripada 5,335 hari ini mampu memberi impak yang besar kepada ahli-ahli. Ia menunjukkan IKRAM boleh mendapatkan bantuan yang sewajarnya daripada ahli-ahlinya apabila diperlukan," katanya.

Sementara itu, gerai-gerai yang dibuka di lobi dewan, terutamanya yang menjual barangan berkaitan Palestin mendapat sambutan menggalakkan daripada para pengunjung.

Berita oleh: A Ralim M Yaseen

Gagasan 1Malaysia..satu renungan.


Gagasan 1Malaysia..satu renungan.

Semenjak Datuk Seri Najib Tun Razak menaiki kedudukan sebagai Perdana Menteri Malaysia menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi, laungan 1Malaysia bergema di mana-mana terutama majlis-majlis yang dihadiri oleh pegawai kerajaan. Ia umpama laungan wajib dan keramat dalam setiap majlis rasmi setelah Negara mencapai kemerdekaan ke 52 pada tahun ini. Laungan ini tidak cukup syarat selagi satu jari telunjuk ditujukan ke atas atau depan badan. Ia umpama satu simbolik bagi satu gagasan yang dikenali sebagaI GAGASAN 1MALAYSIA.

Secara jujur saya berpendapat gagasan ini amat hebat dan pandang ke hadapan dari segi konsep dan halatuju. Saya akui gagasan ini amat baik dalam memupuk semangat perpaduan antara ras yang berada di Malaysia. Gagasan ini umpama satu gagasan yang ditajdid (disegarkan balik) setelah lebih 50 tahun kita merdeka.Seperti kata Datuk Seri Najib Tun Razak, gagasan ini bukan merupakan gagasan baru. Tetapi ia melambangkan penyambungan kesinambungan perpaduan yang diterapkan oleh kerajaan terdahulu.

Fikir –fikir balik betul juga. Tetapi melihatkan realiti, 1Malaysia umpama kosong atau retorika semata-mata. Bolehkan anda membayangkan orang yang sama bercakap tentang slogan 1Malaysia, orang yang sama juga itulah yang mengeluarkan kata-kata berunsur perkauman di majlis yang lain. Amat ironi. Secara jujur saya tidak mempercayai mereka yang berbendera keris terhunus mampu melaungkan kalimah 1Malaysia dengan “ikhlas”. Sekurang-kurangnya melafazkan kalimah 1Malaysia dengan jujur sejujurnya. Penuh pembohongan . Sedangkan mereka ini golongan yang mempertuhankan Melayu tanpa sedar, rela mati asalkan melayu tak tergadai. Pada masa yang sama mereka melacurkan melayu mereka sendiri. Alangkah memalukan. Tapi bukan semua taksub atau taklid membuta tuli seperti ini. Ramai yang masih cerah jiwanya dan akalnya untuk berfikir. Atau sekurang-kurangnya merasa malu dengan sikap cakap tidak serupa bikin.

Sayang. Gagasan yang baik namun ditegakkan oleh golongaan pengampu dan penista yang pada masa tidak mengahayati apa yang mereka perjuangkan . Orang yang berfikir tidak akan terpengaruh dengan retoriksa ini. Insaflah ! Gagasan ini seharusnya ditegakkan oleh orangt yang betul-betul jujur demi perpaduan , seperti golongan yang bukan ekstremis kaum ,bukan segolongan manusia yang mampu bersikap talam dua muka. Sekali lagi..insaflah.