Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Mei 24, 2009

Saya menyokong kepimpinan UlamaBerlaku pertikaian melibatkan siapakah yang layak menduduki kerusi Presiden dan Timbalan Presiden Parti Islam Se-Malaysia baru-baru ini. Saya secara peribadi berpendapat bahawa jawatan tertinggi parti ini seharusnya dipimpin oleh ulama walaupun golongan profesional pun mampu memimpin parti ini mengikut kelayakan. Ini adalah berdasarkan hujah bahawa dengan kepimpinan ulama lah penerusan ke arah penegakan daulah Islamiyah lebih terarah. Saya menjauhkan diri daripada berpendapat seandainya PAS dipimpin oleh golongan profesional, parti akan hilang arah tuju dan lupa matlamat sebenar.

Sejarah pernah menjadi saksi apabila PAS dipimpin oleh seorang yang profesional(bukan ulama) , halatuju PAS sebagai parti yang menuju ke arah penegakan Daulah Islamiyah di muka bumi ini terbantut dan tersasar halatuju. Bahkan menjadi fitnah kepada jemaah PAS itu sendiri . Kita belajar dari situ walaupun dari segi kelayakan , ramai profesional yang layak untuk memegang jawatan ini.

Saya dengan ini menyatakan sokongan kepada kepimpinan Ulama . Namun ingin saya tegaskan di sini ,seandainya golongan profesional terpilih sebagai presiden mahupun timbalan presiden, saya akan turut berbai'at dengan kepimpinan beliau, kecuali atas sebab-sebab tertentu. Saya lebih gemar mengambil contoh Menteri Besar Kelantan , Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mampu mentadbir Kelantan selama 18 tahun walaupun menghadapi segala kesulitan yang dicetuskan oleh "penyangak Melayu" yang memiliki kuasa pusat. Di bawah kepimpinan beliau, rakyat Kelantan walaupun berbilang bangsa dapat bersatu padu di bawah satu bumbung yang memayungi alam, iaitu Islam yang sempurna.