Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Jumaat, Mei 08, 2009

Ya Allah....kuatkan jiwa antara kami penggerak-penggerak dakwah

Aku berkesempatan untuk ber'usrah' bersama Akh Nahar (Setiausaha Agong Pertubuhan Jemaah Islam Malaysia ) di Raudahatul Ukhuwwah di Bukit Gelugor ,semalam. Pukul 5.30 ,beliau dengan kereta chevroletnya datang menjemputku di surau Al-Falah. surau untuk warga IPGM Kampus Pulau Pinang.

Amat seronok untuk keluar dengan beliau sebab banyak perkara yang boleh dikongsikan semasa bersama dengan beliau, orang besar JIM Malaysia. Beliau seorang yang bagi aku unpredictable, tiada beza antara bergurau , sinikal mahpun marah ,tetapi sudah tentu dia amat baik dan pemurah(selalu belanja kami ikhwah-ikwah penggerak Karisma Penang ni). Sampai sekarang aku tak mampu tiru gaya beliau, berani menegur depan-depan apabila berhadapan dengan orang yang "melakukan kesalahan".

Apabila sampai di Raudhatul Ukhuwwah ,rumah wakaf untuk ikhwah Karisma, kami disambut oleh Akh Munzir (Karisma Minden) dan Akhi Azmi( Mantan Amir k-usm Minden dan penggerak Usrah IQ). Tidak lama selepas kedatngan kami, Akhi Razmi (Mantan Amir K-UTHM yang buat praktikal di sini), Akh Nadhir (SPAQ) dan beberapa orang sahabat lagi datang menyertai "usrah" ringkas tersebut.

Malam , ba'da Isyak , kami berkumpul di Restoran Barkath , berdekatan dengan Masjid USM , untuk menjamu selera dengan disertai dengan beberapa orang lagi sahabat , Akh Zaid (Amir Karisma Pulau Pinang) dan Akh Yaakob(AJK K nasional). Restoran Barkath ini pernah jadi saksi pertemuan aku dan beberapa orang penggerak dahulu,berbincang dan menautkan ukhuwwah antara satu sama lain. Tempat menjadi "favourite" Akh Fairuz, penggerak KBM ,dan Akh Yusri, brother yang banyak bagi inspirasi dan semangat untuk aku. Mereka semua ni dah tak ada.

Kira macam tempat meeting kami la ni, selain beberapa tempat yang elok aku rahsiakan .Mana tahu ada SB atau pencacai yang ikuti blog aku , mana tahu kan? Apabila demokrasi dilacurkan sedemikian rupa di satu negeri yang kini juga dikenali sebagai Negeri Pasir Berdengung , apabila orang yang diberi amanah untuk jaga keamanan negara tiba-tiba menjadi "terminator" (atau kuda tunggangan) pihak-pihak tertentu dalam menceroboh dewan yang mulia dan mengurung penguasa dewan dalam bilik kurungan . Apa yang ada padaku, kan? Moga Allah jatuhkan sesiapa yang zalim dan menzalimi orang lain. Ya Allah, jauhkanlah aku dari orang orang yang zalim dan lindungilah aku dari menzalimi orang lain. Amin.

Ukhuwwah itu amat penting bagi penggerak-penggerak dakwah. Tanpa ukhuwwah , kita tiada beza dengan teman-teman yang berada di luar sana. Aku semakin meneliti hubungan aku dengan sahabat-sahabat. Mungkin ada tindakan aku yang terlebih terkurang, harap dapat dimaafkan .

Aku selalu teringat kata-kata naqib aku dahulu, "Kita yang join tarbiyah bukan bersatu atas hobi, atas minat ,atau atas nama pasukan bola sepak, tetapi kita yang ikut tarbiyah ini bersatu atas dasar keimanan , dan kecintaan kita terhadap agama Allah Ini."

Aku suka petik kata-kata daripada Imam Hassan AL-hudhaibi - seorang pemimpin Ikhwanul Muslimin di Mesir,- tegakkan Islam di dalam dirimu, sebelum kamu menegakkkannya di bumi yang nyata'