Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, Februari 18, 2010

MEMORANDUM SEJUTA UMAT

“Katakanlah Dia Allah yang Maha Esa
Allah tempat meminta segala sesuatu
(Allah) tidak beranak dan tidak diperanakkan
Dan tidak ada sesuata yang setara dengan Dia”
(Surah Al Ikhlas 1-4)

disediakan oleh
Majlis Perundingan Pertubuhan-pertubuhan Islam Malaysia
Dipanjangkan kepada

KDYMM Raja-raja Melayu
dan
Perdana Menteri Malaysia

Menyedari bahawa Islam adalah agama Persekutuan dan dengan itu mempunyai kedudukan istimewa dalam negara ini.
Mengisafi bahawa kalimah Allah bukan hanya nama Tuhan disisi Islam , malah adalah aqidah yang jelas bermaksud Allah yang Esa dan tidak sama dengan maksud Tuhan dalam mana-mana agama lain dari Islam seperti yang ditegaskan dalam Al Quran ,Surah Al Ikhlas.
Menegaskan bahawa menggunakan kalimah Allah dalam konteks agama lain dari Islam adalah suatu penghinaan kepada Islam ,
Menyedari betapa keharmonian hidup beragama dikalangan masyarakat di negara ini hendaklah dipelihara dengan menghormati sensitiviti antara penganut pelbagai agama di Malaysia,
Menegaskan bahawa dengan mengheret kes penggunaan kalimah Allah ke Mahkamah Sivil seperti yang telah dilakukan oleh pihak penganut Katolik dengan tujuan mengunakannya dalam majalah Herald Catholic Weekly adalah jelas menyalahguna proses undang-undang untuk mencabar kedudukan Islam dan bidangkuasa agensi Agama Islam serta Majlis Raja-raja Melayu.
Mengingatkan bahawa keamanan awam akan terjejas jika pihak pemimpin penganut Katholik maseh terus mahu menguna kalimah Allah dalam majalahnya akibat sensitiviti masyarakat Islam tidak dihormati,
Memahami bahawa proses undang-undang mengenai hal ehwal yang berkaitan dengan Islam tidak boleh dibawa ke Mahakamh sivil,

Maka Kami yang menandatangan memorandum ini dengan ini menyatakan pendirian kami dan menuntut
1. Menolak dan membantah dengan tegas penggunaan kalimah Allah dalam konteks mana-mana agama lain selain Islam yang menyamakan Allah dengan makasud Tuhan mereka.

2. Menolak dan membantah keputusan Mahkamah Tinggi oleh Hakim Datuk Lau Bee Lan yang membatalkan arahan Kementerian Dalam Negeri untuk tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly.


3. Agar pihak institusi Katolik dinegara ini membatalkan niatnya untuk meneruskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguannya Herald – The Catholic Weekly,

4. Mempersosial niat sebenar penggunaan Allah dalam majalah Herald yang boleh menyalahi peruntukkan Perkara 4 Perlembagaan Persekutuan.


5. Pihak kerajaan segera menggunakan kuasa mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan supaya kedudukan agama Islam sebagai agama yang mempunyai status istimewa di negara ini dipertegaskan dan tidak membenarkan sebarang percubaan mana-mana pihak untuk melakukan sesuatu yang boleh ditafsir sebagai menghina Islam.


6. Proses undang-undang melalui pembicara di Mahkamah mengenai penggunaan kalimah Allah hendaklah dibatalkan kerana ini melibatkan isu keselamatan dan hak umat Islam di negara ini.

7. Majlis Raja-raja Melayu dengan segera mengadakan persidangan tergempar untuk memutuskan pendirian mengenai isu ini agar mempertahan kesucian agama Islam supaya tidak berlaku ketegangan yang menjejaskan keamanan awam,

8. Semua media hendaklah mengamalkan sikap bertanggungjawab dalam isu ini supaya tidak menjejaskan keharmonian antara agama dan tidak mengakibatkan imej Islam dan agensi-agensi Islam dihina dikacamata masyarakat.

9. Semua pertubuhan Islam dinegara ini bersatu dalam mempertahankan kesucian Islam dan mengambil sikap bertanggungjawab dan bijaksana dalam menangani isu penggunaan kalimah Allah ini.


10. Semua pertubuhan politik mengambil sikap bertangungjawab dan mengenepi kepentingan politik sempit demi memelihara kedudukan dan kesucian agama Islam serta keharmonian antara umat beragama di negara ini.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausaha Agung Majlis Perunding Pertubuhan-perubuhan Islam Malaysia (MAPIM)
Sekretariat Perhubungan Setiausaha Agung MAPIM: di Alamat Pejabat TERAS Pengupayaan Melayu F1014A , Kg.Pondok , 08400 Merbok , Kedah . Tel 019-4744856 , azmi58@yahoo.com

Alangkah selesanya kita...untuk renungan sang pencinta Tuhan...


Alangkah betapa selesanya kita. Terkadang saya terfikir, ada ruang waktu , wang dan tenaga yang boleh digunakan untuk umat ini namun saya tidak memanfaatkannya. Umat Islam yang lain yang mungkin tidak begitu bertuah sepertimana saya ini. Saya sendiri digelar penggerak dakwah, namun saya insafi tidak pernah berlaku dalam hidup saya terpaksa berlapar tanpa sebab atau tidak cukup duit. Setiap masa dan ketika duit sentiasa terisi , walaupun duit yang ada cukup untuk membeli sepotong roti cuma, terutama mengisi perut ketika duit tengah "kering" .
Saya cuba menginsafi setiap detik dalam hidup saya yang dikatakan bertuah, amat bertuah berbanding sesetengah daripada mereka . Sungguh bertuah saya ini. Golongan sasar saya bergelumang dengan masalah , kemiskinan , penyakit dan penganiayaan . Sedangkan saya ini setiap masa dimanja dan dibelai , cukup sihat tanpa perlu bersusah payah mengumpul besi buruk untuk membeli cuma sesuap nasi. Saya ini umpama pendakwah yang sentiasa di hampar dengan karpet merah.
Namun , bukanlah niat saya untuk mengeluh kesah di sini, atau merungut, jauh sekali berasa tidak bersyukur atas kurniaan Allah s.w.t. Namun saya suka menjadikan ia sebagai inspirasi saya dalam perjuangan ini. Saat sang daie ketawa, kekenyangan , disayangi segala jenis manusia , terdapat golongan sasaran yang sentiasa kesedihan , kelaparan dan dipulaukan oleh manusia hanya disebabkan kemiskinan dan ketidakmampuan mereka.
Saat manusia soleh bertahajud , saya dan akh Amir daripada Angkatan Pemuda Pemudi Islam (APIPUMPP) dan Akh Amir daripada Komuniti Suara Kehidupan (KOSUKE) , ditetapkan oleh Allah untuk mengagihkan sedikit makanan (yang tidak mampu dihabiskan oleh peserta OPS VALENTINE) kepada golongan yang tiada rumah di Jeti Feri Butterworth. Kebanyakan yang saya jumpa adalah orang yang waras (berbeza daripada tanggapan ramai yang menyatakan mereka tidak siuman) , Melayu(?) dan umur lanjut( dalam lingkungan 70-80 tahun) .
Sebak terasa bilamana kedatangan kami disambut senyuman oleh seorang warga tua yang kesejukan dalam selimut yang seolah-olah begitu mengharapkan belas manusia lain. Muka melayu. Bersih wajahnya manis senyumannya. Saya fikir pak cik ini adalah orang tua yang dihalau daripada rumahnya. Bajunya masih bersih , namun dengan hamparan kain pelekat (sebagai selimut) sudah cukup untuk menyatakan siapa dia. Ya Allah ! Ke mana aku selama ini ? Aku berseronok ketawa dan kekenyangan sedangkan mereka......XPDC & Mael (J S Kevin)

Sedekah


Jika malam aku pergi

Mendamaikan keluhan

Dan sejernih embun pagi

Dari hujung cahaya

Apa ada lagi sentuhan

Apa perlu aku lakukan

Gelora nasibku

Di tengah lautan

Menjunjung kasih

Dayu angin membisik

Seolah kau berkata

Dari sebuah pandangan

Capai bahasa kita

Ada lagi yang kau tinggalkan

Ada lagi yang aku simpan

Kenangan berlalu

Mana mungkin lupakan

Aduhai saujana oh...

Dayu angin membisik

Seolah kau berkata

Dari sebuah pandangan

Capai bahasa kita

Ada lagi yang kau tinggalkan

Ada lagi yang aku simpan

Kenangan berlalu

Mana mungkin lupakan

Aduhai saujana
Merenungi firman Allah s.w.t dalam Surah Az-Zariyat ayat 15 - 19 maksudnya : Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air. Mereka mengambil apa yang diberi Tuhan kepada mereka . sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik. . Mereka sedikit sekali tidur pada waktu malam . dan pada akhir malam mereka memohon keampunan (daripada Allah). Dan harta benda mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta , dan orang miskin yang tidak meminta.