Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Januari 10, 2010

Hari yang letih...

Tarikh kejadian : 9 januari 2010

Pagi :
Pergi ke Bukit Dumbar untuk mengambil gambar matahari yang sedang terbit bagi tugasan kelas. Teringat surah As-syams di mana Allah s..w.t bersumpah demi Matahari..Terasa begitu agungnya kekuasaanMu Tuhan . Saya mula menginsafi bahawa kita hanyalah hamba yang durjana-tetap ingkar perintah Allah walaupun diberi segala knikmatan di dunia.

2.00 - 5.00 petang :
Daurah hadis di Farlim. Saya kian menggemari untuk belajar hadis -terasa sungguh dekat diriku dengan Rasulullah . Terasa begitu indah dan mudahnya agama ini di mana segala yang berasal daripada agama mempunyai dalil yang sahih dan merujuk terus kepada nabi. Ustaz Kama daripada Kelantan menjadi guru hadisku. Saya berasa sungguh simpati dengan sebilangan manusia yang tak berilmu (jahil) ,tidak mahu belajar, yang lebih suka bertaklid buta, taksub tuan guru atau syeikh-syeikh mereka dan mudah sekali menggelarkan orang lain sebagai kafir, sesat dan wahabi sedangkan hujah orang yang diberi gelaran itu adalah terus daripada nabi. Saya cukup bersimpati dengan manusia seperti ini. Moga Allah beri petunjuk kepadanya.

5.00 - 7.00 petang :
Berkejar ke Taman Pekaka dekat dengan Sungai Dua (kawasan USM) untuk hadiri meeting KARISMA Pulau Pinang. Banyak juga tugasan yang saya dapat bagi meeting kali ini . Terasa letih kerana memikirkan bahawa banyak sungguh tugasan kita yang belum-belum selesai walaupun kita cuba lakukan yang terbaik dalam hidup.Teringat mengenai suatu meeting persatuan lain yang saya ikuti. Semua menghindarkan diri apabila ditawarkan jawatan . Banyak alasan , banyak perkara yang keluar daripada kata-kata mereka apabila diberikan tugasan. Akhir sekali saya berpandangan bahawa begitu ramai belajar Islam , tetapi tak ramai yang hayati Islam .

8.00- 11.00 malam :
Berkejar ke Dewan Masyarakat Penyayang untuk hadiri Wacana Intelektual Melayu Muda : Permasalahan Melayu di Pulau Pinang , Apa peranan kita?- Wacana yang matang dan berkesan serta memuaskan hati kebanyakan para peserta ini menampilkan 3 tokoh. Dato' Seri Reezal Merican Naina Merican (UMNO) , Ustaz Mujahid Yusoff Rawa (PAS) dan Jais Abdul Karim (GPMS) . Saya merasakan bahawa umat Melayu dapat diselamatkan apabila Islam betul-betul menjadi pegangan dan cara hidup mereka. Realiti umat Melayu di Pulau Pinang sekarang ialah mereka terkebelakang, sentiasa ditindas , miskin ,suka menyalahkan orang lain dan berfikiran sempit . Adios . Dah mengantuk dah. Alhamdulillah.