Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Isnin, Oktober 18, 2010

Sepetang berhujung minggu di Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang

Sepetang berhujung minggu di Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang

Lesu. Itulah perasaan yang sentiasa membelenggu saya ketika berada di sini. Lesu dari segi aktivisme pelajar. Dan lesu dari segi penghayatan agama . Dan realitinya, kami ini bakal guru yang akan melahirkan ramai pemimpin akan datang .


Ironinya, masih ramai yang Cuma mampu menjadi projektor dan perkakasan ulangan , disebalik peranan murabbi yang sepatutnya mereka mainkan .Saya percaya perasaan ini turut dikongsi bersama dengan sahabat-sahabat di IPG lain yang sama aliran pemikiran dan sefikrah dengan saya. Ingin ditegaskan , bukan berniat memburukkan sesiapa , Cuma berharap semoga perasaan saya ini akan menjadi bahan gelengan generasi guru yang akan datang. Saya berharap guru-guru pelatih di IPG sekarang ini akan mula membuka mata setelah kita telah lama lena. Lena bukan dari segi mata, tetapi mata hati.

Siapa tidak lesu dan mula berasa amat marah apabila melihatkan seorang bayi yang cukup sifatnya dibuang dalam tong sampah persis sampah jijik lagi tidak berguna? Siapa tidak marah apabila melihatkan aksi-aksi monyet oleh samseng-samseng jalanan yang majoritinya terdiri daripada melayu beragama Islam? Siapa sanggup melihat banyak kes-kes jenayah berlaku melibatkan remaja dewasa ini?


Kita semua umpama mampu menggeleng kepala dan menyalahkan orang lain di atas apa yang berlaku. Ibu bapa akan menyalahkan guru, guru akan menyalahkan ibu bapa, rakyat akan menyalahkan kerajaan , masyarakat akan menyalahkan semua orang, akhir-akhir sekali senyap. Tiada siapa akan ambil tindakan tegas.


Saya sering memberatkan diri saya bahawa inilah peranan diri saya sebagai bakal guru. Peranan kita bukan setakat menjadi ejen sebar ilmu , tetapi ejen sebar dakwah .Jika dahulu para guru dikaitkan dengan golongan yang membangkitkan kesedaran kemerdekaan tanah air melalui penubuhan Jabatan Karang mengarang di Sultan Idris Training College (kini bergelar sebagai UPSI) , sekarang ?


Peranan ini juga dimainkan oleh nabi-nabi, rasul-rasul , mujadid , mujadid, , reformis-reformis dan pendokong cita-cita ideal menuju masyarakat yang sejahtera. Siapa tidak kenal NaBI Muhammad bin Abdullah yang MENDIDIK ummah menjadi ummah yang bersatu padu, berjiwa merdeka, berfikiran jauh ke hadapan dan hebat dari semua sudut kehidupan.

Siapa tidak kenal Ali Sharaati , seorang pemikir di Iran yang Berjaya membina binaan kukuh bagi sebuah revolusi di Negara Parsi tersebut. Siapa tidak kenal Muhammad bin Abdul Wahab, reformis yang Berjaya menghancurkan segala berhala kesyirikan dan kemunduran serta penyembahan terhadap golongan ugama pada masa itu yang menimpa ummah pada kurun ke 18, begitu juga dengan Sheikhul Islam Ibn Taimiyyah yang cekal mendidik ummah melawan penghambaan tuhan palsu dan penjajah.


Begitu juga dengan nama-nama lain seperti Jamaluddin Al Afghani, muridnya, Syeikh Muhammad Abduh. Kemudian disambung pula oleh Syeikh Rashid Redha sebelum Imam Hassan Al Banna menubuhkan Ikhwanul Muslimin sebagai wadah pengislhana ummah. Semua mereka merupakan pendidik atau ulama . Imam Hassan al banna, juga seorang guru sekolah rendah di Mesir.


Namun kesedaran itu tidak didapati di sini. Program Jemaah banyak terperangkap dengan program yang bukan tarbiyah. Ahli-ahli banyak dididik melalui program seperti carnival nasyid , hafazan tilawah ceramah berbanding mukhayyam, tamrin , daurah , jaulah dan katibah.


Mujurlah masih ada usrah. Sekurang-kurangnya tarbiyah masih diteruskan dan kita masih terus difahamkan tenatng erti perjuangan. Tetapi itu tidak mencukupi di mana kita sebenarnya digerakkan oleh tarbiyahh, bukan digerakkan oleh pangkat dan nama. Tidak hairan orang yang bawa usrah itu turut menyertai persatuan seni budaya di sini . Inilah fikrah yang rancu dan kacau.


Sedih bila melihatkan hedonisme masih menggila melanda masyarakat guru pelatih. Jenguklah kea mana sahaja di dalam bilik mereka, apa ynag sedang mereka lakukan ? Kebanyakan lebih suka tidur, bermain computer games, sembang-sembang kosong, bergayut, ber”facebook” sampai berjam-jam, dan gemar bergosip dan mengumpat.


Ingin ditegaskan , bukan semua tetapi perkara ini seriang berlaku. Mungkin ada yang akan kata ,”biasalah tu, IPT lain pun ada ,…”Ya. Saya tidak menafikan perkara-perkara di atas berlaku di seluruh IPT, seperti perkara biasa . Namun kita kena ingat bahawa kita adalah bakal guru yang akan mendidik generasi masa depan


Hujung minggu banyak dihabiskan dengan perkara-perkara yang tidak membina iman dan pemikiran.Saya banyak terlibat dengan program luar semata-mata ingin keluar daripada pemikiran tipikal guru pelatih. Beberapa demonstrasi pernah saya sertai.


Begitu juga pernah menerajui beberapa gabungan mahasiswa di Pulau Pinang. Ini semata-mata kerana kita ingin berbalik kepada realitI masyarakat itu sendiri. Kebanyakan guru pelatih yang ada sekarang ini umpama ketam. Mengajar anaknya berjalan lurus sedangkan mereka sendiri ada masalah.


Tibalah masanya kita berubaah menjadi guru yang bersifat terbuka,m berdaya saing, bermaruah , mampu menjadi contoh teladan kepada para pelajar dan mampu menebarkan nilai agama dalam kalangan murid-murid mereka. Kita sendiri kena bangkit.


Imam Hassan AL BANNA pernah menyebut :Perbaharui dirimu , dan serulah orang lain. Moga kita dapat menjadi guru-guru yang akan melahirkan ramai para solehin di masa akan datang .Insyaallah.