Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Rabu, September 09, 2009

Pemansuhan PPSMI: PKPIM GESA KERAJAAN BERTEGAS


Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menggesa agar pihak Kementerian Pelajaran bertegas untuk terus mempertahankan keputusan yang dicapai untuk memansuhkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

PKPIM menganggap keputusan Kabinet yang diumumkan pada pada 8 Julai lepas terlalu rapuh dan boleh berubah pada bila-bila masa memandangkan terdapatnya usaha-usaha pihak tertentu yang mahu mempengaruhi pihak kerajaan secara konsisten untuk memastikan pemansuhan dasar berkenaan ditarik balik.

Dalam pada itu, terdapat juga ura-ura yang menyatakan bahawa tempoh pemansuhan dasar PPSMI berkenaan akan berlanjutan dari 2012 sehingga ke tahun 2016. Bagi PKPIM tindakan untuk melanjutkan tempoh pemansuhan dasar berkenaan menunjukkan suatu petanda bahawa dasar PPSMI ini mungkin tidak akan dimansuhkan dan sebaliknya akan terus dikekalkan dalam sistem pendidikan negara.

Persoalan yang perlu dijawab adalah mengapa tempoh pemansuhan ini memakan masa terlalu lama? Sedangkan tempoh yang digunakan oleh kerajaan untuk memperkenalkan dasar PPSMI ini hanya memakan masa selama lima bulan 11 hari.

Sebelum ini, pihak kerajaan telah memutuskan untuk memansuhkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara berperingkat menjelang tahun 2012 seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Maka, PKPIM menuntut agar pihak kerajaan tidak tunduk dengan desakan sesetengah pihak yang mewakili suara individu dan minoriti yang mahukan dasar PPSMI dikembalikan.

Dalam pada itu, PKPIM juga menggesa pihak kerajaan untuk menyediakan “pelan penyelamatan” kepada pelajar-pelajar yang terkorban ekoran dari dasar PPSMI ini khususnya mereka yang tinggal di luar bandar dengan memberikan suatu bentuk alternatif yang terbaik untuk mereka melanjutkan pelajaran.

Menurut statistik kerajaan, dasar PPSMI yang telah dijalankan selama enam tahun telah mengorbankan lebih kurang tiga juta pelajar yang tinggal di luar bandar. Maka, sebagai kerajaan yang memerintah, adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk memikirkan cara yang terbaik bagi menyelamatkan golongan yang terkorban ini.

Dalam perkembangan berkaitan, PKPIM juga mengkritik hujah Tun Dr Mahathir dalam temu bual bersama Mingguan Malaysia ahad lalu yang menyatakan bahawa jika PPSMI berpatah balik hubungan kaum akan renggang memandangkan mereka belajar di sekolah pelbagai aliran. Adakah kita mahukan bahasa Inggeris dijadikan sebagai bahasa perpaduan kaum sedangkan teras dalam membentuk identiti bangsa Malaysia adalah bahasa Kebangsaan.


MUHAMMAD FAISAL BIN ABDUL AZIZ
Presiden
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

(19 Ogos 2009)