Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Julai 27, 2008

Pemimpin Politik boleh masuk IPTA

emimpin politik boleh masuk IPTA
Oleh Mohamed Farid Noh
mfarid@bharian.com.my

Ceramah berkaitan pengajian, akademik

BANGI: Pemimpin parti politik, termasuk pembangkang boleh memberi ceramah kepada mahasiswa di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) apabila Pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) yang dalam proses bacaan kali kedua di Dewan Rakyat Ogos ini, diluluskan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata mereka dibenarkan berbuat demikian dengan syarat memberi ceramah mengenai isu yang ada kaitan dengan pengajian dan akademik mahasiswa.

Beliau berkata, pindaan yang sudah diluluskan Kabinet itu, masih tidak membenarkan mahasiswa menganggotai atau terbabit dengan mana-mana organisasi atau parti politik, tetapi mereka boleh menganggotai persatuan atau pertubuhan tidak bertunjangkan politik.


Katanya, pindaan itu dibuat bagi memberi mahasiswa dan universiti persekitaran lebih kondusif dan kebebasan dalam mencapai tahap kecemerlangan.

"Terserah kepada mahasiswa atau pihak universiti jika hendak menjemput pemimpin pembangkang. Apakah maknanya seorang pelajar universiti jika mereka hanya dibenarkan jemput satu pihak saja.

"Kalau tidak dibenarkan pun mahasiswa boleh mengakses laman web, jadi lebih baik kerajaan benarkan dalam keadaan terpelihara, terkawal. Kita berada dalam dunia maklumat, setakat penguasaan ilmu saja tidak cukup kerana mahasiswa mesti ada 'talent' serta pemikiran yang tajam.

"Soalnya bukan hendak jemput parti politik kerajaan saja. Misalnya, jika mahasiswa mahu mendapatkan pandangan mengenai krisis minyak dunia dan kebetulan penceramah yang dijemput adalah daripada parti politik termasuk pembangkang, pindaan AUKU itu akan membenarkannya," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Konvensyen Majlis Perwakilan Pelajar IPTA 2008 serta pelancaran buku Majlis Kepimpinan Latihan Universiti-Universiti Malaysia (Maklum), dekat sini, semalam.

Minggu lalu, beliau dilaporkan berkata, pindaan AUKU itu dibuat bagi membolehkan mahasiswa membuat keputusan dan menentukan sendiri perkara yang baik dan buruk untuk mereka.

Mohamed Khaled berkata, melalui pindaan AUKU itu juga, mahasiswa yang melakukan kesalahan mengikut AUKU tidak lagi akan dihadapkan ke mahkamah.

"Jika dulu kesalahan mengikut AUKU boleh diambil tindakan mahkamah tetapi dengan pindaan ini semua penguatkuasaan kesalahan mahasiswa akan dipertanggungjawabkan sepenuhnya kepada universiti.

"Tetapi tidak bermakna seseorang pelajar itu tidak tertakluk pada undang-undang negara. Jika mereka buat kesalahan mengikut Kanun Keseksaan mereka masih lagi tertakluk di bawah undang-undang negara. Contohnya, jika seseorang mahasiswa terbabit dalam demonstrasi tanpa permit, maknanya tindakan akan diambil oleh pihak berkuasa," katanya.

Beliau berkata, pindaan baru AUKU juga membolehkan pelajar yang dikenakan tindakan disiplin termasuk digantung oleh pihak universiti untuk mengambil peperiksaan.


Mujahid Page berkata :

Tindakan yang dibuat oleh Menteri Pengajian Tinggi adalah amat kena dan patut . Sebagai seorang yang selalu melihat isu AUKU ini dari kacamata seorang guru pelatih ,ana berpendapat bahawa AUKU merupakan antara pembunuh no. 1 aktivisme pelajar-pelajar IPT itu sendiri. Mendengar cerita dari teman-teman dan mengikuti ISU AUKU melalui media massa cukup membuktikan bahawa "pengembangan intelektual dan kepimpinan " mahasiswa terhalang dengan adanya AUKU ini walaupun ia mempunyai kebaikan tersendiri. Barulah Menteri Pengajian Tinggi dan kerajaan Malaysia hari ini sedar bahawa tindakan mereka dengan mengetatkan peraturan yang terdapat dalam AUKU sebagai penyekat ketajaman minda mahasiswa .Lihat pernyataan di bawah

"Kalau tidak dibenarkan pun mahasiswa boleh mengakses laman web, jadi lebih baik kerajaan benarkan dalam keadaan terpelihara, terkawal. Kita berada dalam dunia maklumat, setakat penguasaan ilmu saja tidak cukup kerana mahasiswa mesti ada 'talent' serta pemikiran yang tajam.

Ana tidak pernah masuk ke mana-,mana IPT, ana nak ulas lebih-lebih pun ana tidak begitu pandai terutama berkenaan perkara yang ana tidak ana alami. Namun , sekalung tahniah untuk aktivis-aktvis mahasiswa. Moga perjuangan kalian semakin marak dan berkesan di mata mahasiswa lain khasnya dan masyarakat sekeliling amnya.

Untuk pengetahuan kalian semua, di institu pendidikan guru, terdapat satu akta yang dipanggil sebagai akta 174. Namun ana tak berkesempatan untuk meneliti balik akta tersebut.
Guru antara ratu pondan ditahan
Oleh Haspaizi Mohd Zain
bhkb@bharian.com.my

AMBIL KETERANGAN: Dua antara 16 peserta ratu cantik pondan yang ditahan di sebuah resort terkemuka di Telong, Bachok, malam kelmarin.

BACHOK: Seorang guru antara 16 peserta ratu cantik pondan ditahan penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), di sebuah resort terkemuka di Telong, di sini, malam kelmarin.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguat Kuasa JHEAIK, Mohd Abdul Aziz Mohd Nor, berkata pondan yang berusia antara 20 hingga 30 tahun itu ditahan kira-kira jam 9 malam ketika sedang beraksi dengan pakaian wanita seperti gaun malam, kebaya dan pakaian mandi di sebuah dewan di resort itu.

"Tiga lagi peserta berjaya melepaskan diri dengan terjun ke sungai berdekatan, manakala yang ditahan dibawa ke pejabat JHEAIK di Kota Bharu untuk siasatan lanjut," katanya.

Beliau berkata, guru berkenaan bertugas di sebuah sekolah rendah di daerah ini.

"Guru yang bertugas di sebuah sekolah rendah di daerah ini itu dibawa ke pejabat JHEAIK di Balai Islam, Lundang, Kota Bharu bersama 15 pondan lain untuk diambil keterangan," katanya.

Mohd Abdul Aziz berkata, ketika serbuan dilakukan, semua pondan itu berpakaian wanita seperti gaun malam, kebaya, kasual dan pakaian mandi.

"Ketika serbuan dilakukan, ada kira-kira 300 tetamu menyaksikan pertandingan itu dan difahamkan mereka yang ingin menyertai pertandingan itu dikenakan bayaran RM38," katanya.

Beliau berkata, dianggarkan 50 pondan menyertai pertandingan itu tetapi sebahagiannya berjaya melarikan diri selepas menyedari kehadiran penguat kuasa agama itu.

Mujahid Page berkata :

Ana apabila membaca berita di atas perasaan ana bercampur baur antara lucu, sakit hati ,marah , malu bahkan berasa hairan terhadap apa yang berlaku kini. Ini megingatkan ana tentang peristiwa "penzinaan" yang berlaku di institut pendidikan guru ana yang melibatkan 2 insan yang tinggi tahap keseksualan mereka . Ana berkata demikian kerana telah berkali-kali pasangan tersebut "kantoi" buat kissing bite (maaf, terpaksa sebut) di pada siang hari di tempat sunyi , bahkan berani bercium di khalayak ramai (di Tesco, Gelugor) Pasangan ini digelar sebagai "hot" l di institut sebelum ditangkap bogel di kelas ana!Kelas yang sepatutnya dijadikan tempat memperoleh berkat ilmu disalhgunakan.

Ana sendiri pun hairan bagaimana peristiwa ini boleh berlaku. HEP hanya mengenakan "bayaran"atas seks yang mereka lakukan iaitu sebanyak RM 500 tanpa sebarang tindakan susulan seperti "black list nama" atau lain-lain tindakan yang boleh mengundang perasaan gerun terhadap pasangan belum kahwin. Semua dibuat atas dasar kesian dan berharap perkara seumpama ini tidak berlaku lagi !Khabar2nya ramai guru pelatih dan pensyarah tak bersetuju atas tindakan HEP ini yang terlalu berlembut terhadap perkara seumpama ini. Lalu bertebarlah pasangan2 yang tak sah taraf dan bukan mahram ini.

Guru umpama pelita, rela membakar dirinya sendiri , semata-mata untuk menerangi hidup orang lain (murid mereka) .Namun berdasarkan situasi yang ana bagi pasal guru yang terlibat dengan zina dan "pondan" , adakah mereka ini mampu "menerangi" hidup orang lain. Mungkin dari segi ilmu , mereka dapat beri yang terbaik, tapi adakah ilmu sahaja yang kita mahu? Adakah akhlak itu tidak penting dan hanya menjadi perkara sampingan sahaja? Bayangkan....
# anak anda dididik oleh penzina, ilmu dapat tapi akhlak ? ana tak berkata atau menuduh bahawa penzina akan ajar anak anda berzina , namun dari segi mentaliti mereka, adakah mereka yang sentiasa memakai seksi, sosial , tidak tahu menjaga batas pergaulan(Islam) dan sebagainya akan mengajar apa itu moral? Apakah mereka akan ajar apa itu adat ketimuran?adakah mereka akan terapkan pengertian dan penghayatan Islam yang sebenar dalam proses pengajaran dan pembelajaran mereka?

Sesetengah manusia berpendapat bahawa biarlah mereka dengan apa yang mereka lakukan. Kita hanya tunggu dan lihat .Ini baru satu kes. Institut perguruan ada berapa banyak? tambah2 lagi di IPTA/S di seluruh Malaysia. Seandainya guru tidak mampu menjadi role model kepada murid-murid mereka, apa guna jadi guru? Sekarang guru mestilah ingat bahwa kalau dulu peribahasa Guru kencing berdiri anak murid kencing berlari boleh digunakan , namun dalam konteks sekarang ana berpendapat peribahaa tersebut hendaklah diubah menjadi Guru buat projek anak murid dapat jadi bapak budak dalam usia muda!

Mungkin kes ini boleh disifatkan sebagai kes yang terpencil dan jarang-jarang berlaku , namun semua kena ingat bahawa dari satu kes lah merebaknya bermacam-macam kes. Ana takut puak2 "couple" ni berfikir pegang tangan atau "merended" / naik motosikal sekali takpe dan tak berdosa , jangan buat seks sudah ! Ini yang patut kita bimbangi sekarang. Mungkin ana akan digelar sebagai out-to-date minded ,umud maupun segala jenis gelaran yang bermaksudkan fikiran ketinggalan zaman ,namun ana tak kisah. Asal tak LIBERAL dan HADHARI sudah!