Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Selasa, September 08, 2009

FORUM lancar kempen tandatangan mendesak Jeff Ooi memohon maaf dan meletak jawatan

KENYATAAN RASMI FORUM 9 September 2009

FORUM lancar kempen tandatangan mendesak Jeff Ooi

memohon maaf dan meletak jawatan

Susulan bantahan FORUM bersama 32 NGO kepada kenyataan Jeff Ooi pada 2 Ogos 2009 lalu yang mengaitkan Syariah Islam dengan ekstrimisma. [STAR: 2 Ogos 2009: N12].

FORUM merasa kecewa YB Jeff Ooi; Ahli Parlimen Jelutong dan Ketua Staff, Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang bersikap angkuh dan terus enggan memohon maaf sehingga ke hari ini dan sikap Kerajaan Negeri yang mendiamkan isu ini seolah-olah ia tidak berlaku (sweeping the issue under the carpet).

Keengganan Kerajaan Negeri dan Pemimpin Politik tempatan mengambil tindakan tegas ke atas hal ini menunjukkan sikap mereka yang tidak menjaga sensitiviti dan kepentingan Islam sebagai agama Persekutuan dan anutan majoriti masyarakat di Malaysia.

FORUM berpandangan bahawa kenyataan Jeff Ooi telah menimbul kemarahan umat Islam khususnya di Pulau Pinang, menghasut kepada perpecahan dan menimbulkan salah faham terhadap Islam.

Sehubungan itu, FORUM melancarkan kempen tandatangan rakyat mendesak permohonan maaf dan perletakan jawatan atau pemecatan Jeff Ooi. NGO-NGO dibawah FORUM akan menggerakkan kempen diperingkat akar umbi untuk memberi kesedaran masyarakat berkenaan isu ini dan memohon sokongan masyarakat supaya pemimpin yang tidak menghormati dan menghina Islam ini tidak lagi memegang sebarang jawatan kerajaan.

FORUM telah mendapat maklum balas dari masyarakat awam, pimpinan tempatan termasuk masyarakat peniaga di Pulau Pinang yang merasakan pemecatan YB Jeff Ooi adalah wajar dan FORUM berhajat mengumpulkan maklum balas atau protes bertulis dalam bentuk kempen tandatangan.

Sepertimana masyarakat muslim dan bukan Islam yang berpandangan bahawa insiden protes kepala lembu di Selangor oleh individu-individu tertentu adalah perbuatan yang tidak beradab dan tidak menjaga sensitiviti agama lain, maka penghinaan “Syariah sebagai Ekstrim” oleh seorang ahli Parlimen dan individu berjawatan penting dalam kerajaan negeri P.Pinang adalah tidak dapat diterima sama sekali.

FORUM selepas insiden di halau dari tingkat 52, KOMTAR oleh pegawai Kerajaan Negeri dalam usaha menyampaikan bantahan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, berhasrat ingin sekali lagi berusaha mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri bagi mendapatkan penjelasan mengapa YB Jeff Ooi masih enggan memohon maaf dan belum mengosongkan jawatan hingga ke hari ini.

Mohd Hafiz Nordin Md Roslan Hashim

Jurucakap FORUM Jurucakap FORUM

NGO-NGO yang menyokong kenyataan mendesak permohonan maaf dan perletakan jawatan YB Jeff Ooi (14 Ogos 2009):

1. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) P.Pinang

2. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Kedah

3. Angkatan Pemuda Pemudi Islam (API)

4. Badan Anti IFC (BADAI)

5. Badan Kebajikan Nun (BAKUN)

6. Badan Kebajikan Pendidikan Islam P.Pinang(BAKIP)

7. Haluan Malaysia caw P.Pinang

8. Ikatan Muslimin Islam (ISMA) P.Pinang

9. Ikatan Pengkajian Syariah Malaysian (ISRA')

10. Institut Al-Qayyim (IQ)

11. Institut Pengemblengan dan Pembangunan Komuniti (IMPAK)

12. Islamic Propagation Society International (IPSI)

13. Jaringan Pemuda Dakwah Islamiyyah (JUNDIYY)

14. Jawatankuasa Warisan Hadharah Islamiah (JAWHAR)

15. Jemaah Islah Malaysia P. Pinang (JIM)

16. Kelab Rakan Islah Malaysian (KARISMA)

17. Kelab Remaja JIM

18. Muhammadiyah International

19. Majlis Muafakat Warga Desa (RURAL CITIZEN)

20. Per. Ulama' Malaysia Caw. Pulau Pinang (PUM PP)

21. Pergerakan Penyelidikan dan Pembangunan Komuniti (KOMUNITI)

22. Persatuan Anak Jati Melayu P.Pinang (PAJIM)

23. Rumah Upayadaya Dan Harapan Ar-Rahman (RAUDHAH)

24. Sekretariat Dakwah Non-Muslim P. Pinang (SDPP)

25. Sekretariat Himpunan Ulamak Rantau Asia (SHURA)

26. Sekretariat Ulama Dan Profesional Islam (SUFI)

27. Teras Pengupayaan Melayu(TERAS)

28. Ummah Aid

29. Wadah Pencerdasan Umat (WADAH)

30. Wanita JIM

31. Warga Kilang.Com

32. Young Muslim Sport Club (YMSC)

* untuk tujuan perhubungan sila hubungi Saudara Roslan Hashim : 019 444 1404 (JIM), Ustaz Mohamad Hafiz : 019 4127 440 (PUMPP) dan Saudara Yusuf : 019 5766 440 (PAJIM)

--
M Nizam Mahshar
Institut Latihan Anak Muda (ILHAM)
21, Lintang Delima 15,
11700 P.Pinang, Malaysia.

Mengampu tahap kronik

hasbie

Oleh: Mohd Hasbie Muda

1. Saya tidak pasti mengapa perkara ini masih wujud di dalam masyarakat Malaysia kita yang semakin bertambah ramai golongan cerdik pandainya.

2. Setiap kali Perdana Menteri baru mengumumkan gagasan atau slogan yang baru, ianya akan disambut dengan begitu ghairah dan taat setia tanpa berbelah bahagi.

3. Teringat sewaktu Pak Lah mengumumkan Islam Hadhari seawal beliau mengambil-alih kepimpinan negara 5 tahun lalu, konsep itu disambut dan dilaungkan dengan begitu rancak sekali. Semua perkara mahu di’Hadhari’kan. MPMUM (badan pelajar utama UM) sesi 2004 hingga 2007 juga pernah mewujudkan Biro Kerohanian dan Islam Hadhari. Paling melucukan, ada menu-menu di hotel dan restoren ternama yang meletakkan nama Hadhari pada masakan mereka. Maka wujudlah nama-nama seperti Nasi Beriani Hadhari, Siakap Stim Hadhari dan Jus Tembikai Hadhari. Institusi lain juga tidak terkecuali.

4. Pada kali ini, Datuk Sri Najib mengitar semula satu konsep yang dinamakan 1Malaysia. Seperti biasa syarikat-syarikat korporat, institusi-institusi pendidikan tinggi, sekolah, jabatan-jabatan kerajaan, kedai-kedai makan, restoran dan sebagainya berlumba-lumba menyekutukan mereka dengan 1Malaysia. Tidak salah untuk menyokong gagasan atau slogan pimpinan kerajaan jika ia difikirkan betul dan sesuai. Namun biarlah sokong kerana faham bukan sokong kerana mahukan perhatian.

5. Seperti biasa, gagasan PM yang terdahulu iaitu Islam Hadhari sudah dilupakan. Ustaz dan penceramah yang dahulu paling aktif bercakap tentang Islam Hadhari, pada hari ini sudah lupa prinsip Islam Hadhari yang pertama. Paling malang, orang ramai yang dahulunya menyokong kuat gagasan itu sudah tidak lagi berminat untuk bercakap tentang Islam Hadhari.

6. Saya yakin apabila PM baru nanti mengambil alih, 1Malaysia juga akan menjadi bahan yang layak disimpan di ‘Muzium Slogan’. Fenomena sokong bermusim ini boleh adalah antara contoh budaya ampu yang wujud dalam masyarakat kita.

7. Mengapa perkara ini berlaku?

8. Masyarakat yang malas berfikir akan memilih jalan-jalan pintas untuk mencapai sesuatu hajat. Ahli perniagaan yang mahukan projek, ahli akademik yang mahukan pengiktirafan dan populariti, pekerja yang mahukan kenaikan gaji dan pangkat, mahasiswa yang mahu kepentingan diri dijaga, dan semua golongan terdedah dengan budaya ini. Mengampu adalah salah satu jalan pintas yang sangat tidak bermaruah. Ia adalah suatu kesalahan yang berat bagi mana-mana individu yang mengaku bertamadun.

9. Seorang pengampu akan menurunkan tahap produktiviti negara baik secara kualitatif mahupun kuantitatif. Apabila persaingan tidak lagi berasaskan meritokrasi tetapi dipandu oleh keupayaan untuk berdampingan dengan pemilik kuasa, maka negara sebenarnya sedang bergerak ke arah malapetaka dan kehancuran. Pada suatu jangka masa yang panjang, kita sedang membina masyarakat kita yang semakin rendah nilainya.

10. Kita tidak dapat menahan apatah lagi menghukum orang-orang yang melakukan kesalahan mengampu. Kita tidak mampu mengesan siapa, bila dan di mana jenayah mengampu itu dilakukan. Kita hanya mampu berdoa dan berpesan-pesan agar masyarakat kita tidak membudayakan ampu.

11. Apa yang kita mampu harapkan juga adalah setiap orang daripada kita agar berlaku jujur pada diri sendiri. Samada memilih untuk menjadi masyarakat yang mulia ataupun rela dipandang hina.

————

*Penulis ialah Presiden Economics Student Leaders Council (ECONS), sebuah badan pemikir dan NGO bebas terutamanya dalam isu-isu sosio-ekonomi negara, mengembangkan pemikiran kritis dalam politik dan ekonomi di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Blog Pencak Bicara MHM kini menjadi ruang analisis dan perkongsian beliau.

Aku seorang aktivis masyarakat , mahasiswa keguruan ,reformer kecil , dan nuqaba'

Singkap kembali 3 tahun lepas, ketika pertama kali saya menjejakkan kaki ke IPGM KPP , saya rasakan suatu perasaan penuh kekosongan di dalam diri. Pada masa tersebut tiada tanzim yang benar-benar establish di sini. Saya berkesempatan menyertai Jemaah Tabligh selama enam bulan secara aktif bersama 2 orang lagi senior saya.

Itu merupakan perkenalan pertama saya dengn jemaah luar kampus. Apabila difikirkan kembali , sebenarnya jasa jemaah ini kepada saya amatlah banyak. Ia termasuklah mengisi kelompongan jiwa yang ada pada masa tersebut.

Secara jujur, saya amat menghormati kesungguhan dan keikhlasan jemaah ini dalam menyebarkan dakwah. Fasa ini fasa tazkiyyah atau penyucian dalam jiwa saya. Jemaah mana yang rela turun ke lapangan setiap hari dan bercakap tentang kehidupan akhirat setiap masa selain daripada tabligh. Sampai sekarang mereka inilah sahabat-sahabat saya yang amat saya kasihi.

Enam bulan selepas itu, saya telah diserap ke dalam sistem usrah JIM yang pada masa itu diadakan secara kecil-kecilan di surau oleh Akh Yusri Yaacob. Ahli usah hanya 3 orang untuk msulimin. Muslimat saya rasa masih belum terbentuk waktu itu. Amat bermakna usrah ini kerana daripada usrah inilah lahirnya penggerak-penggerak dakwah di sini. Sedikit demi sedikit kefahaman tentang agama saya ini ditambah-tambah sehingga saya rasa begitu yakin untuk meneruskan perjalanan sebagai seorang pengerak satu hari nanti.

Fasa kedua bermula dengan kehadiran seorang Akh, Akh Fairuz Jaafar yang mendedahkan saya tentang cara berorganisasi melalui penyerapan saya dalam wadah KARISMA. Masa tersebut saya masih buta dengan apa jua jemaah, kehidupan pun masih gila-gila remaja dan mentah. Saya mula mengenali sahabat-sahabat daripada jemaah lain di Pulau Pinang di SIMPOSIUM BRING ISLAM BACK, di seminar-seminar di Usm dan sebagainya.

Saya mulai rapat dengan penggerak-penggerak API PUMPP yang sebetulnya mereka betul-betul cakna tentang isu-isu semasa terutama yang berkaitan aqidah, dan beberapa wadah lain seperti rakan masjid Uitm ,dan PMI USM . Tambahan lagi saya begitu berminat untuk ikuti program-program yang bersifat lmiah ini.

Fasa ketiga , saya mula jadi pengerak. Saya mulakan dengan menghantar surat permohonan menggunakan kenderaan IPGM dan mempromosikan program bagi program luar kampus. Sebagai contoh, program yang dibuat oleh Persatuan Ulama Malaysia Pulau Pinang. Setiap kali program dapat tarik peserta satu bas IPGM ke destinasi ceramah. Lakukan sendiri semua.

Ok lah tu bagi suatu permulaan bagi sebuah perjuangan yang sungguh panjang. Ada banyak program sehingga saya sendiri melupakannya. Tetapi ironinya, semua program hanya disertai oleh akhawat, mana ikhwah ni!Bersangka baik. Mungkin beli pampers anak.Haha.Masa ini saya hampir jatuh moral melihatkan Surau begitu lesu dengan pengisian dan kefahaman . Sekali lagi saya membawa diri ke luar.

Fasa keempat , saya mulai menjadi penggerak . Menghidupkan Persatuan Agama Islam walaupun pangkat tak de pun. Masa awal-awal penubuhan PAI dulu , saya ditugaskan untuk mengetuai Lujnah Publisiti dan Penerbitan. Sangat berat kerjanya. Tetapi amanah itu perlu ditunaikan.


Seorang buat kerja , macam mana. Kita cari bahan , kita edit, kita masukkan dalam words kita, jumpa ustazah, kena edit balik(masa tu usazah begitu rigid pasal bahasa Melayu, kena ubah struktur ayat dan penggunaan bahasa) lepas tu cetak.

Masa tu edisi seminggu sekali.Memang hari-hari full dengan aktiviti semenjak sem pertama di I4P ni lagi. Pernah hantar memorandum bantahan ke HEP dan penganjur program Karnival Rukun Negara yang hampes ,buat konsert belakang surau. Pernah juga berhadapan dengan organizer gig yang dianjurkan di RECSAM. Sendiri juga .hampir berlaku tumbuk menumbuk antara saya dengan 3 orang.

Sekarang .Agak ironi bila ada sesetengah penggerak dakwah yang mengeluh tentang kerja banyak.

Mungkin terlampau dimanjakan dengan segala keenakan dan keselesaan di I4P .Saya pernah bagitau kepada anak-anak usrah saya, jangan terlampau selesa di I4P . Natijahnya , apabila terlampau selesa, kita akan mudah menyerah dan berundur. Memang benar telahan saya. Ada sesetengahnya yang begitu mudah syahid kerana cinta walaupun dahulunya dialah segalanya.Tok Imam, pemimpin pelajar.

Fasa aktivis .Sekarang , alhamdulillah . Dengan kehadiran ramai adik-adik yang ada fikrah ini melegakan sedikit sebanyak jiwa saya.

Saya lebih suka membawa sahabat-sahabat daripada API seperti Akh Izzat Anwari, Abang Amir dan Muallim Nuruddin Bashah . Niat saya satu sahaja, supaya guru pelatih di sini terdedah dengan isu-isu yang melanda semasa termasuklah persoalan sosial. Fikrah saya KARISMA, pemikiran saya Persatuan Ulama.

Jika dikaji balik apa yang telah dilakukan , saya membuat kesimpulan bahawa sebenarnya saya cuba untuk membawa satu perubahan dari segi pemikiran dan budaya ilmu di sini. Diharap dengan berasaskan satu perkumpulan pemikir yang dinamakan IPGM THINK TANKERS, yang diasaskan oleh saya sendiri budaya ilmu itu dapat disemai di ipgm kpp.

Halatuju IPGM THINK TANKERS adalah menganjurkan sebarang aktiviti keilmuan sama ada secara rasmi atau tidak :
Rasmi :ceramah , debat, pidato dsb
Tidak rasmi: Bedah buku, perkongsian , tazkirah dsb

Ia ditubuhkan BUKAN untuk menyaingi atau mengambil alih sebarang tugas tanzim lokaliti,
tetapi ditubuhkan atas dasar ingin memenuhi sedikit kelompongan terutama dari segi pengisian dan keilmuan yang ada di IPGM.

Saya umpamakan IPGM THINK TANKERS ini sebagai NGO dalam sebuah negara-bebas, ilmiah dan berprinsip. Kerajaan adalah JPP maupun PAI.
Cukup cemburu bila sahabat sahabat di Ipgm KTB sudah melangkah setapak lagi ke hadapan dengan mengadakan forum ilmiah, debat dan wacana berkenaan Islam Liberal . Kita? Pertandingan Nasyid, Suara Jati , drama oleh KSB dsb.

Fikir-fikir balik, sahabat sahabiah di Ipgm mana tahu pasa KAMPUS NEGARA, mana terdedah dengan MAHASISWAKINI dan buku buku yang berkaitan dengan fikrah dan harakah (setakat ni saya tak pernah tahu pelajar ipgm ini baca buku haraki dan fikrah, kalau ada wallahua'lam).

Mereka mungkin tidak pernah tahu pun tentang peristiwa analogi yang menimpa mahasiswa. Peristiwa Baling? Dataran TiangMen?Mungkin ini yang memisahkan antara saya dengan pemikiran mereka.

Mungkin sesiapa yang membacanya cuba menafsirkan saya sebagai seorang sombong ,riyak dengan pembacaan, tetapi percayalah ini sekadar renungan bersama.

Seorang teman (akhwat PMI USM) terkejut bila saya katakan kepadanya saya pelajar ipgm. Kerana beliau sering melihat saya di USM dan mengelolakan program yang disertai majoriti MAHASISWA dari USM.

Sering jua saya terfikir, apa yang aku mampu lakukan untuk IPGM aku ini? Soalan ini mungkin akan tergantung di sini. Ya.Allah ! Jangan Kau matikan semangatku ini.

Teringat kata-kata seorang pemikir daripada India , Sir Iqbal -"Semua orang akan dikenali apabila mereka meninggal dunia, namun saya tidak .Orang tidak akan mengenali saya".


Bersama merevolusikan IPGM !

Sekilas di SIMPOSIUM BRING ISLAM BACK 2009

Alhamdulillah , pada 4, 5 dan 6 september yang lepas telah berlangsung satu program yang dinamakan BRING ISLAM BACK 2009 (SBIB) yang dianjurkan oleh Jaringan Pemuda Da'wah Islamiyyah (JUNDIYY) .Mengambil tema Kebangkitan Ar-rijal menerajui dakwah , program ini disertai oleh 30 orang peserta dari wadah dan pemikiran yang berbeza.

Program ini dilaksanakan setahun sekali dengan penglibatan 10 wadah yang bernaung di bawah JUNDIYY . Antara wadah yang bernaung di bawah JUNDIYY adalah Kelab Rakan Masjid (IPTB) , IPGM THINK TANKERS (IPPPP) , Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia Pulau Pinang , Angkatan Pemuda pemudi Islam (API) , IPSI USM , Persatuan Perkhidmatan Masyarakat (PPM) , Ikatan Kerohanian JPP Zon Utara , Persatuan Mahasiswa Islam USM , Kelab Remaja Lestari (KRL) , Jawatankuasa Pusat Islam (Politeknik Seberang Perai ) .

Antara objektif program ini dilaksanakan adalah untuk memberi pendedahan kepada penggerak-penggerak dakwah di Pulau Pinang terhadap isu-isu semasa di Malaysia dan seluruh dunia seterusnya memberi kesedaran terhadap pendakwah-pendakwah berkenaan peranan yang sepatutnya dimainkan oleh mereka dalam merevolusikan masyarakat ke arah pembentukan masyarakat yang madani , bermaruah , serta berjati diri .. Ini bertepatan dengan motif penubuhan JUNDIYY sendiri yang bersifat bebas, menghormati pendekatan dakwah dan golongan sasar bagi setiap wadah yang bernaung di bawah JUNDIYY serta berifat neutral.

Antara skop yang telah didedahkan kepada para peserta adalah Mono Religio : Perkembangan dan cabaran dunia Islam (Akh Nizam Mahsyar ,SU PUMPP) , politik ,aqidah dan Isu-isu semasa (Ustaz Hafiz Nordin) , Isu permasalahan sosial : Apa peranan Kita ? (Ustaz Kamruddin Kassim LANDAS) , Isu sebenar berkenaan selatan Thai (Akhawat-akhawat daripada Pattani , Thailand) , Pendidikan , kemahasiswaan dan peranan kita dalam mendepani isu-isu semasa (Akh Izzat Anwari ,Koordinator ABABIL) dan Akh Nurfitri Amir dengan tajuk pembentangan Revolusi Agama : Penilaian Terhadap Sejarah dan Cabaran Masa Kini.

Skop yang diperbincangkan di dalam SBIB kali ini dilihat sungguh padat dan sedikit berat , namun saya percaya bahawa setiap wakil dapat menghadam setiap butir yang keluar dari mulut pengisi disebabkan golongan sasar pada program kali ini adalah penggerak-penggerak teras (core) , MT setiap wadah.

Pada akhir program ,telah diadakan sesi Refleksi dan Resolusi. Beberapa Resolusi telah dicapai.Antaranya adalah :

1)setiap wadah yang bernaung di bawah JUNDIYY wajib hantar wakil untuk mesyuarat berkala dan penyertaan program

2)setiap program umum yang dianjurkan oleh wadah digalakkan untuk dimaklumkan kepada MT JUNDIYY

3)pelantikan ketua unit

-tekno daie:syafiq( BKS,IPTB)

-penerbitan: rahimi(PPM)

-program:saiful( API)

Untuk pengetahuan Semua -Kami juga mewaujudkan beberapa penambahan jawatan baru dalam JUNDIYY bagi memudahkan urusan . Di bawah ini merupakan senarai terbaru Majlis Tertinggi JUNDIYY.


Pengerusi-Zhafri(KARISMA)

T/pengerusi-Aishah(KRL)

S/U A-Rohana(PMI)

S/U E-Hazwan(BKS)

S/U O-Kartina Sari(KRL)

BEND-Mastura(PMI)

T/BEND-Zaidi(API)

Diharap setiap ahli yang bernaung di bawah JUNDIYY dapat menjalinkan hubungan yang lebih erat bersama wadah yang ada bawah naungan JUNDIYY yang lain.Insyaallah

SEKADAR PERKONGSIAN
Oleh :
Ahmad Zhafri bin Md Noor @ Abu Dujanah
Pengerusi Jaringan Pemuda Da'wah Islamiyyah (JUNDIYY)
http://deafeningsilent.blogspot. com
019-4554508