Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Isnin, Oktober 19, 2009

Umat Islam kurang Sensitif Isu Penghinaan

Sinar Harian, 16 Oktober 2009.

Credit to Izzat Anwari Hasni. (diedit mengikut kesesuaian)

Belum selesai dengan isu karikatur Rasulullah SAW yang dilukis Kurt Wetergaard, muncul pula filem pendek Fitna, terbitan Geert Wilders yang mengutuk ayat al-Quran kononnya sebagai pencetus keganasan dalam Islam.

Malah kutukan yang direka-reka oleh kedua-dua ikon anti-Islam itu disambut ‘meriah’ oleh kebanyakan golongan anti-Islam yang lain sama ada mereka termakan racun yang dibawa pihak anti-Islam atau mereka terikut-ikut kebebasan berkarya sehingga Islam menjadi medan paling nikmat untuk dijadikan humor.

Terbaru isu kutukan terhadap Rasulullah SAW yang dibuat oleh Seppo Lehto, seorang aktivis berbangsa Finland sehingga dia dijatuhkan hukuman penjara selama dua tahun. (2 tahun je??!)

Video lukisan penghinaan terhadap Rasulullah SAW. yang dibuatnya telah disiarkan dalam YouTube dan banyak lagi laman web lain menunjukkan sikap keterlaluan dan melampau pihak anti-Islam dalam memburukkan pandangan masyarakat umum terhadap Islam.

Mengapa Islam dipilih sebagai agama utama yang ingin dihina? Mengapa isu penghinaan terhadap Rasulullah SAW. dan Islam tidak putus-putus sehingga hari ini?

Izzat Anwari Hasni : Ketua Pembangunan Usrah, Angkatan Pemuda-pemudi Islam (API), Persatuan Ulama Cawangan Pulau Pinang (PUMPP) dan bekas penuntut Sains Kimia di Universiti Sains Malaysia (USM). Dalam jawapannya,berkata:

Puncanya, sikap umat Islam sendiri yang kurang sensitif terhadap isu yang berkaitan penghinaan terhadap Rasulullah SAW. dan Islam. ( akidah umat Islam dilondeh satu persatu sehingga kita tidak sedar bahawa Islam sudah pun bertukar wajah menjadi ikon paling lemah pada mata masyarakat.)

” Pengalaman saya dalam menganjurkan program bersifat keislaman kebanyakannya dianaktirikan malah kurang disertai individu Islam terutama golongan mahasiswa.
Program ini juga disekat oleh pentadbiran universiti dan dilabel sebagai ‘underground’.
Agak hairan kerana orang Islam sendiri yang menyekat perkembangan agama yang dianutinya. Takutkan agama sendirikah? “

Rata-rata masyarakat sudah lali dengan isu yang memijak Islam secara sedar atau tidak. Lambakan isu itu jarang ditekankan dalam media massa kerana disaluti ubat penenang.

Pelbagai iklan dan berita ‘kejayaan’ umat Islam dieksploitasi menjadi kemegahan yang wajib disebut-sebut oleh masyarakat.

Isu Masjid Kristal di Terngganu umpamanya, menjadi buah mulut ramai sebagai bukti ketemadunan masyarakat Islam di Malaysia. Benarkah? Tetapi mengapa kiblat masjid itu terpesong daripada arah sebenar Ka’abah? Mengapa masjid tersebut didirikan di pulau?

Akidah umat Islam jelas kian terhakis sehingga boleh timbulnya Rasul Melayu, Abdul Kahar Ahmad. Mengapa isu Kahar ini tidak ditentang habis-habisan oleh umat Islam sedangkan telah nyata sesat?
Mengapa perlu dibicarakan dalam mahkamah untuk membuktikan dia bersalah? Sudah sahih dia bersalah kerana penyelewengan akidah yang dilakukannya.
( mengapa tidak diaplikasikan prinsip detention without trial,ISA??)

Mengapa masyarakat bukan Islam takutkan negatra Islam? Mengapa mereka takutkan hudud sedangkan hukuman tersebut hanya kepada orang Islam? Malah masyarakat bukan Islam wajib dilindunigi di bawah pemerintahan negara Islam.

Semua umat Islam diseru untuk bersama memartabatkan kembali kedaulatan Islam dalam diri serta kehidupan seharian. Kebanyakan masyarakat bukan Islam bukan hanya setakat bencikan Islam dan ajarannya, tetapi salah faham terhadap kebenaran Islam itu tidak disampaikan oleh umat Islam secara benar.

Kurangkan pergaduhan sesama Islam, beri pemahaman yang sahih kepada masyarakat bukan Islam, pandang ke hadapan dan lihatlah siapa musuh Islam sebenar.