Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Julai 20, 2008

Plan Tindakan kita untuk bersedia mendepani isu umat

Plan Tindakan kita untuk bersedia mendepani isu umat

Muhammad Nuruddin Bashah

Skuad Penyelamat Aqidah

Sikap proaktif adalah sikap yang yang amat penting ada dalam diri umat Islam terutama para cendiakawan, pendakwah, aktivis Islam mahupun mahasiswa yang berkesedaran.

Sikap bersedia mendepani sebarang cabaran dan ujian daripada Allah SWT adalah sikap yang akan menyebabkan gerak balas Islam positif terhadap sebarang ancaman yang berlaku. Peranan yang ingin dibincang disini adalah peranan individu yang mudah dan efisien dilaksanakan oleh setiap individu.

Dalam tulisan saya yang lalu (blog laman munawwarah) saya ada menggariskan beberapa tindakan kita apabila menghadapi isu umat Islam sebagai contoh isu murtad. Apakah tindakan yang boleh dimainkan oleh setiap individu untuk membantu agama.

Perbezaan individu pejuang .

Firman Allah:

“ tidaklah sama antara mukmin yang duduk (yang tidak berperang) yang tidak uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka. Allah melebihkan orang-orang berjihad dengan harta dan jiwa mereka itu (berbanding) yang duduk sahaja sebanyak satu darjat”

( An Nisa’ : 95)

Setiap daripada kita perlu ada sikap untuk memperjuang isu umat Islam. Bersuara dan bersuara tanpa jemu. Menulis, mengedar bahan tulisan kesedaran, berbengkel, berusrah, berprogram demi membina rangkaian individu sedar secara kolektif yang progresif membela Islam sec ara konsisten (istiqamah dan istimrar).


BACA LAGI....

Tiada ulasan: