Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Khamis, November 13, 2008

Oh, kasihku tertumpah pada buku ini...

Tengah cari kotak untuk packing barang di Tesco Gelugor semalam , ana sempat usha tempat favourite ana untuk lepak dan berangan beli buku , iaitu Kedai Buku Popular. Ingat nak cari kotak tu terpesong sedikit niat dia (tak pe , benda baik).

Kebanyakan boleh kata baru dan sentiasa berganti judul. hmm, tengok buku yang bertajuk Membongkar 13 Mei (lebih kurang tu tajuk dia) , rasa cam menarik pula. tapi mungkin next visits kot . Same problem, money ! kalau ada kinokuniya kat penang ni kan senang , fikir ana dikala itu.

Belek-belek ruangan pamer buku yang utama, ana jumpa buku di bawah ini. Dua wajah- Tahanan Tanpa Bicara oleh Syed Husin Ali, timbalan presiden PKR. Tengok tajuk dah tahu tema aa yang nak dibawa- ISA akta kezaliman dan golongan penguasa yang "penikus" yang takut kepada kebangkitan rakyat sendiri yang "rausyanfikir" (celik- kata Akh Faysal @Sosialis Kanan)

Wah, ni tak boleh jadi ni! Dah baca buku Ramadhan -Kisah Perjalanan Seorang Daie 2 oleh Akh Saari Sungib (Abu Urwah) yang juga berkenaan tema yang sama -MANSUHKAN ISA (akta rimba yang zalim). Rasa macam rugi pula kalau tak tengok dari perspektif orang lain pula terhadap akta kahak penjajah ni.

Ana syor setiap bakal guru membaca buku ni. Sekurang-kurangnya berkembang minda sikit. Ni tak, makan+tidur+berak+mengumpat +jual kuih time raya + beli cover set motor baru +akhir bulan dapat elaun +tak serius dalam mesyuarat+ main angguk angguk geleng geleng dan buat clique macam budak-budak. Bukan cikgu sini la, cikgu di pedalaman benua Afrika nun.

buku yang ni memang tak boleh lepas la... lalu 'terkorbannya' RM 20 dari kocek yang semakin menipis - terkorban dalam erti kata gembira dan redha !


Memang syok banget, bah! Jalan-jalan pula ke ruangan buku dalam Tesco ,ada jumpa satu lagi buku yang menarik perhatian untuk dimiliki "cintanya" . Buku PERIBADI karya ilmuawan terulung Nusantara HAMKA...buku yang sarat dengan persoalan berkenaan peribadi yang sepatutnya dimiliki oleh setiap manusia.

Belum pernah "melihat" dan "membaca" pemikiran buya HAMKA secara "terus" , kecuali secara tidak langsung melalui penulisannya dalam Novel Tenggelamnya Kapal Vaan Der Wich.

jadi, ana ambil kesempatan cuti panjang ini untuk "menerokai" pemikiran sebenar tokoh ini. Insyaallah la, sebab anak bini tak de lagi. jadi memang tak payah risau la tukar lampin anak ke.

Masih belum baca hatta helaian pertama buku ni... esok kot... insyaallah .

teringat kata Akh Herri Nurdi (Editor Majalah terulung Indonesia Sabili ) .Saudara dari Partai Keadilan Sejahtera (PKS) Indonesia ini datang ke USM Penang 2 minggu lepas untuk bercakap tentang Dosa Tidak Berbuat.

Beliau mencabar setiap orang yang hadir dalam talk beliau pada malam tersebut untuk habiskan sebuah buku dalam masa sehari !

Ana cuba sahut cabaran tersebut.. anda pula bagaimana ?

Akh Rausyanfikir @ sosialis kanan pernah menyebut dalam post beliau bahawa dai'e tak harus terikat dengan buku DPF (dewan pustaka fajar) sahaja untuk dapatkan ilmu. Buku-buku lain kena baca juga.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
lillah berkata...

hehe.. smangat btul dia ni.. slamat mjadi arkitek bangsa.. bagus buku tu. idelis.. all de best. moga sdikit usaha kecil ni dpt mmbri impak yg besar pd umat & agama Islam..!

ish3.. bagus2..
truskn..

:)

p/s: dtg la bengkel yusuf estes kat usm nti..(sempat lg nk promote.hehe)