Prof. Khoo Kay Kim said...

"The university today does not teach people how to think. The students come to university to make money. I always said to my students if you want to be rich don't come to university. The rich Chinese are mostly uneducated. To be rich you are not obliged to be highly educated. You can just pick one spot in KL and start selling Nasi Lemak and trust me your earning will be higher than university's Professor. People come to university in order to be a complete human being, not about making money. When I correct SPM history papers most of the time I will be correcting my own answer schemes. Our education system does not produce human but robots."- Prof Khoo Kay Kim

Ahad, Julai 27, 2008

Guru antara ratu pondan ditahan
Oleh Haspaizi Mohd Zain
bhkb@bharian.com.my

AMBIL KETERANGAN: Dua antara 16 peserta ratu cantik pondan yang ditahan di sebuah resort terkemuka di Telong, Bachok, malam kelmarin.

BACHOK: Seorang guru antara 16 peserta ratu cantik pondan ditahan penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), di sebuah resort terkemuka di Telong, di sini, malam kelmarin.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguat Kuasa JHEAIK, Mohd Abdul Aziz Mohd Nor, berkata pondan yang berusia antara 20 hingga 30 tahun itu ditahan kira-kira jam 9 malam ketika sedang beraksi dengan pakaian wanita seperti gaun malam, kebaya dan pakaian mandi di sebuah dewan di resort itu.

"Tiga lagi peserta berjaya melepaskan diri dengan terjun ke sungai berdekatan, manakala yang ditahan dibawa ke pejabat JHEAIK di Kota Bharu untuk siasatan lanjut," katanya.

Beliau berkata, guru berkenaan bertugas di sebuah sekolah rendah di daerah ini.

"Guru yang bertugas di sebuah sekolah rendah di daerah ini itu dibawa ke pejabat JHEAIK di Balai Islam, Lundang, Kota Bharu bersama 15 pondan lain untuk diambil keterangan," katanya.

Mohd Abdul Aziz berkata, ketika serbuan dilakukan, semua pondan itu berpakaian wanita seperti gaun malam, kebaya, kasual dan pakaian mandi.

"Ketika serbuan dilakukan, ada kira-kira 300 tetamu menyaksikan pertandingan itu dan difahamkan mereka yang ingin menyertai pertandingan itu dikenakan bayaran RM38," katanya.

Beliau berkata, dianggarkan 50 pondan menyertai pertandingan itu tetapi sebahagiannya berjaya melarikan diri selepas menyedari kehadiran penguat kuasa agama itu.

Mujahid Page berkata :

Ana apabila membaca berita di atas perasaan ana bercampur baur antara lucu, sakit hati ,marah , malu bahkan berasa hairan terhadap apa yang berlaku kini. Ini megingatkan ana tentang peristiwa "penzinaan" yang berlaku di institut pendidikan guru ana yang melibatkan 2 insan yang tinggi tahap keseksualan mereka . Ana berkata demikian kerana telah berkali-kali pasangan tersebut "kantoi" buat kissing bite (maaf, terpaksa sebut) di pada siang hari di tempat sunyi , bahkan berani bercium di khalayak ramai (di Tesco, Gelugor) Pasangan ini digelar sebagai "hot" l di institut sebelum ditangkap bogel di kelas ana!Kelas yang sepatutnya dijadikan tempat memperoleh berkat ilmu disalhgunakan.

Ana sendiri pun hairan bagaimana peristiwa ini boleh berlaku. HEP hanya mengenakan "bayaran"atas seks yang mereka lakukan iaitu sebanyak RM 500 tanpa sebarang tindakan susulan seperti "black list nama" atau lain-lain tindakan yang boleh mengundang perasaan gerun terhadap pasangan belum kahwin. Semua dibuat atas dasar kesian dan berharap perkara seumpama ini tidak berlaku lagi !Khabar2nya ramai guru pelatih dan pensyarah tak bersetuju atas tindakan HEP ini yang terlalu berlembut terhadap perkara seumpama ini. Lalu bertebarlah pasangan2 yang tak sah taraf dan bukan mahram ini.

Guru umpama pelita, rela membakar dirinya sendiri , semata-mata untuk menerangi hidup orang lain (murid mereka) .Namun berdasarkan situasi yang ana bagi pasal guru yang terlibat dengan zina dan "pondan" , adakah mereka ini mampu "menerangi" hidup orang lain. Mungkin dari segi ilmu , mereka dapat beri yang terbaik, tapi adakah ilmu sahaja yang kita mahu? Adakah akhlak itu tidak penting dan hanya menjadi perkara sampingan sahaja? Bayangkan....
# anak anda dididik oleh penzina, ilmu dapat tapi akhlak ? ana tak berkata atau menuduh bahawa penzina akan ajar anak anda berzina , namun dari segi mentaliti mereka, adakah mereka yang sentiasa memakai seksi, sosial , tidak tahu menjaga batas pergaulan(Islam) dan sebagainya akan mengajar apa itu moral? Apakah mereka akan ajar apa itu adat ketimuran?adakah mereka akan terapkan pengertian dan penghayatan Islam yang sebenar dalam proses pengajaran dan pembelajaran mereka?

Sesetengah manusia berpendapat bahawa biarlah mereka dengan apa yang mereka lakukan. Kita hanya tunggu dan lihat .Ini baru satu kes. Institut perguruan ada berapa banyak? tambah2 lagi di IPTA/S di seluruh Malaysia. Seandainya guru tidak mampu menjadi role model kepada murid-murid mereka, apa guna jadi guru? Sekarang guru mestilah ingat bahwa kalau dulu peribahasa Guru kencing berdiri anak murid kencing berlari boleh digunakan , namun dalam konteks sekarang ana berpendapat peribahaa tersebut hendaklah diubah menjadi Guru buat projek anak murid dapat jadi bapak budak dalam usia muda!

Mungkin kes ini boleh disifatkan sebagai kes yang terpencil dan jarang-jarang berlaku , namun semua kena ingat bahawa dari satu kes lah merebaknya bermacam-macam kes. Ana takut puak2 "couple" ni berfikir pegang tangan atau "merended" / naik motosikal sekali takpe dan tak berdosa , jangan buat seks sudah ! Ini yang patut kita bimbangi sekarang. Mungkin ana akan digelar sebagai out-to-date minded ,umud maupun segala jenis gelaran yang bermaksudkan fikiran ketinggalan zaman ,namun ana tak kisah. Asal tak LIBERAL dan HADHARI sudah!

Tiada ulasan: